Vlada ne smije dopustiti propast brodogradnje, jedine velike izvozne industrije

Hrvatski laburisti – Stranka rada pozdravljaju odluku Europske komisije da Vladi RH odobri da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura.
Od Vlade i Uprave Uljanika zahtijevamo da se sada u što kraćem roku isplate plaće radnicima, da se plate kooperanti i dobavljači kako bi i njihovi radnici mogli dobiti plaće, da se plati materijal kako bi se osigurao nastavak proizvodnje te da postupak restrukturiranja u ovoj situaciji bude transparentan i da kao rezultat ima nastavak brodograđevne djelatnosti i u Puli i u riječkom 3. maju.
S obzirom na najavu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić kako je ovime riješena prva faza te da slijedi restrukturiranje i traženje strateškog partnera za Uljanik, očekujemo da se taj proces provede transparentno, uz jasnu viziju oporavka poslovanja Uljanik grupe. Od Vlade tražimo da od potencijalnih investitora zahtijeva da se nedvosmisleno izjasne o svojim namjerama u vezi Uljanika te da se očituju ima li brodogradnja uz njihovu dokapitalizaciju šansu za opstanak ili će tu djelatnost svesti na najmanju moguću mjeru, a većim dijelom se okrenuti turizmu. Također, od Vlade tražimo da iznese jasan plan zbrinjavanja tehnološkog viška radnika, za koji se predviđa da će “otpasti” u restrukturiranju i diverzifikaciji Uljanik grupe.
Nadamo se da 96 milijuna eura odobrenog kredita nije u funkciji trenutačnog kupovanja socijalnog mira i da Vlada i lokalna samouprava u svojim sljedećim potezima neće dopustiti da se zatre brodogradnja, jedina preostala veća industrijska grana koja u velikim postocima sudjeluje kako u državnom, tako i u izvozu jedinice lokalne samouprave na području na kojem se nalazi.

David Bregovac
Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada

| Broj posjeta: 54 |

Želite li komentirati? Objava: "Vlada ne smije dopustiti propast brodogradnje, jedine velike izvozne industrije"

Imate li komentar?