Zdravlje postaje roba koju će moći kupiti samo bogati

Hrvatski laburisti – Stranka rada najoštrije osuđuje najavu ministra zdravlja Darija Nakića o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna već od 1. svibnja 2016. godine te ga poziva da odustane od dodatnog udara na ionako niski standard građana.

Ostvari li se najava ministra Nakića, bit će do dokaz posvemašnje socijalne neosjetljivosti Vlade Tihomira Oreškovića koja gubitke u zdravstvenom sustavu nastoji riješiti preko leđa već osiromašenih građana, ali i uvod u privatizaciju, odnosno, “amerikanizaciju” hrvatskog zdravstva.

Eventualno povećanje cijene dopunskog osiguranja neće pratiti i podizanje kvalitete zdravstvene usluge, koja je i sada na nezavidnoj razini pa za 30 posto skuplje osiguranje možemo očekivati 30 posto lošije usluge.

Najava poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja što je isključivo u funkciji saniranja dugova u zdravstvu pokazuje da ministar Nakić nema ni elementarnih menadžerskih znanja za vođenje solidarnog, javnog zdravstvenog resora. Na to upućuju i njegove prethodne najave o uvođenju nadstandarda i dodatnog zdravstvenog osiguranja koje bi bilo u rukama privatnih osiguravatelja. Jedini mogući zaključak iz ministrovih najava, koje uključuju i poskupljenje bolničkog smještaja te smanjena dostupnost hitne medicinske službe, jest da i zdravlje postaje roba koju mogu kupiti oni koji imaju novca dok će siromašni i dalje biti prepušteni nepouzdanom zdravstvenom sustavu.

Zdravstvo u Hrvatskoj očito se priprema za potpunu privatizaciju tako da će biti dostupno samo bogatima, a siromašnima, među kojima se nalazi najveći broj radnika i umirovljenika, ostaje zaključak da je ustavna odredba po kojoj se “svakome jamči pravo na zdravstvenu zaštitu” mrtvo slovo na papiru u sve manje socijalnoj državi.

Podsjećamo, Laburisti su već prije ponudili stručno rješenje reforme zdravstva: https://www.laburisti.com/modules/mastop_publish/?tac=Reforma_zdravstva

| Broj posjeta: 241 |

Želite li komentirati? Objava: "Zdravlje postaje roba koju će moći kupiti samo bogati"

Imate li komentar?