Laži su na Jakuševcu najveće smeće (video)

Zagreb, 25. kolovoza 2012. — Je li nam svima laknulo nakon što je jučer obustavljena blokada Jakuševca? Laknulo je samo onima – gradonačelniku Milanu Bandiću i SDP-u – koji su krivci za ovu ekološku bombu. Ne samo da je problem gurnut pod tepih, već se dogodila – što je u Hrvatskoj prihvatljiva praksa – nevjerojatna politička korupcija.

Zagrebačka je vlast – Bandić i Davor Bernardić – nakanila kupiti mir. Barem do izbora. Bandić je pred dva dana poručio Jakuševčanima: „Ovo nije Zimbabve, ovo je Hrvatska. Grad Zagreb. Neće ovdje nitko raditi balvan revoluciju. Ovo je demokratski uređena zemlja!“

Laž. U demokratski uređenim zemljama vlada red. U demokratski uređenim zemljama politička elita upravlja na zadovoljstvo građana. Ne znamo bi li zagrebačka vlast zadovoljila makar kriterije Hararea. Je li Bandić spriječio balvan revoluciju rješenjem za Jakuševac? Nije, naravno. Dao je ponudu koju je nemoguće odbiti. A s tim se složio nekad – a čini se i danas – njegov SDP.

Trenutni, predizborni mir politička oligarhija koja vlada Zagrebom punih 12 godina kupila je EKOLOŠKOM NAKDANOM, BESPLATNOM LEGALIZACIJOM BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA te DOZVOLOM DRŽANJA, odnosno, uzgajanja DOMAĆIH ŽIVOTINJA.

Je li riješen problem? Nije.

Je li smrad podnošljiviji? Nije.

Je li se mogućnost ekološke katastrofe smanjila? Suprotno; povećana je.

Zagrebu i dalje prijeti pogibelj od Jakuševca, daleko veća nego 2002. godine. Deset godina nerada, nesposobnosti, bahatog trošenja novca poreznih obveznika te odluka koje smrde na kriminal zataškano je naknadom za udisanje smrada, dozvolom za uzgoj svinja, krava, ovaca i peradi te besplatnom legalizacijom nelegalno izgrađenih kuća. Politički brak Bandića i SDP-a se nastavlja uz loše, neukusne, tragikomične predstave u Skupštini grada Zagreba. Tamo glume neprijateljstvo. A na djelu je, zapravo, mirna koegzistencija do izbora.

Buni li se skupštinarska opozicija? Ne.

Zašto se ne buni? Jedni, oni s desna, ne žele podići glas jer računaju na Bandića u predstojećim izborima. A, uostalom, i sami su deset godina vladali – jedno vrijeme i protuzakonito – Zagrebom. Drugi, oni s lijeva, SDP-ovci i njihovi kukuriku partneri ne žele ugrožavati predizborni pakt. Srećom, postoje Hrvatski laburisti, jedina alternativa i lijevima i desnima. Mi niti s jednima nećemo saditi tikve.

Svi zagrebački skupštinari, potvrdio je to idiličan, jednoglasan reizbor Ive Čovića za šefa Holdinga, najodgovornijeg čovjeka za zbrinjavanje otpada u Zagrebu, smatraju da se zagrebačkim poduzećima, u koje spada i otpad, posluje odlično. Iako se Jakuševac trebao zatvoriti 2010. godine, on i dalje radi kao divlji deponij smeća. Divlji jer je nekontroliran. Jer prijeti Zagrebu i Zagrepčanima. Divlji jer prijeti boleštinama. Prijeti eksplozijom, koju će, naravno, i Bandić i njegovi tobože politički suparnici, SDP-ovci, negirati. No, 2002. se može, u mnogo goremu obliku, ponoviti svakoga časa.

Ima li Zagreb plan gospodarenja otpadom? Nema.

Je li izgrađena spalionica komunalnog otpada? Nije, mada je SDP to godinama obećavao.

Imaju li SDP i gradonačelnik Bandić rješenje za 13 milijuna tona smeća? Nemaju.

