Plan A (izborni program)

Uvod

BOLNI REZOVI?

DA, ali za privilegirane kaste koje su HDZ i njegovi partneri stvarali i financirali 17 godina iz državnog proračuna!
DA, ali za povlaštenu elitu krupnih kapitalista i bankara!
DA, ali za korupcijsku bandu!
DA, ali za političku elitu!

Tek kada se dva desetljeća nezasluženo privilegirani oduže državi i građanima, imati ćemo moralno pravo tražiti – bude li to potrebno – odricanje od radnika i umirovljenika!

ZBOGOM IZBORNOM INŽENJERINGU

Preduvjet za novi zakon o popisu birača – s kojega treba skinuti više od pola milijuna fantomskih glasača – je novi zakon o prebivalištu.
Ta dva zakona te novi popis birača treba zgotoviti do lokalnih izbora 2013.
Laburisti će se boriti i za novi izborni model u kojem će birači glasati za kandidate, a ne za stranačke liste.

NEPOSREDNA DEMOKRACIJA

O svim pitanjima od značaja za suverenitet Republike Hrvatske, ustavnim promjenama i važnim nacionalnim pitanjima trebaju odlučivati građani. Referendumom.
Promjenom Ustava propisati da je za raspisivanje referenduma dovoljno skupiti potporu pet posto birača umjesto sadašnjih deset.

LOKALNA SAMOUPRAVA I JAVNA UPRAVA

I sam naziv – lokalna samouprava – govori da o njoj odlučuju građani a ne politička elita.
Dva su bitna kriterija za opstojnost lokalne samouprave. Prvi je financijska samoodrživost a drugi volja građana, koji blagajne siromašnih općina i gradova mogu napuniti većim prirezom i doprinosima. O čemu samo oni odlučuju na referendumu. Ili odlučuju da ne žele takvu općinu ili grad.

U javnoj upravi ćemo prepoloviti rukovodeći kadar.
Kada komunicira s građanima, državna birokracija od njih smije tražiti jedan jedini podatak; broj OIB-a. Sve ostalo dužna je priskrbiti sama.

ZABRANITI RASPRODAJU NACIONALNOG BLAGA

Jedan od prvih zakona koji treba donijeti nova Vlada je zakon o zabrani privatizacije komunalne, prometne i energetske infrastrukture te za državu važnih, strateških poduzeća.

POLITIKU ODVESTI NA PRAVI PUT

Kako Hrvatsku postaviti na noge?
Tako da se promijeni ne samo vlast i političari već i politika. Promjena politike preduvjet je da od zapuštenog krenemo prema uređenom društvu. I osovimo se na vlastite noge i kao građani i kao društvo.
A da bismo mogli postati slobodni građani moramo pobijediti neoliberalni kapitalizam.

Odgovornost

Spremni smo preuzeti odgovornost  koju donosi  parlamentarni status Stranke.

Spremni smo preuzeti odgovornost političke alternative.

Spremni smo bez straha i srama  zastupati interese svih onih koji žive od svojega rada.

Biti ćemo  lokomotiva borbe za društvenu pravednost i socijalnu državu.

Boriti ćemo se protiv onih koji socijaliziraju gubitke a privatiziraju profite.

U teškoj borbi protiv modernog ropstva, sakrivenog u neoliberalnom kapitalizmu ili korporativnoj demokraciji, vodit ćemo sve nas do pobjede.

U  vrijeme kada se u EU intenzivno raspravlja o kaznenoj odgovornosti moćnih financijaša, hrvatska vlast ne usudi se uvesti kaznenu odgovornost za neisplatu plaća.

A neisplata plaća mora biti kazneno djelo.

Kao što kazneno djelo mora biti neplaćanje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Rad

Nova radna mjesta moguće je osigurati jedino u proizvodnji.

Za obnovu i pokretanje nove proizvodnje treba smanjiti cijenu kapitala i smanjiti unutarnju nelikvidnost.

Zadaća i države i nove monetarne politike je ulagačima u proizvodnju učiniti kapital što dostupnijim i jeftinijim. A to je moguće jedino ako se osnuje nova – u konkurenciji s ostalim najjača – nacionalna banka ili državnim pologom osnaži postojeća HPB.

Na rad kao najtemeljnije ljudsko pravo presudno utječe monetarna politika. Ona se mora oslanjati na hrvatsku valutu – kunu a ne na euro ili franak. Bez devizne klauzule.

Nova radna mjesta osigurati ćemo ako znamo što možemo proizvoditi i kome proizvedeno prodati. Potrebna nam je dugoročna strategija ekonomskog razvoja. Nova Vlada mora u prvih šest mjeseci donijeti strategiju razvoja za pojedine gospodarske segmente u razdoblju od najmanje 10 godina.

