Oprost dugova građanima – po kojim kriterijima?

Povodom najave ministra Zdravka Marića kako će država opraštati dugove malim dužnicima

Obzirom kako kriteriji oprosta dugovanja nisu javno poznati – Vladi šaljemo upozorenje da poštenje ne pretvori u naivnost. Nije sporno kako država mora pomoći siromašnima, iako je kod nas praksa da država pomaže bogatima.

U Hrvatskoj postoje siromašni građani koji su se mnogo toga odrekli i teškom mukom podmiruju obaveze i to bez ikakve pomoći države. Ima na žalost i onih koji su dužnici postali neodgovornim ponašanjem. Zbog toga država oprost dugova mora raditi pošteno i s jasno utvrđenim kriterijima.

Međutim, čini se da Vlada ponovno propušta bitno – bez popravka ovršnog zakona ovakve jednokratne, uoči lokalnih izbora socijalne intervencije – rađaju novu nepravdu. Naime, hoće li država pomoći i onima koji su u ovršnom postupku, koji su zbog 200-300 kn duga sada dužni 1500-2000 kn? Hoće li tim građanima država platit troškove ovršnog postupka? Podsjećamo Vladu kako velik broj građana nije ni znao da je u ovršnom postupku dok im nisu blokirali račun, ili im je račun blokiran za već podmirene obaveze. Ili izmišljene obaveze.

Stoga, samo pravedniji sustav ovršnog postupka može biti od koristi siromašnima koji to nisu svojom krivnjom. Onima koji su postali siromašni zbog brutalnog kapitalizma i Plenkovićeve vlade.

I nešto za razmišljanje – zašto u državi ima sve više dužnika? Nisu li krivci za to niske plaće, sve više radnika na minimalcu i nedostatak poslova? Nije li siromaštvo posljedica propusta ukupnih javnih politika? Gospodo iz HDZ-a, valjda znadete koliko vremena ste na vlasti.

| Broj posjeta: 84 |

Želite li komentirati? Objava: "Oprost dugova građanima – po kojim kriterijima?"

Imate li komentar?