VARAŽDIN Reagiranje na tajnost podataka o otpremninama te drugim pravima i obavezama menadžera u trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu JLS

Već duže vrijeme, prilikom odlaska s funkcije nekog od direktora javnih poduzeća, stvara se fama o njihovim bajoslovnim otpremninama i drugim privilegijama. Posljednja dva slučaja odnose se na Varkom i Parkove, dioničarska društva u većinskom vlasništvu gradova i općina Varaždinske županije odnosno Grada Varaždina.

Skrivanje podataka od javnosti rezultira nagađanjima, izmišljotinama, lažnim glasinama, optužbama i podmetanjima. Tako se priča da su bivši direktori nagrađeni sa po više stotina tisuća kuna svaki. Točan iznos je tajna čije otkrivanje bi valjda ugrozilo nacionalnu sigurnost. S obzirom na to da su građani posredni vlasnici, imaju pravo neograničenog uvida u poslovanje, a spomenuta društva trebala bi javno objaviti informaciju o iznosima otpremnina i kriterijima na temelju kojih su isplaćene.

S druge pak strane imamo masu obespravljenih radnika koji ne primaju plaće, a otpremnine, one minimalne, mogu samo sanjati. Trenutno zadnji u nizu su radnici Aqucitiya. Nije slučajno da Parkovi i Aquacity imaju sjedište na istoj adresi, Halerova aleja 8, Varaždin. Većinski vlasnik jednog i drugog poduzeća je Grad Varaždin. Direktor koji je u Parkovima radio dvije godine navodno je dobio 370.000 kuna otpremnine, a radnici Aquacitya nisu dobili osam plaća, a da otpremnine i druga prava ne spominjemo.

Ovakvim ponašanjem narušavaju se temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske kao što su sloboda, jednakost, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka i vladavina prava.

Laburisti se protive takvom vođenju javnih poduzeća, te će predložiti da se na području Varaždinske županije uspostavi transparentni model kojim će se utvrditi način imenovanja, ciljevi i zadaci te odgovornost menadžera u trgovačkim društvima, ustanovama i poslovnim organizacijama u kojima Županija i jedinice lokalne samouprave imaju većinski ili pretežiti udio.

Laburisti također predlažu da se na internetskim stranicama Varaždinske županije javno objave podaci o svim trgovačkim društvima, ustanovama u kojima Županija, gradovi i općine imaju udjela u vlasništvu ili su osnivači istih. Uz to potrebno je objaviti i podatke o postojećim menadžerskim ugovorima te ugovorima o radu rukovodnog osoblja, s posebnim osvrtom na bonuse, nagrade, otpremnine, stimulacije u vidu korištenja službenog automobila, telefona, reprezentacije, osiguranja i drugih povlastica.

Javna trgovačka društva moraju se isticati po dobrim poslovnim običajima, te biti primjer društveno odgovornog poslodavca koji se pošteno odnosi prema poslovnim partnerima, poštuje ljudska i radna prava te doprinosi ukupnom boljitku društvene zajednice.

Siniša Miličić
Predsjednik podružnice
Hrvatskih laburista – Stranke rada
Varaždinske županije

| Broj posjeta: 711 |

Želite li komentirati? Objava: "VARAŽDIN Reagiranje na tajnost podataka o otpremninama te drugim pravima i obavezama menadžera u trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu JLS"

Imate li komentar?