Malom Lošinju potrebna je trajna promjena sustava

Koalicija stranaka za Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja SDP-PGS-Laburisti-HSU donosi odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Mi smo obični, radni i obiteljski ljudi, sličnih svjetonazora, a okupili smo se oko ideje za koju vjerujemo da je nužna ovome gradu. Ideju pod nazivom “UKLJUČI SE“, koja pretpostavlja formalno dokidanje tajnih politika, i institucionalno sudjelovanje svih građana u nadgledanju procesa donošenja odluka.

Članovi smo javnih političkih stranaka, pokušavamo koliko možemo sudjelovati u javnom političkom životu, i ne ovisimo o nikome. Dio vlastitog vremena posvećujemo tome kako bismo pokušali ovaj grad svojim javnim djelovanjem učiniti boljim mjestom za sve nas. Mi želimo otok po mjeri čovjeka, na njemu bi trebalo biti mjesta za sve nas. Ponosimo se svojim djelovanjem.

1. U kojem smjeru namjeravate voditi Lošinj?
Želimo promijeniti sustav. Jačanjem uloga mjesnih odbora omogućiti svima veću razinu sudjelovanja u kreiranju javnih potreba. A obaveznim javnim održavanjem sjednica svih odbora, omogućiti svim građanima nadzor i uključivanje u procese donošenja odluka, tako sprječavamo tajne politike.
Ne nudimo samo promjenu ljudi, već promjenu sustava koja ostaje za trajno.

2. Kako će to utjecati na privatne iznajmljivače?
Privatni iznajmljivači čine više od trećine turističkog kapaciteta ovih otoka. Potrebno im je institucionalno pomoći putem TZ. A kroz ideju “UKLJUČI SE” svaki će iznajmljivač imati priliku sudjelovati i adresirati njemu poznate probleme.

3. Gdje će se kupati Lošinjani i njihovi gosti?
U moru. Turizmu su potrebne i uređene i divlje plaže, to traže naši gosti, a i to je dio problema koje iznose i naši iznajmljivači.
Potrebno je strateški odrediti područja komunalnih plaža s uređenim pristupom i potreba za njima, kao i plaža s pristupom za osobe s posebnim potrebama.
Kroz program “UKLJUČI SE” putem mjesnih odbora svatko bi trebao dobiti priliku izreći o tome svoj stav i potrebe. Dodatno na takvim plažama možemo osigurati putem koncesijskih odobrenja priliku našim otočanima za stvaranje novih vrijednosti.
Divlje plaže i divlju obalu želimo i moramo sustavno zaštititi donošenjem odluke o zaštiti tih prostora od bilo kakvog korištenja. One su sastavni, ako ne i glavni dio lošinjske privlačnosti.

4. Kako će poticati ostanak mladih na otocima?
Javnim politikama i smjernicama moramo stvoriti pretpostavke za stvaranje novih usluga i time novih vrijednosti i novih radnih mjesta. Kroz program “UKLJUČI SE” svatko bi trebao moći imati priliku izraziti svoje ideje. Ljudska imaginacija je beskrajna, samo joj treba dati šansu da se izrazi.
Ostanak na otoku, primarno, znači imati posao, imati od čega graditi budućnost.
Želimo i moramo, mladima, a posebno mladim obiteljima, osigurati mjesto za stanovanje putem razvijanja gradskog stambenog fonda, a ne kao do sad razvijanjem komercijalnih stanova koje si većina ne može priuštiti

5. Kako će se uravnotežiti razvitak s očuvanjem otoka za budućnost?
Prostor je najvrijedniji resurs s kojim raspolažemo i nemamo ga beskonačno mnogo.
Javnim politikama zajednički se moramo strateški odrediti na kojim mjestima možemo tražiti stvaranje novih usluga i time novih prilika, a koje prostore moramo sačuvati i zaštititi.
Kroz program “UKLJUČI SE” svatko od nas otočana morao bi sudjelovati u tom procesu

6. Kako će omogućiti utjecaj građana na bitne odluke?
Program “UKLJUČI SE” upravo i podrazumijeva ne samo utjecaj građana na bitne odluke, već i utjecaj građana na sve odluke koje se donose
Jačanjem uloge MO i povećanjem njihova broja, građani dolaze u priliku da konačno sami sudjeluju u rješavanju problema u njihovoj okolini koje oni sami najbolje prepoznaju
Javnim prisustvovanjem na svim razinama donošenja odluka građani mogu na vrijeme detektirati u kojem se smjeru kreću stvari te pozvati na odgovornost svoje predstavnike.
Javnim sjednicama komunalnih društava, građani dobivaju priliku nadzirati i kako se i na što troši naš novac
Ovakav javni način djelovanja podiže i odgovornost onih koji sudjeluju u donošenju odluka, prisiljava ih na konzultacije s onima koji su ih izabrali, s građanima.
A najviše od svega, ovakav način djelovanja, dokida tajne politike i tajne dogovore bez odgovornosti. Nešto što svi najviše zamjeramo dosadašnjoj političkoj praksi.

Izvor: Otoci.net

| Broj posjeta: 74 |

Želite li komentirati? Objava: "Malom Lošinju potrebna je trajna promjena sustava"

Imate li komentar?