Antiradnička Vlada brine samo za interese kapitala

Hrvatski laburisti – Stranka rada izražava ozbiljnu zabrinutost i ogorčenost najavom ministra gospodarstva Tomislava Panenića da je “potrebno u dogledno vrijeme pronaći modele kako umanjiti cijenu rada”.

Usprkos činjenici da je cijena rada u Hrvatskoj, prema podacima Eurostata za 2014. godinu, 2,5 puta manja od prosječne cijene rada u Europskoj uniji (prosječan trošak za sat rada u EU iznosi 24,60 dok je u Hrvatskoj iznosio 9,40 eura), ministar smatra da je nužno i dodatno je smanjivati. Favorizirajući kapital na štetu radnika, ministar Panenić ne teži puno višim standardima EU nego Hrvatsku uspoređuje sa zemljama regije koje nisu članice EU.

“Mi imamo jedan regionalni kontekst. Ne možemo uspoređivati cijenu rada koja je u Hrvatskoj s cijenom rada u nekoj zapadnoj europskoj zemlji i zbog investicija ta bi cijena trebala biti još i manja. Ono što smo i sami svjesni toga da je cijena rada kod nas viša nego u zemljama u okruženju i trebamo pronaći modele kako ćemo to kroz dogledno vrijeme umanjiti, tako da i na taj način privučemo interes za investicije”, stajalište je ministra Panenića.

U zemlji u kojoj od jedva 1,3 milijuna zaposlenih više od 60 posto prima ispodprosječnu plaću, u kojoj je, ovisno o sezoni, između 250 i 300 tisuća nezaposlenih, u kojoj je više od 300 tisuća građana blokirano, najava smanjenja cijene rada samo će dodatno povećati stopu siromaštva. Suprotno tendencijama u EU koje idu prema skraćenju radnog tjedna, u Hrvatskoj se najavljuje i devetsatni radni dan, uz ukidanje plaćene stanke, čime se samo ide ususret zahtjevima poslodavcima.

Sve to ukazuje da je Vlada Tihomira Oreškovića antiradnička orijentirana i da joj je na prvom mjestu briga za kapital i poslodavce dok je za položaj, prava i sudbinu zaposlenih potpuno nezainteresirana.

Vlada nije kao svoj cilj istaknula smanjenjenje ogromnog zaostatka prosječne plaće u Hrvatskoj za onom u EU niti ispunjava svoja predizborna obećanja o provođenju reformi od kojih je očito, pod pritiskom unutarkoalicijskih sukoba odustala, kao i o najavljenom dovođenju brojnih velikih investicija. Uspjelo joj je samo dodatno sniziti dugoročni rejting države, uz zadržavanje negativnih izgleda.

Sramotno i nedopustivo snižavanje već preniske cijene rada u Hrvatskoj dovest će do daljnjeg urušavanja lošeg standarda građana čemu će se Hrvatski laburisti – Stranka rada najoštrije suprotstaviti svim parlamentarnim i izvanparlamentarnim oblicima djelovanja.

Tomislav Končevski
Hrvatski laburisti – Stranka rada
predsjednik

| Broj posjeta: 302 |

1 komentar u "Antiradnička Vlada brine samo za interese kapitala"

 1. Možda Vlada ima plan isprazniti otoke pa ih jednostavno proda kad već nije u stanju staviti u KONCESIJU kao što su to neke zemlje učinile na 30,40 i 50 god.Pa neka izračunaju o kojoj se svotici radi?
  Što se stočarstva tiče i ja bi rađe preuzeo preradu nego uzgoj – finalizaciju a ne primarnu proizvodnju.
  Ako novac ostaje u Državi ništa nije skupo i jeftino
  i kamata koja se ostvari opet nekome ostaje u umjerenom iznosu.Sada stan vrijedi 30 a kupljen 50
  GDIJE JE RAZLIKA ?nOVAC KOJI JE IZAŠAO ne vraća se
  Tona

Imate li komentar?