O Laburistima

Želite li i Vi Hrvatsku u kojoj vlada poštenje, u kojoj se cijeni rad i znanje, u kojoj je kriminal i korupcija doista društveno neprihvatljivo ponašanje, u kojoj se Vi i Vaša obitelj možete osjećati sretno i sigurno?

Laburisti su politička stranka, osnovana u svrhu udruživanja državljana Republike Hrvatske kojima su rad, istina, znanje, poštenje i društvena pravednost osnova osobnog i društvenog napretka, te moralnih vrijednosti. Kao stranka reda, kriterija i poštenja, vjerujemo da politika mora izvirati iz vrijednosti demokracije, istine, društvene solidarnosti i prava na dostojanstvo radnika, uz pošteni, otvoreni, javni i transparentni politički rad. Stranka je osnovana prvenstveno iz razloga borbe protiv korupcije, lažnih vrijednosti, nepotizma, klijentelizma, i ostalih bolesti suvremenog društva, protiv kojih se bori redom, radom, stručnošću i odgovornošću. Osnovni moto stranke je: „Čovjek prije svega i čovjek iznad svega”.

Zalažemo se za pravdu, socijalnu jednakost, dostojanstvo svakoga građanina, bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, spolnu, političku pripadnost ili usmjerenje.

Cilj Stranke je zaštita radnika, borba za interese onih od kojih su sve stranke digle ruke ili ih se sjete jedino uoči izbora. Sve dosadašnje vlasti štitile su prije svega kapital i kapitaliste, gurajući rad i radnike u podređen, drugorazredan položaj. Radnik je nezaštićen a rad podcijenjen.

Svojim smo djelovanjem odlučili štititi radnike, nezaposlene i umirovljenike, beskompromisno se boreći za njihova prava, protiv nepravde, korupcije, nepotizma, rasprodaje zemljišta, voda, infrastrukture, otoka, obale, sustava za prijenos energenata te državne imovine svim dopuštenim, demokratskim sredstvima.

Hrvatska treba biti uistinu neovisna, demokratska i slobodna. A mogu li biti građani slobodni a država neovisna i demokratska ako smo svi ovisni o vjerovnicima, ako smo u dužničkome ropstvu, ako tijekovima novca upravljaju oni koji brinu za svoje a ne za dobro Hrvatske?

Naš prostor?

U Hrvatskoj je više od stotinu političkih stranaka koje postoje tek na papiru i aktiviraju se za vrijeme izbora. One koje su pak aktivne nastoje zahvatiti što šire biračko tijelo. Konzervativne, demokršćanske stranke u svojim programima nastoje ugraditi što više socijaldemokratskih elemenata, a stranke koje pripadaju tzv. lijevom, socijaldemokratskom svjetonazoru često prakticiraju demokršćanstvo, konzervativizam i neoliberalizam, naročito u ekonomiji. Dakle; hrvatski i strani kapitalisti koji djeluju u Hrvatskoj, imaju snažne političke lobiste, zaštitnike i promotore. Jedini čije interese gotovo nitko ne štiti i zastupa su hrvatski radnici. A tko su radnici? Svi oni koji žive od svojega rada; od radnika u tvornici, na gradilištu ili traci, preko liječnika, slobodnih profesija, seljaka umjetnika do sveučilišnih profesora i akademika.

Laburisti postoje upravo zato da (za)štite radnike, da se bore za interese onih od kojih su sve stranke digle ruke ili ih se sjete jedino uoči izbora. Sve dosadašnje vlasti štitile su prije svega kapital i kapitaliste, gurajući rad i radnike u podređen, drugorazredan položaj. Radnik je nezaštićen a rad podcijenjen. Svojim djelovanjem odlučno štitimo radnike, nezaposlene i umirovljenike, beskompromisno se boreći za njihova prava svim dopuštenim, demokratskim sredstvima. Jasni smo, glasni i energični u borbi protiv nepravde, korupcije, nepotizma, rasprodaje zemljišta, voda, infrastrukture, otoka, obale, sustava za prijenos energenata te državne imovine o kojoj ovisi stvarni suverenitet Hrvatske.

Zašto Laburisti?

