Povijest Laburista

2012
28. travnja 2012.

Akcija Pitajte Vladu

Diljem Hrvatske, u stotinu i četiri ogranka stranke 28. travnja 2012. započela je do tada najveća i najkoordiniranija akcija pod nazivom “Pitajte Vladu“. Akcija je trajala do 12. svibnja a imala je dvojaki cilj – ponuditi građanima mogućnost postavljanja pitanja članovima Vlade, kao i dati odgovore na teme lokalnog karaktera. Bili smo servis građanima, kako bi imali mogućnost izraziti svoje stavove, mišljenja i postaviti pitanja na koja će dobivati pisani odgovor. Samo u Saboru naši su zastupnici temeljem ove akcije postavili više od 2000 pitanja!

2011
04. prosinca 2011.

Na parlamentarnim izborima osvojili 6 mandata

Na parlamentarnim izborima održanim 4. prosinca 2011. godine Laburisti osvajaju 121.785 glasova, odnosno 5,22 posto i sa 6 mandata ulaze u Sabor gdje su oporbena stranka. Izabrani zastupnici su bili Dragutin Lesar, Nansi Tireli, Branko Vukšić, Mladen Novak, Zlatko Tušak i Nikola Vuljanić.

10. srpnja 2011.

Akcija Zahtjevnica

Cilj ove akcije bio je prikupiti što više potpisa koje ćemo predati predsjedniku Hrvatskog sabora kao potporu našem prijedlogu izmjena Zakona o obveznim odnosima na temelju koje je uvedena devizna klauzula. Akciju smo proširili s još dvije teme: problemom drugog stupa mirovinskog osiguranja, ali i sada već očito kriminalnom primjenom ovršnih postupaka. Podsjetimo, prva smo politička stranka koja se bavila problemom devizne klauzule!

 

01. svibnja 2011.

1. Sabor Laburista

1. Sabor Stranke održan je u nedjelju, 1. svibnja 2011. godine u Histrionskom domu u Zagrebu. U prisutnosti 159 delegata i više od 70 gostiju usvojen je programski dokument Stranke i izabrani članovi središnjih tijela i dužnosnici. Za predsjednika je izabran Dragutin Lesar, za potpredsjednike Branko Vukšić, Zvonimir Međeral, Rajko Bulat i Božidar Kolarić a za tajnika Dubravko Malešević.

01. veljače 2011.

Velika akcija: Pišite Vladi – ostavka!

U utorak 1. veljače 2011. započeli smo do sada najveću akciju “Pišite Vladi – OSTAVKA” kojom smo svim nezadovoljnim građankama i građanima omogućuli na miran način izraziti nezadovoljstvo aktualnom Vladom. Pismo je potpisalo više od 61,5 tisuća građana, a u Vladi nas nisu željeli primiti.

2010
16. studenoga 2010.

Prva nacionalna akcija: Potrubi za – radnik, a ne rob

Prva velika akcija Laburista diljem Hrvatske održana je 16. studenog 2010. godine. Ovom se akcijom željelo probuditi društvenu solidarnost s radnicima koji rade a ne primaju plaće, kojima poslodavci ne plaćaju doprinose, koji rade neprijavljeni, koji umjesto plaće primaju minimalac ili bonove, koji moraju raditi i do 80 sati prekovremeno, koji rade nedjeljom i praznicima, koji sklapaju ugovore o radu na određeno vrijeme već pet-šest godina, kojima poslodavci od plaće uzimaju rate kredita ali ne uplaćuju bankama. Podsjećamo da su tom prilikom aktivistice iz Velike Gorice privedene u policiju radi uznemiravanja građana!

12. travnja 2010.

Laburisti postaju parlamentarna stranka

Predsjednik Hrvatskih laburista i dotadašnji nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar od 12. travnja nastavlja obnašati mandat Hrvatskog sabora kao član Laburista. Imenovanju Hrvatskih laburista za parlamentarnu stranku prethodilo je rješenje Ministarstva uprave od 31. ožujka 2010. godine kojime je odobren upis političke stranke pod nazivom „Hrvatski laburisti – Stranka rada“ u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske.

15. ožujka 2010.

Predstavljanje Laburista

Čovjek prije svega! – moto je stranke Hrvatskih laburista-Stranke rada koja je 15. ožujka 2010. predstavljena javnosti u prostoru Europskog doma u nazočnosti mnogobrojnih novinara. U svom govoru, predsjednik stranke Dragutin Lesar obratio se novinarima ali i hrvatskoj javnosti – direktno, spontano, argumentirano. Predstavljeno je predsjedništvo stranke uz poznatu “Lesarovu” transparentnost. Ono što je ovo predstavljanje činilo posebnim, svakako je izbjegavanje “političkog kiča”, fraza i floskula na koje smo navikli, poruka bez pokrića, velikih obećanja. Po tome se sa sigurnošću može reći da su Hrvatski laburisti-Stranka rada već pri samom svojem predstavljanju ispunili temeljnu zadaću – biti drukčiji od drugih!

27. veljače 2010.

Osnovani Laburisti!

U nedjelju 27. veljače 2010. godine u kazalištu “Histrion” održan je Osnivački sabor Laburista. Prvi predsjednik stranke Dragutin Lesar tada je rekao: “Ako vjerujete da politika mora izvirati iz vrijednosti demokracije, istine, poštenja, društvene solidarnosti, pravde i prava na dostojanstvo radnika, ako ste spremni na pošteni, javni otvoreni i transparetni politički rad i prihvaćate naš moto „Ne u vlast pod svaku cijenu i ne u vlast sa svakim” onda ste vi Hrvatski laburisti!”