Ako HDZ odbije osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru, Plenković mora otići

Hrvatski laburisti – Stranka rada snažno podupiru zahtjev parlamentarne opozicije za osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru koje bi rasvijetlilo sve okolnosti koje su dovele do urušavanja tog koncerna i bacile u egzistencijalnu neizvjesnost desetine tisuće njegovih zaposlenika i, posredno, dovele u pitanje opstanak čitavog lanca dobavljača u kojemu su također u opasnosti proizvodnja i vitalni interesi zaposlenih.

Čvrsto vjerujemo kako bi istražno povjerenstvo raščistilo većinu nepoznanica i nedoumica vezano uz poslovanje tog koncerna, suspektne modele zaduživanja, kao i uloge nekih državnih dužnosnika među kojima je najistaknutija ona ministra financija Zdravka Marića koji je četiri godine bio u vrhu menadžerske strukture Agrokora, i time, logikom funkcije, morao biti upoznat s financijskom situacijom u Agrokoru. Nedavno objavljeni dokumenti potvrdili su da je Marić bio upoznat s lošim financijskim stanjem koncerna, ali mu je, unatoč tomu, s čelnog mjesta državne banke, HBOR-a, odobrio kredit od 48 milijuna eura. Sigurni smo da to nije jedina informacija o lošem poslovanju Agrokora koju je Marić zatajio javnosti zbog čega je nužno osnivanje saborskog istražnog povjerenstva kojemu, po zakonu, mora biti dostupna sva tražena dokumentacija, čime bi javnost stekla ispravnu i istinitu sliku o štetnim, a moguće i kriminalnim procesima koji su se događali u Agrokoru.

Odbije li vladajuća većina u petak osnivanje istražnog povjerenstva, kako je u saborskoj raspravi to najavila, smatramo da je nužno pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću s obzirom na to da, bez obzira na sve do sada poznate informacije, odbija smijeniti ministra financija Marića i beskompromisno ga štiti, čime posredno štiti i donedavnog vlasnika Agrokora Ivicu Todorića koji je tvrtku povukao u ambis, koliko je za sada poznato, 40 milijardi kuna duga. Premijer takvim tvrdoglavim ponašanjem narušava ugled Vlade, ali i Republike Hrvatske te ostavlja sasvim izglednom mogućnost da se već ujesen realizira scenarij katastrofe u kojemu ceh neće platiti ni Todorić ni Marić nego će se svi problemi tog koncerna prebiti preko leđa građana.

Zahtijevamo od premijera Plenkovića i većine u Saboru koja ga drži na toj poziciji državničku odgovornost koja podrazumijeva osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru. Ili, u suprotnom, odlazak premijera koji je za svoj i interes propalog tajkuna svjesno i proračunato žrtvovao financijsku i gospodarsku stabilnost države.

David Bregovac
Hrvatski laburisti – Stranka rada
predsjednik

| Broj posjeta: 337 |

Želite li komentirati? Objava: "Ako HDZ odbije osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru, Plenković mora otići"

Imate li komentar?