Zato što od nastanka hrvatskoga višestranačja nije obavljena niti jedna važna reforma, primjerice: mirovinska, zdravstvena, reforma pravosuđa, javne uprave, lokalne samouprave..
Zato što su sve vlasti uspješno uništavale domaću proizvodnju i poticale uvoz loše robe. U više od 25 godina sve su vlasti uspješno radile na tome da danas Hrvatska ne može prehraniti sebe ni nekoliko mjeseci. Zato što se nije učinilo gotovo ništa da turizam uistinu postane izvozna djelatnost a ne da većinu hrane hotelijeri uvoze. Zato što se stvarala svijest da je rad sramota te da je društveno prihvatljivije obogatiti se bez rada, na tuđi račun, stjecati bogatstvo bez ulaganja i znanja. Zato što se društvo uspješno podijelilo na šačicu privilegiranih i, naravno, bogatih te na većinu siromašnih građana drugoga reda, prema kojima se poslodavci odnose kao prema nužnom zlu. Umjesto društveno odgovornog poticalo se društveno neodgovorno vlasništvo kojemu je jedini cilj i zadaća stvaranje (ekstra)profita. Zato što su sudovi pretvoreni u interesne institucije, škole svih razina umjesto da postanu „tvornice znanja” pretvaraju se u trgovačka društva. Zato što se izgrađivao sustav u kojemu nije važno znati već pripadati, u kojemu se više cijeni podobnost nego sposobnost. Zato što su tzv. gospodarske i političke elite nesmetano pljačkale ili pljačku dopuštale. Gradio se sustav u kojemu nije važno je li premijer pošten, služi li premijer narodu ili ga vara i laže. Društvo jednakih mogućnosti, društvo jednake pravde za sve, društvo socijalne pravde tek je mrtvo slovo na papiru.

Želja Laburista je izboriti se za pozitivne društvene vrijednosti – poštenje, rad i adekvatno vrednovanje rada, za znanje te društvo jednakih mogućnosti.

Tko smo?

Ne robujemo ideologijama, ne smatramo da se treba iscrpljivati u borbi lijevih s desnima već svu snagu treba upotrijebiti na borbu protiv zla, protiv nepoštenja, izrabljivanja, pljačke, nepotizma te uništavanja nacionalnog dobra. Mi smo hrvatska stranka, ali ne, naravno, samo po nazivu već opredjeljenju. Nije nam svejedno kakva je i čija je Hrvatska država, tko njom i iz kojeg centra upravlja. Hrvatska treba biti uistinu neovisna, demokratska i slobodna. A mogu li biti građani slobodni a država neovisna i demokratska ako smo svi ovisni o vjerovnicima, ako smo u dužničkom ropstvu, ako tijekovima novca upravljaju oni koji brinu za svoje a ne za dobro Hrvatske?

Laburiste čine ljudi kojima je stalo do pravde, socijalne jednakosti, dostojanstva svakoga građanina bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, seksualnu, političku pripadnost ili orijentaciju. Borci smo protiv nepravde, a najveće nepravde učinjene su upravo radnicima, ljudima koji žive od svojega rada. Nećemo dopustiti da radnici rade a ne primaju plaću. Nećemo dopustiti da kapitalisti koji ne isplaćuju plaće ostanu nekažnjeni. Nećemo dopustiti da se uništava hrvatska privreda i svakoga dana na ulice tjeraju tisuće radnika. Sposobnošću, znanjem, poštenjem i odgovornošću mijenjati ćemo najprije ponašanje u politici a potom i u društvu.

Što želimo?

Ono što i većina građana Hrvatske; stvoriti društvo u kojem će svim građanima biti zajamčen dostojanstven život. Društvo bez ideoloških predrasuda. Društvo bez vjerskih predrasuda. Društvo slobodnih pojedinaca. Društvo u kojemu su mediji slobodni. Društvo u kojemu se može raditi. Društvo u kojemu se može živjeti od rada. Društvo koje vodi brigu i dužnu pažnju prema djeci i osobama treće dobi. Društvo koje štiti manjine. Društvo zajamčenih vjerskih sloboda. Društvo u kojemu nema privilegiranih. Društvo koje će pravovremeno kazniti neodgovornu vlast. Društvo u kojem će novac i nekretnine imati pokriće u plaćenom porezu. Društvo koje politika neće dijeliti ideologijama, ratovima i mitovima. Društvo koje će čuvati vrijednosti Domovinskog rata. Društvo koje će poštovati svoju tradiciju i kulturu, svoj jezik i znamenite ljude.