Gubitak posla nije i ne smije biti problem pojedinca već problem društva. Iako je u kapitalizmu nemoguće imati sigurno radno mjesto do mirovine, socijalna država mora  zaposlenje učiniti dostupnim svakome. Za sigurnost zapošljavanja odgovorni su vlast, poslodavci i sindikati. To je socijalno partnerstvo.

Rad noću, nedjeljom, blagdanima te prekovremeni rad biti će dopušteni samo u onim poduzećima koja ta pitanja imaju reguliranu kolektivnim ugovorom a u njima propisano povećanje plaća za taj rad i ograničenje takvog rada.

Iako Laburisti favoriziraju granske kolektivne ugovore, spremni smo podržati i nacionalni  opći kolektivi ugovor.  

Zahtijevat i ćemo odmah osnivanje radnih sudova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a u roku od četiri godine u još četiri veća grada.

Poštenje

Obično se izjednačuje s moralom. A njega je, poštenja ili morala, najmanje u politici, koja bez (političke) odgovornosti neće postati časno zanimanje.

Laburisti potencijalnu suradnju uvjetuju i donošenjem političkog kodeksa koji će regulirati ponašanje na hrvatskoj političkoj sceni.

Početak kaznenog postupka kraj je karijere imenovanim dužnosnicima.

Dokazani sukob interesa za imenovanog dužnosnika znači automatsko razrješenje a za izabranog poziv na ostavku na koju ga mora javno  pozvati njegova stranka.

Za korupciju, crne fondove, torbare i nerad u Saboru odgovornost snose i stranke.

Oni u Remetincu i oni u bijegu od hrvatskoga pravosuđa neće više dobivati plaće.

Istina

I hrvatski bankarski špekulanti zarađuju milijarde visokim kamatama, tečajnim razlikama i naplaćivanjem više od stotinu usluga.

Moderni, od hrvatske vlasti zaštićeni špekulanti sav taj novac zarađuju na nesreći radnika, onih istih koji su tu vlast izabrali da ih štiti.

Zato ćemo uvesti porez na aktivu štedionica i banaka, koje su, ionako, sanirali hrvatski porezni obveznici i hrvatsko gospodarstvo, a koji će biti namijenjen saniranju mirovinskog osiguranja u dijelu generacijske solidarnosti.

Uvesti ćemo plaćanje PDV-a na imovinu tvrtke  koja nije u funkciji djelatnosti tvrtke.

Sve što je stečeno bez plaćenog poreza, dakle; nezakonito, oduzima se i postaje državna imovina. To je zadaća nove porezne uprave koju  mora izvršiti.

Nećemo uvesti porez na imovinu, ali hoćemo uvesti porez na financijske transakcije.

Znanje

Nova radna mjesta osigurati ćemo tako da obrazovni sustav prilagodimo potrebama dugoročne gospodarske strategije.

Pri tome nećemo dopustiti da stratezi neoliberalnog kapitalizma uguše društvene i humanističke znanosti i sve ostale institucije visokoga školstva koje obrazuju misleće ljude, pokretače društvenih i političkih promjena.

Boriti ćemo se da se prirodne (naročito u medicini) i tehničke znanosti ne podređuju isključivo stvaranju profita već da služe i općemu dobru.

Za opstanak zdravog društva važno je očuvanje autonomije visokog obrazovanja.

Obrazovanje nije potrošnja već najunosnija investicija.

Pravednost

Hrvatska je zemlja s prebogatim prirodnim i ljudskim resursima, nema razloga da hrvatski građani žive u bijedi, u koju su nas izgurale tzv. političke elite i tajkuni.

Laburisti će učiniti sve da se u što je moguće kraćem vremenu smanji ekonomska nejednakost i iskorijeni nepravda.

Nećemo dopustiti da državne institucije ostanu tvorci i poticatelji nejednakosti i nepravde.

Kako bismo smo zaštitili bolesne i umirovljenike, nećemo dopustiti smanjenje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Iz mirovinskog fonda izuzet ćemo sve mirovine koje nisu posljedica plaćenih doprinosa. Po hitnom postupku revidirat ćemo sve skupine s privilegiranim mirovinama.

Prosječnu starosnu mirovinu podići ćemo na 50 posto prosječne plaće.

Energično se protivimo povećanju dobne granice za umirovljenje tako dugo dok se stopa nezaposlenosti ne smanji na pet posto a godine staža ne uvedu kao drugi najvažniji kriterij za odlazak u mirovinu.

Socijalnu pravednost postići ćemo progresivnim oporezivanjem dohotka, dobiti i dividende i zato ćemo uvesti najmanje 4 porezne stope kod oporezivanja dohotka, najmanje tri kod oporezivanja dobiti a dividenda se može oporezivat istim modelom kao i dohodak.

BROŠURA, Plan A (2011.)

PLAKAT, Plan A (2011.)