Zagreb je najskuplji grad u Europi zahvaljujući SDP-u

Zagreb, 6. travnja — Kako je moguće da su režije za stan u Parizu, Londonu i New Yorku jeftinije nego u Zagrebu? Kako je moguće da Zagrepčani plaćaju najskuplju struju, plin, vodu i smeće u Europi? Kako je moguće da Parižani za režije potroše manje od šest posto mjesečnih primanja a Zagrepčani više od 25 posto?!

Jesu li u Zagrebu – a onda, naravno, i u čitavoj Hrvatskoj – struja i plin, voda i zbrinjavanje otpada skupi jer je cijena rada najviša u Europi?

Cijena rada Zagrepčana niža je, naravno, od cijene rada Parižana, Londonaca i Njujorčana. A što onda u Zagrebu, u Hrvatskoj, poskupljuje režije?

U Hrvatskoj se – a onda, naravno, i u Zagrebu – daleko više krade nego u Londonu, Parizu ili New Yorku. U Zagrebu se vlasti novcem razbacuju poput pijanih milijunaša.

U Zagrebu se od mjesta gdje se crpi voda do krajnjih korisnika izgubi 46 posto vode. Europski prosjek je 20 posto, a prosjek razvijenih zemalja EU nešto iznad deset posto. Zagreb samo na gubitku vode godišnje izgubi gotovo milijardu kuna godišnje. Tko to plaća?

Zagrepčani. Zagreb plaća najskuplju vodu – koja će uskoro koštati više nego vrhunsko vino – jer su gradske vlasti sklopile ugovor o najskupljem pročistaču voda na svijetu.

U Zagrebu je najskuplje zbrinjavanje otpada jer se sav otpad tretira kao smeće a ne kao unosan biznis. Godišnje se tristo tisuća tona otpada u Zagrebu baca iako bi se pola sortiranog moglo odmah prodati. I uz to zaposliti u sektoru zbrinjavanja otpada tri tisuće ljudi. Veći dio preostalog otpada se može iskoristiti kao gorivo u energani, koje proizvode struju i toplinsku energiju.

A za sve te svemirski visoke cijene komunalija i energenata kriv je, kaže jedan od mojih kolega, SDP-ov kandidat za gradonačelnika grada Zagreba, sadašnji gradonačelnik. Biran na listi SDP-a. S programom SDP-a. Zagreb ima najskuplji pročistač vode na svijetu jer ga je amenovao u Skupštini Grada Zagreba upravo SDP.

Da, Zagrepčani plaćaju cijenu propalih megalomanskih projekata SDP-a, a onda i, naravno, gradonačelnika Bandića kojeg su svesrdno podupirali i Milanović i Ostojić. Zagrepčani bi mogli plaćati najmanje dvostruko niže režije da se nije razbacivao i krao novac. Što je napravio SDP kada su izgrađeni javni WC-i po cijeni od 11 tisuća eura za četvorni metar? Milanović je rekao da za gradonačelnika boljeg kandidata od Bandića nema. Da, u Zagrebu se građanima iz džepa godišnje otmu milijarde a da nitko iz gradske vlasti na to nije rekao ni riječ. Do izbora.

Ne samo da svi ti isti protagonisti ne zaslužuju nove mandate, već ih treba – i po Ostojićevim tvrdnjama – procesuirati. Hoće li ih se procesuirati?

Neće, jer se političko tijelo zbog najkriminalnije odluke ne može procesuirati. Naročito ne u pravnome divljemu zapadu poput Hrvatske.

Procesuirati će se – kaznama najskuplje struje, plina, vode i smeća – jedino građani.

Branko Vukšić
saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba
095/3890-760

| Broj posjeta: 688 |

Želite li komentirati? Objava: "Zagreb je najskuplji grad u Europi zahvaljujući SDP-u"

Imate li komentar?