Labin: Laburisti nude četiri mjere za smanjenje nezaposlenosti

Predsjednik labinskog ogranka Hrvatskih laburista – Stranke rada William Negri ponudio je nekoliko rješenja za smanjenje nezaposlenosti na danas održanoj konferenciji za medije. Kazao je kako je potrebno udružiti snage i poticati gospodarski razvoj kroz sve poznate mogućnosti koje lokalna samouprava ima na raspolaganju. To je prvenstveno prostor kojim upravlja grad, kroz prostorno planiranje i omogućavanje novih kvalitetnih investicija u turizam, obrtništvo i industriju, poticanje domaćeg lokalnog poduzetnika na samozapošljavanje te investiranje u infrastrukturu.

“Upravo na tim razina se vodi borba za radnika, za nezaposlene, na način da se omogući kvalitetno okruženje za poduzetništvo. Trebaju nam kvalitetni i pošteni poduzetnici koji znaju da rad stvara vrijednost i koji će zapošljavati domaće radnike i tako ostvariti zajedničke koristi” kaže Negri.

Negri ističe da je odgovornost Grada Labina ogromna. Ne tvrdi da se danas ništa ne radi po tom pitanju, ali je u svakom slučaju premalo ili ako ne premalo onda svakako ne dovoljno uspješno.

Komentirao je kako aktualna vlast preveliku pažnju, ali i sredstva, pridaje uređenju kružnih tokova. Stava je da su se kružni tokovi mogli izgraditi s upola manjim budžetom, dok se preostali dio sredstava mogao usmjeriti u smanjenje nezaposlenosti.

Laburisti nude četiri mjere za smanjenje nezaposlenosti na području grada Labina koje bi sveli u četiri točke i pravca djelovanja:

1. Obrtništvo

U cilju očuvanja radnih mjesta te opstanka i daljnjeg razvoja labinskih obrtnika u okviru programa planiraju provesti slijedeće mjere:

-osnovati jamstveni fond na nivou Grada Labina koji će malim i srednjim poduzećima i obrtima omogućiti da lakše dođu do kredita za realizaciju projekata za koje nemaju dovoljno vlastitih instrumenata osiguranja;

-sufinancirati ukupne vrijednosti izrade poslovnih planova i investicijskih studija;

-pružati savjetodavne usluge u procesu osiguranja financijskih sredstava;

-subvencionirati kamate za obrtnike i male i srednje poduzetnike;

-besplatni najam gradskih prostora temeljem programa i prebivališta obrtnika -smanjiti razne parafiskalne namete (porez na tvrtku i sl.)

2. Turizam

-poticanje razvoja turizma i produljenje turističke sezone proširenjem vansezonske ponude kroz razvoj kulturnog, sportskog i kongresnog turizma;

-promovirati destinaciju u suradnji s tvrtkama i obrtima našeg grada; -Rabačka rivijera i Prtlog (nije donesen Urbanistički plan uređenja);

3. Samozapošljavanje

-Program se odnosi na organizaciju besplatne edukacije osmišljene za novoosnovane tvrtke, ili tvrtke u osnivanju s ciljem dobivanja osnovnih znanja za razvoj i unapređenja vlastitog poslovanja, pružiti im pristup poslovnim informacijama i uslugama.

-Projekt bi se trebalo organizirati i uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

-Program obrazovanja bit će sastavljen prema potrebama korisnika-poduzetnika u labinskom gospodarstvu i okruženju te povijesnim činjenicama da smo bili radnički grad, a na osnovi stvarnih primjera.

Ulaganjem u znanje, ulažemo u budućnost, u svijest građana, o privatnom poduzetništvu i samozapošljavanju kao temelju gospodarskog razvoja našeg grada. Potrebno je da što prije započnemo s edukacijom svih zainteresiranih skupina u razvoju svijesti, što znači raditi i stvarati s vlastitim snagama i sposobnošću, a koja se potencijalno krije u svima nama.

4. Infrastruktura

-Poduzetničke zone, ponuditi nešto bolje nego što im nude druge sredine

-U tom smislu u nekom dugoročnom periodu predlažu da se odmah pristupi u rješavanju brzog cestovnog pravca.

Izvor

| Broj posjeta: 971 |

Želite li komentirati? Objava: "Labin: Laburisti nude četiri mjere za smanjenje nezaposlenosti"

Imate li komentar?