Iako gradonačelnik Bandić kaže da osim odlaganja smeća na Jakuševcu plan B ne postoji, rješenje postoji. Smeće treba balirati – jer balirano može stajati duže vrijeme a bez da smrdi – a potom ga termički obraditi. I višestruko iskoristiti. Termičkom obradom može se proizvesti električna i toplinska energija koja bi smanjila cijenu skupljanja smeća i za 20 puta.

U Austriji se prosječno po stanovniku godišnje skupi 591 kilogram otpada od čega se odloži na smetlište samo 1 (jedan) posto. U Hrvatskoj svaki građanin prosječno proizvede 350 kilograma otpada koji se gotovo sav (96 posto) odlaže na ovo i slična smetlišta. Dnevno se na ovo odlagalište otpada odlažu materijali vrijedni 400.000 kuna. Umjesto da ih se iskoristi, njima se ugrožavaju i grad i njegovi građani. Zašto? Zato što je vlast nesposobna.

Umjesto da brine o zdravlju i sigurnosti građana, gradonačelnik Bandić uz svesrdnu podršku Skupštine gradi bajkoslovno skupe WC-e i fontane, zamjenjuje vrijedno za bezvrijedno zemljište, popločava trg i uklanja smrdljivu kanalizaciju ispred prijateljevih, Horvatinčićevih dućana, gradi Arenu koja zjapi prazna, zadužena… a građani se sve to vrijeme guše u smeću.

Ovaj današnji Jakuševac – koji se nimalo ne razlikuje od onog prije pola stoljeća, divljeg, ilegalnog – je, zapravo, preslika 12-godišnje vladavine SDP-a i Milana Bandića.

ŠTO TREBA ZNATI?

Da je zagrebačko odlagalište smeća dio Zagrebačkog holdinga.

Da Holdingom upravlja Skupština grada Zagreba.

Da je Skupština jednako odgovorna za gospodarenje otpadom kao i gradonačelnik.

Da se već u domaćinstvima može izdvojiti i iskoristiti 95 posto komunalnog otpada (45 posto je korisnog otpada a 50 posto ostatka otpada može se preraditi u kompost ili gorivo kalorične vrijednosti, primjerice; ugljena).

Da je odlagalište otpada Jakuševac veličine 55 nogometnih igrališta.

Da se dnevno odloži 950 tona komunalnog otpada.

Da se godišnje ispuni smećem površina jednog nogometnog igrališta visine 50 metara.

Da bi se dobrim gospodarenjem otpada odlagalo umjesto 950 samo 45 tona.

ŠTO DRUGI ČINE?

Sve što ne čini zagrebačka vlast.

Zagreb je toliko bogati grad da svakoga dana baca, samo zbog lošeg gospodarenja otpadom, 400 tisuća kuna!?

Upravo Jakuševac dokazuje da su kaos, rasipništvo i bezidejnost, uz zadovoljavanje privatnih interesa, glavne odlike aktualne kohabitacije Bandića i SDP-a.

Uvjeravanje da se išta radi na gospodarenju otpadom u gradu Zagrebu, da će ikad itko odgovarati za to što se desetak godina nije gospodarenje otpadom pokrenulo s mrtve točke, da je jučer postignuto rješenje, velike su laži. One na Jakuševcu najviše smrde


Branko Vukšić, potpredsjednik Hrvatskih laburista

Mediji o temi:

>> http://www.vecernji.hr/zagreb/hrvatski-laburisti-lazi-su-jakusevcu-najvece-smece-clanak-445475
>> http://www.poslovni.hr/vijesti/laburisti-najvece-smece-na-jakusevcu-su-lazi-213778.aspx
>> http://www.index.hr/vijesti/clanak/predstavnik-jakusevcana-isplata-ekorenti-nije-sporna-laburisti-to-je-politicka-korupcija/633362.aspx
>> http://www.24sata.hr/politika/laburisti-optuzuju-jakusevec-je-primjer-politicke-korupcije-278869
>> http://dalje.com/hr-zagreb/hrvatski-laburisti–na-jakusevcu-ipak-najvise-smrde-lazi/444060
>> http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/laburisti-o-jakusevcu-to-je-kratkotrajno-rjesenje-kojim-se-nista-nece-postici.html

| Broj posjeta: 1.123 |

Želite li komentirati? Objava: "Laži su na Jakuševcu najveće smeće (video)"

Imate li komentar?