Vinkovci: Javne tvrtke su u gubitcima, a tko su dobitnici?

Zabrinuti smo, kao i većina građana, stanjem u našem gradu za koje vlast očito nema rješenja, a bojimo se da ga ne može imati jer vlast brine za sebe, a ne za građane. Nepotizam i klijentelizam osnovni je model upravljanja javnim tvrtkama pa su i rezultati očekivani.

Nezaposlenost u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Vinkovcima nezaustavljivo raste, a gubitci u javnim tvrtkama sve su veći.

VTV d.o.o. već nekoliko godina uzastopno bilježi milijunske gubitke, Polet d.o.o. u 2011. godini posluje sa 652.445 kn gubitka, Periska d.o.o. u istoj godini ima gubitak u iznosu od 312.626 kn, VVK d.o.o. od izdvajanja GTG-a bilježe stravičan pad dobiti, a sam GTG d.o.o. ima u startu gubitak u iznosu od 1.694.362. Prevedeno na jednostavan jezik, ovo su tvrtke koje, umjesto da pune gradski proračun, iz njega neprestano uzimaju kako bi pokrpali svoje neodgovorno poslovanje.

Gubitci gradskog proračuna 2011. godine iznosili su oko 4,5 milijuna kuna, a tome treba pridodati i gubitke javnih tvrtki. Pitamo gradonačelnika koliko iznose gubitci konsolidiranog proračuna i što nas još očekuje? U konačnici će građani morati podmiriti sve gubitke ili kroz cijenu usluga ili na neki drugi način, zato zahtijevamo da građani budu dobro informirani o stanju gradske blagajne, kako o prihodima tako i rashodima proračuna, a osobito o stanju u javnim tvrtkama.

Na jednoj od sjednica Županijske skupštine prihvaćen je prijedlog dokapitalizacije Vinkovačke televizije, za koju bi Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci trebali izdvojiti po 1.500.000 kuna, a Sladorana Županja d.d. 6 milijuna kuna. Unatoč dokapitalizaciji najavljeno je otpuštanje četvrtine zaposlenih. Vjerujemo da je u ovom trenutku čuvanje radnih mjesta jednako važno kao i spašavanje programa pa ako se ide u dokapitalizaciju sa značajnim sredstvima onda očekujemo da će se to odraziti i na kvaliteti programa jer jedino tako neće trebati ista infuzija za nekoliko godina, niti će trebati otpuštati zaposlenike.

Hrvatski laburisti – Stranka rada, ogranak Vinkovci traži da se ovom dokapitalizacijom VTV-a osigura prijenos sjednica Gradskoga vijeća na VTV-u. Krajnje je vrijeme da se stane na kraj ignorantskom odnosu gradske uprave i vijećnika te da se u rasprave gradskog vijeća ovim putem uključi javnost jer građani sve to plaćaju, pa je red i da znaju kako se upravlja gradom i sredstvima javnih tvrtki. Do tada ćemo smatrati da je stanje u javnim poduzećima posljedica političkog reketarenja javnog novca.

Stranačka podobnost sigurno nije ozbiljan kriterij, ali je do sada bio najkorisniji. Vrijeme je da se tome stane na kraj, zar ne?

Dodatne informacije:

Marina Budimir
Hrvatski laburisti – Stranka rada

predsjednica ogranka Vinkovci
GSM: 098/ 726 144
e-mail: vinkovci@laburisti.com
web: vukovarsko-srijemska.laburisti.com

| Broj posjeta: 1.670 |

Želite li komentirati? Objava: "Vinkovci: Javne tvrtke su u gubitcima, a tko su dobitnici?"

Imate li komentar?