Sto dana nove uprave Đure Đakovića

Nakon sto dana želimo upozoriti javnost i novu upravu Đure Đakovića na obećanja i najave. Najave su jedno, a stvarnost drugo

Đuro Đaković, temelj i žila kucavica brodskog razvoja i brodske privrede, zapošljavao je osamdesetih godina prošlog stoljeća više radnika nego što danas ima zaposlenih u Slavonskom Brodu. Sve što se događa njemu događa se i ovom gradu. Holding danas zapošljava oko 1000 radnika što je 16 puta manje nego prije 30 godina.

Nismo od onih koji tvrde da nije pošteno što u današnjoj upravi nema Brođana. Zato treba i njihove hrabrosti. Nismo ni od onih koji tvrde, da ne treba kupovati nove tvrtke i razvijati se. Nismo od onih koji će okrenuti leđa kad zaškripi. Bili smo tu i kad su htjeli tenkove izvesti iz Đure, i kad su granate padale po njemu i kad su ga prodavali privatnicima. Lijepo je čuti da se nova uprava bavi idejom o povećanju posla i broja radnika na 5000 zaposlenih. Lijepo je čuti da se Đuro sprema kupiti Ingru za 81,3 milijuna kuna (iako uz dug od 958 milijuna kuna, jer Ingra posjeduje i nekretnine i predstavništva). Nećemo ulaziti u to koliko zdravih predstavništva Đuro može osnovati s 81,3 milijuna kuna, jer ne smijemo zaboraviti da je Đuro prošle godine ostvario dobit od 9,3 milijuna kuna. Tim tempom koji Đuro ostvaruje dobit trebat će raditi 9 godina (nadamo se da se neće ponoviti 2010. godina i gubitak) da se pokrije kupnja Ingre , ako se Ingra sama ne bude isplatila ili još gora varijanta , ako nam njeni dugovi sjednu na teret!

Iako je ova uprava politički postavljena, njen rezultat će biti isključivo mjerilo po kojem ćemo se ravnati. Zbog nas samih želimo joj znanja, sreće i što više novih ugovora.

Čitamo i da bi se Gredelj, Končar i Đuro Đaković mogli spojiti,jer ćemo tako biti jači i konkurentniji za izvoz. Već se i vide žrtve takve svijetle budućnosti, to su sada radnici Gredelja, a sutra ćemo to možda biti mi.

Od obećanja i najava novih poslova ili investicija se ne živi. Ovoj vladi teško je vjerovati kad su rokovi investicija i novih poslova u pitanju. Ali nije teško vjerovati da će nam i iduće godine biti loše, a mnogima i gore. U Đuri to ne treba i ne smije biti tako.

Nas zanima da konačno, nakon sto dana ove uprave, vidimo nove poslove u Đuri, da vidimo da se naši sugrađani zapošljavaju, a ne samo uprava.

Nas zanima da ovaj grad i ova županija više ne budu na repu kompozicije. Nakon sto dana želimo upozoriti javnost i novu upravu Đure Đakovića na obećanja i najave. Najave su jedno, a stvarnost drugo. Ona nam govori da u prvih sto dana nema novih poslova. Ovi ljudi koji rade u Đuri, imaju još samo to. Ne igrajte se s njima.

Predsjednik ogranka Slavonski Brod
Orlando Nađ

| Broj posjeta: 774 |

Želite li komentirati? Objava: "Sto dana nove uprave Đure Đakovića"

Imate li komentar?