Hrvatski laburisti protiv potpisivanja ACTA-e

Zahtjev Vladi Republike Hrvatske da odbije potpisivanje sporazuma

Zagreb, 9. veljače 2012. — Hrvatski laburisti će se u subotu, 11. veljače 2012. godine pridružiti brojnim udrugama i neformalnim organizacijama građana širom Europe i svijeta, s namjerom protesta protiv ratifikacije sporazuma ACTA koji se očekuje do ljeta u Europskom parlamentu. Hrvatski laburisti tražiti će od Vlade Republike Hrvatske da odbije potpisati taj, kako laburisti smatraju, štetni sporazum obzirom da radi protiv interesa hrvatskog društva i svih građana Republike Hrvatske.

>>> sporazum ACTA (hrvatski)

Hrvatski laburisti smatraju da je sporazum ACTA štetan jer kroz globalno usklađivanje i postroženje okvira zaštite različitih oblika intelektualnog vlasništva: patenata, robnih marki i autorskih prava donosi izvjesni rizik po temeljna građanska prava. Autorska prava i intelektualno vlasništvo je apsolutno potrebno zaštititi, ali ne na uštrb slobode građana.

ACTA sporazum je prije svega djelo nadnacionalnih korporacijskih komunikacijskih mogula, iskovan u tajnosti, izvan okvira međudržavnih institucija te daleko od očiju javnosti. Obzirom da prihvaćanje ACTA sporazuma zahtijeva izmjene nacionalnog zakonodavstva na način da se kazneno djelo proširi na čin pomaganja u prekršaju, znači da za piratstvo odgovaraju posrednici, a ne oni koji su autorsko djelo otuđili, a to stvara mehanizam blokiranja komunikacija tipa „Zaustavite Reuters“.

Sporazum ACTA je loš prijedlog jer ne podliježe demokratskoj proceduri niti nadzoru demokratski izabranih predstavničkih tijela zemalja potpisnica. Osim toga, ACTA daje tzv. “vansudbene ovlasti” industrijama zabave protiv prekršitelja, a unutar tih ovlasti koporacije mogu provoditi pravne sankcije koje su prije toga iziskivale sudski postupak. ACTA time stvara okvir za privatnu pravdu korporacija nauštrb temeljnih prava fizičkih i pravnih osoba na sudski postupak i srazmjernu kaznu, a teret dokazivanja krivice prebacuje se s tužitelja na optuženoga.

ACTA i slični sporazumi o kojima se raspravlja u SAD imaju neizvjestan učinak po zaštitu autorskih prava, stoga su Hrvatski laburisti uvjereni da temeljni cilj i nije zaštita autorskih prava već kontrola slobodnih komunikacija preko globalne mreže. Obzirom da je sloboda digitalnih komunikacija ogromno doprinjela demokratizaciji svijeta i slobodnom djelovanju građana i u našoj zemlji, svako se ograničavanje te slobode može smatrati kao izravan napad na slobodu i prava naših građana, zbog čega će Laburisti tražiti od Vlade da odbije potpisati sporazum.

Više o temi:

>>> ACTA, da ili ne?

Dodatne informacije:

Ksenija Oletić, suradnica za medije
mobitel: 098/384-005
mail:mediji@laburisti.com

| Broj posjeta: 3.881 |

1 komentar u "Hrvatski laburisti protiv potpisivanja ACTA-e"

  1. Mala nadopuna!

    1. veljače 2012. u 15 sati u sljedećim gradovima: u Zagrebu ispred Ministarstva vanjskih poslova, u Rijeci kod Radija Rijeka, a u Osijeku na Trgu Ante Starčevića.

Imate li komentar?