Hrvatski laburisti: Inzistiranje na turizmu potjerat će visokobrazovane mlade iz Splita

Splitski ogranak Hrvatskih laburista ne želi da Split bude grad uslužnih djelatnosti. Njihovo priopćenje, potpisano od predsjednika ogranka Milana Štrljića, prenosimo u cijelosti:

U našem programu turizam se zagovara kao gospodarska grana od velikog značaja za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, ali inzistiranje na turizmu kao slamci spasa pretvara Split u grad uslužnih djelatnosti. Inzistiranje na turizmu, u kojem dominira potreba za uslužnim djelatnostima (kuhari, konobari, sobari), i dalje će poticati mlade, visokobrazovane ljude da napuste grad u potrazi za poslom. Grad Split treba postati mjesto jednakih mogućnosti za sve.

Mi, Hrvatski laburisti – ogranak Split, zagovaramo jačanje turizma, ali ne pod svaku cijenu. Mi ne želimo da Split postane grad uslužnih djelatnosti, da nam se obala betonira, Marjan izgradi, a kruzeri ‘doplove’ pod prozor. Mi želimo da se iskoristi sinergija bogate kulturne baštine, prirodnih ljepota, mora te autentičnoga duha da bi naš Split postao prepoznatljiva visokokvalitetna turistička destinacija. Hrvatski laburisti žele da grad Split postane grad s razvijenom proizvodnjom zasnovanom na brodogradnji, poduzetništvu, novim tehnologijama, IT sektoru i kvalitetnim ljudskim resursima.

Hrvatski laburisti žele grad Split izgraditi u pogodnu i konkurentnu lokaciju sjedišta domaćih i stranih tvrtki. U čitavom tom projektu treba poštivati načela koja traže da svatko tko ima koristi od prirodnih resursa (lovstvo, turizam, poljoprivreda, industrija, marikultura) mora plaćati dozvolu za njihovo korištenje.

Danas je grad postao mjesto gdje se naplaćivanjem prometnih prekršaja puni gradska blagajna (kazne, upravne mjere i ostali prihodi u 2010. bili su 35.227,00, a 2011. 130.388,00), gdje se turizam shvaća kao primarna djelatnost i sve joj se podređuje. Splitu i okolici treba proizvodnja, poduzetništvo i tehnologija. Zahvaljujući svojoj poziciji, ali i Sveučilištu, Grad ima sve predispozicije da to i postane, ali je potrebno da ga politika u tome ne koči.

Izvor: http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/View/tabid/77/ID/113746/Hrvatski-laburisti-Inzistiranje-na-turizmu-potjerat-ce-visokobrazovane-mlade-iz-Splita.aspx

| Broj posjeta: 624 |

Želite li komentirati? Objava: "Hrvatski laburisti: Inzistiranje na turizmu potjerat će visokobrazovane mlade iz Splita"

Imate li komentar?