Hrvatski laburisti u akciji “Potrubi protiv poreza na nekretnine“!

Hrvatski laburisti odlučili su novom akcijom među građanima pokazati što misle o novom prijedlogu Zakona o porezu na nekretnine.

Akcija se provodi u srijedu i četvrtak, 21. i 22. studenog u svim većim gradovima diljem Hrvatske na najprometnijim cestama i križanjima. Transparentom na kojemu piše „Potrubi protiv poreza na nakretnine“ pozivamo građane da daju i svoj sud o novom vladinom nametu.

>> Galerija fotografija s akcije

Hrvatski laburisti smatraju da je taj porez na nakretnine novi udar na građane koji žive od svog rada. Smatramo nepoštenim i nepravednim da će se oporezovati one građane koji su štedjeli i godinama ulagali u svoju kuću ili stan, a one koji su umjesto toga kupovali zlato, umjetnine, pokretnine ili imaju jednostavno novac na računima banaka, porezom zaobići. Vlada RH predlaže ovaj Zakon o porezu na nekretnine samo zato jer više od 90 posto građana u Hrvatskoj ima nekretninu u svojem vlasništvu, da bi time zahvatila najširi dio stanovništva.

Na žalost, financijska moć građana u Hrvatskoj ne odgovara vrijednosti imovine i najvećim dijelom je ispod te vrijednosti. Jednostavno, to znači da ljudi žive u svojim kućama koju su sagradili i nadograđivali tijekom godinama, ponekad i kreditnim zaduženjem, ali to ne znači da su bogati. Također, takav porez će dovesti do novog vala ovrha koje će pokretati država kada građani neće biti u mogućnosti platiti porez. Da naplati svoja potraživanja, država će na javnim dražbama te nekretnine prodavati u bescjenje. Znamo što će se s njima dogoditi i tko će ih kupiti.

Zato mi laburisti želimo uz pomoć građana pokazati Vladi RH da se protivimo porezu na nekretnine. On kažnjava građane koji su štedjeli na način da su gradili ili kupili stan ili kuću, a nagrađuje one koji štede u umjetninama, zlatu ili novcu, kažnjava štedne i poštene građane, a nagrađuje špekulante i švercere.

Stoga, ugledate li u srijedu i četvrtak (ponegdje već i u utorak) na cestama i križanjima diljem zemlje transparente Hrvatskih laburista, iskažite svoje mišljenje o porezu na nekretnine. Podržavate li naše stavove, potrubite, neka se glas građana čuje.

| Broj posjeta: 1.597 |

1 komentar u "Hrvatski laburisti u akciji “Potrubi protiv poreza na nekretnine“!"

 1. [b]Pohvalno[/b] je, i očekivano da upravo [b]Laburisti [/b] prvi pružaju javni otpor Vladi i njihovom antidemokratskom porezu na nekretnine. Imovinski porez je protuustavan po više odredbi Ustava RH, a već i sama ideja da se građani moraju organizirati u borbi protiv Vladinog imovinskog poreza, dokazuje tešku blokadu demokracije u RH. To konkretno znači da nama, slobodnim građanima u demokratskoj državi netko nameće tuđu volju i interese, čime nas konkretno zlostavlja. Pravnom snagom Ustava RH Vlada je samo posloprimac naroda i mora svog poslodavca – narod bezuvjetno slušati i ne može mu išta nametati.
  Premda su argumenti Laburista u opravadni, još [b]veću[/b] argumentaciju legislativnu protiv poreza na imovinu imaju u [b]Ustavu RH[/b]. Prijedlog ovog poreza je u [b]apsolutno[/b] kršenje Ustava RH čl.3. [i][b]Nepovredivost vlasništva[/b] i socijalna pravda spadaju u najviše vrednoste ustavnog poretka RH i temelj su tumačenja Ustava. [/i] – nikome se ne smije porezom ugorožavati pravo vlasništva ili određivati način njegova korištenja.
  Ustav čl.48. [i][b]Jamči se pravo vlasništva[/b].[/i] – nikome se ne može nametati porez koji bi mu ujetovao ili ugrozio pravo vlasništva, način njegova korištenja ili mu čak prouzročio gubitak vlasništva.
  Ustav čl.49.st.4.[i] [b]Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom.[/b][/i] – nema te imovine koja nije nastala ulaganjem kapitala i minulog rada pa bi porez na nekretnine bio apsolutno kršenje ovog i ovog članka Ustav RH.
  Ustav čl.49.st.3.[i][b]Država potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana.[/b][/i] – država dakle potiče štednju u svakom obliku, a imovinski porez čini upravo suprotno.
  Štednja u nekretnini jest cjeloživotna odluka koja u potpunosti određuje ponašanje građana koji ju donosi, njegove obitelji, a podrazumijeva borjna odricanja u načinu života i prioriteta. Tko ima pravo tako dramatično mijenjati sustav životnih vrijednosti i oduka te time način života 90% građana koji su zapravo i bili prisiljeni generacijma tako štedjeti. Naravno da bi referendum taj zakonu ukinuo, jer 90% građana sami sebi ne bi nametnuli neustavni porez, a referendum je demokratski i ustavni minimum, jer Ustavom čl.1. RH je demokratska i socijalna država. U RH vlst proizlazi iz naroda i pripada narodu…[b]Narod ostvaruje vlast[/b] izborom svojih predstavnika [b]i neposrednim odlučivanjem[/b]. – jasno je da donošenje zakona mora biti potvrđeno [i][b]i[/b] neposrednim odlučivanjem[/i], dakle referendumom.
  Ustav RH čl.5.U [i]Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom. Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.[/i]
  Ustav. čl.51. [i]Svatko je dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova, u skladu sa svojim [b]gospodarskim mogućnostima[/b]. Porezni se sustav temelji na načelima jednakosti i [b]pravednosti[/b].[/i] – dakle država je dužna stvoriti okolnosti u kojima svi građani mogu ostvariti dohodak, što sada nije slučaj, a samo višak tog dohotka može biti predmet oporezivanja.
  Ustav RH 56. Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život. – država nema pravo porezima ili drugim davanjima umanjivati dohodak građana garantiran ovom ustavnom odredbom.
  Popis kršenja ustava ovime nije završen.
  Osnovni razlog povećane porezne presije suprotno [i]planu 21[/i] jest [b]probijanje proračuna na stavci plaće javnih službenika[/b], čime Vlada štiti sveopću korupciju, jer čak 75% viška zaposlenika u državnim i javnim poduzećima (HAC, HŽ, Holding i sl.) se nije mogla dogoditi slučajno, već se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu koji podrazumijeva primanje i davanje mita ili nepotizam s ciljem pljačkanja proačuna.
  Vlada nema mandat donošenja ovakvog poreza, jer i sam prijedlog ovog zakona je kazneno djelo obmane javnosti i prevare birača: [i]plan21[/i]: [i]Pri tome, posebno ističemo našu namjeru da se veće oporezivanje dohodaka od kapitala i ekstraimovine neće odnositi na [b]uvođenje ili povećanje poreza na stambene nekretnine.[/i][/b]

Imate li komentar?