Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Rezolucija Ujedinjenih naroda iz davne 2003. godine koja je ukazala na problem korupcije i potrebu borbe protiv nje, na Hrvatsku se nije posebno odrazila. Na današnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije se prisjećamo podataka za 2019. godinu:

Među 44 europske države, samo ih je 16 korumpiranijih od Hrvatske.

Na svjetskoj ljestvici od 180 država, samo jedna trećina njih je korumpiranija od Hrvatske.

Hrvati već desetljećima trpe strašne posljedice korupcije, no unatoč tomu u što se političari u predizborno vrijeme zaklinju kako će intenzivno raditi na suzbijanju korupcije, ona ne sustaje. Duboko je ukorijenjena u sve segmente hrvatskog društva. Koči napredak, uništava ekonomsku budućnost Hrvatske, tjera cijele obitelji na iseljavanje.

Nažalost Hrvati, u dubokom raskolu unutar države na lijevu i desnu stranu, ne razumiju da se ovakvom podjelom potiče dalje urušavanje već urušenog sustava vrijednosti. Dijeljenjem na lijeve i desne Hrvati su zaboravili one druge, prave podjele, na dobro i loše, na zakonito i protuzakonito, na moralno i nemoralno. Tako izgubljeni, pod utjecajem visoke politike kojoj takvo stanje u državi itekako odgovara, više niti ne reagiraju na sveprisutnu korupciju. Onu koja ugrožava našu budućnost, naš razvitak, standard, ali i naše moralne vrijednosti.

Sve dok ne zastanemo i dok dobro ne razmislimo o tome što nam se događa, a onda protiv toga ne ustanemo, i dalje ćemo se valjati u blatu svemoguće korupcije, gledati u leđa naprednim državama i polako ali sigurno tonuti sve dublje.

| Broj posjeta: 49 |

Želite li komentirati? Objava: "Međunarodni dan borbe protiv korupcije"

Imate li komentar?