Varaždinski laburisti o autobusnom kolodvoru

U varaždinskoj Županijskoj organizaciji Hrvatskih laburista – Stranke rada danas je održana konferencija za novinare sazvana zbog najave premještanja Autobusnog kolodvora

Hrvatski su laburisti protiv najavljenog premještanja kolodvora izvan grada, prije svega zbog toga što su brojni građani protiv premještanja, ali i zbog činjenice da kolodvor nije preopterećen kao što se govori, rekao je Siniša Miličić, predsjednik županijske organizacije stranke.

Prema posljednjim informacijama, prijedlog je da se autobusni kolodvor premjesti na prostor kod bivše vojne pekare, što bi mnogima zadalo probleme. Naime, u blizini sadašnjeg kolodvora su bolnica, sudovi, uredi državne uprave, banke i centar grada, a premještanjem bi nastali dodatni troškovi za građane koji bi morali koristiti “buseke” ili taxi-prijevoz, kaže Miličić. Budući da parcela na kojoj je sada kolodvor svakako mora u prodaju, jer vjerovnici Autobusnog prometa u stečaju žele svoj novac, laburisti predlažu da parcelu kupi Grad Varaždin.

Laburisti predlažu i reorganizaciju gradskog prometa – autobusi koji prevoze učenike mogli bi produžiti do škola, čime bi se promet na kolodvoru dodatno rasteretio. Budući da se zalažu za razvoj neposredne demokracije, prijedlog laburista je i da se ovoj temi provede rasprava, odnosno da se poštuje volja većine građana.

Izvor: http://www.radio-varazdin.hr/index.php?content=novosti&id=7796

Protiv premještanja autobusnog kolodvora

Hrvatski laburisti – Stranka rada najavljuju anketiranje građana i javnu raspravu o projektu novog autobusnog kolodvora

Zbog dugova AP-a kolodvor je pod hipotekom pa ga vjerovnici namjeravaju prodati. Grad planira postojeći kolodvor premjestiti na periferiju.

Sadašnji je kolodvor funkcionalan i zadovoljava potrebe građana

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak predsjednik županijske podružnice Hrvatskih laburista – Stranke rada Siniša Miličić komentirao je najave gradonačelnika i nekih vijećnika kako će se autobusni kolodvor sa sadašnje lokacije preseliti izvan grada.

Miličić je iznio niz argumenata koji govore u prilog činjenici kako je za građane naše županije najbolje rješenje da kolodvor ostane tu gdje jest.

– Autobusni kolodvor smješten je na idealnoj lokaciji za putnike koji dolaze u grad. U blizini su bolnica, sudovi, državno odvjetništvo, uredi državne uprave, HEP, banke, najveći hotel, a uskoro se otvara i velika podzemna garaža. Svaka bi druga lokacija tražila uvođenje dodatnih linija tzv. buseka što bi dodatno opteretilo građane-putnike, ali i proračun Grada koji bi morao sufinancirati i te linije. Koncesionar u javnom gradskom prometu zahtijevao bi veće subvencije od postojećih 80.000 kuna mjesečno.

Manji kolodvori na Graberju i kod studentskog doma?

Istraživanja su pokazala kako autobusni kolodvor nije usko prometno grlo grada. Tijekom dana najveći se promet odvija u ranim jutarnjim satima, te u 14:25 i 15:25 sati, u trajanju kraćem od 10 minuta za navedene termine. Većinu putnika čine radnici i učenici kojima nikako ne bi odgovaralo premještanje kolodvora izvan grada.

– Kolodvor se može rasteretiti malim produženjem linija, tako da autobusi odvezu učenike do škola, a većina ih je u Graberju. Kod groblja već postoji veliko parkiralište osposobljeno za prihvat autobusa. U neposrednoj blizini željezničkog kolodvora i studentskog doma postoji manji autobusni kolodvor koji također može poslužiti za primanje putnika linijskog prometa, a sada je u funkciji isključivo gradskog prijevoza – tvrdi Miličić.

I kapucini se protive prenamjeni prostora

Zbog dugova AP-a kolodvor je pod hipotekom pa ga vjerovnici namjeravaju prodati. Procijenjena vrijednost autobusnog kolodvora je 10 milijuna kuna, a realno je očekivati kako će biti prodan na drugoj ili tek trećoj dražbi po znatno nižoj cijeni. Potencijalni investitori sagradili bi na lokaciji kolodvora poslovni objekt, pandan onom preko puta – velebnoj zgradi sadašnje Zagrebačke banke, tzv. „mauzoleju“ , koji je trajno nagrdio vizuru središta grada.

Neslužbeno doznajemo kako su kapucini protiv gradnje i iskapanja na prostoru kolodvora koji je nekad bio dio njihova groblja, ali je taj dio parcele nakon rata nacionaliziran.

Neka Grad kupi kolodvor

– Hrvatski laburisti – Stranka rada predlažu da Grad sam otkupi autobusni kolodvor budući da to, i za Grad i za građane, predstavlja najbolje rješenje. Ako gradonačelnik bude kukao kako novca nema, trebao bi se prisjetiti koliko ga ima za druge stvari poput famozne sportske dvorane na Dravi za koju mjesečno izdvajamo gotovo tri milijuna kuna, dakle približno polovicu očekivane cijene cijelog autobusnog kolodvora – poručuje Miličić i najavljuje kako će se na području cijele županije provesti anketa u kojoj će se pitati građane što misle o premještanju autobusnog kolodvora u Varaždinu. Laburisti također planiraju organizirati stručne i javne rasprave o ovom važnom pitanju.

Predsjednik Podružnice
Siniša Miličić

Izvor: http://varazdinska.laburisti.com/index.php/2-nekategorizirano/48-laburisti-protiv-preseljenja-autobusnog-kolodvora

| Broj posjeta: 807 |

Želite li komentirati? Objava: "Varaždinski laburisti o autobusnom kolodvoru"

Imate li komentar?