Laburisti: Zbog Keruma smo izgubili svoj urbani i kulturni identitet

Hrvatski laburisti obrušili su se na gradonačelnika Željka Keruma zbog izjava mržnje koje je dao u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”, ali i na cijelu gradsku vlast koja, po njima, u ove tri godine nije napravila ništa kako bi se riješili gorući gradski problemi. Zamjeraju Kerumu što mjesecima nije dolazio u Banovinu, nego se pojavio na televiziji kako bi gledatelje zastrašivao Srbima te što obitelji ubijene Meksikanke nitko iz Grada nije javno izrazio sućut.

– Split nije Kerum! Nitko iz Grada nije se udostojio javno izraziti sućut obitelji ubijene Selene na Marjanu, ali su to u nedjelju samoinicijativno učinili građani ovoga grada. U tri godine nitko iz gradske vlasti nije pokazao želju ni volju da nešto promjene, pokazali su da su samo dobri glumci koji demonstrativnim napuštanjem sjednica preslaguju Vijeće da bi se bez problema mogle donositi odluke koje su u interesu Željka Keruma – rekao je Boris Strujić, predsjednik splitskog ogranka laburista.

Kerumu zamjeraju i što je, unatoč poraznom stanju gradske blagajne, početkom kolovoza Pomgradu odobrio više od 800 tisuća kuna za nepredviđene radove u moru za toplinsku crpku hotela Marjan. Uvrijedila ih je i njegova izjava da ne dolazi u Sabor jer sa svoja dva glasa ionako ni o čemu ne može odlučivati.

– Kako bi tu izjavu trebali doživjeti mi koji imamo šest zastupnika koji redovito odrađuju svoje obaveze, pripremaju se za rad i svakodnevno izlaze s amandmanima i prijedlozima izmjena zakona. Zbog Željka Keruma promijenila se slika nas samih o nama. Izgubili smo svoj urbani i kulturni identitet – poručio je Strujić.

Laburiste brine i sve veći broj nezaposlenih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kažu da je ovo prvi put da nezaposlenost raste u periodu od ožujka do rujna kada bi zapravo trebala padati zbog angažmana sezonskih radnika.

Izvor: http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/View/tabid/77/ID/99579/Laburisti-Zbog-Keruma-smo-izgubili-svoj-urbani-i-kulturni-identitet.aspx

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

SPLITE, PROBUDI SE! PROVIDNI GOVOR MRŽNJE DNO JE PRIMITIVIZMA I LAŽNOG, PROFITERSKOG, PATRIOTIZMA.

Dragi sugrađani, dragi građani Splita vrijeme je za političko triježnjenje i „brojanje punata“ pri kraju još mandata još jednog „blijedog“ splitskog gradonačelnika i pripadajuće mu gradske uprave. Mršavo, tanko i skoro nikako, „lišo bez punta“ rekli bi našim žargonom, ali sami sebi smo krivi. A „za prolivenim mlikom ne isplati se plakat“, potrebno je sabrati se i hladne glave sagledati pravo stanje stvari.

Nakon konačnog i definitivnog javnog medijskog priznanja gradonačelnika Željka Keruma pred licem nacije o potpuno promašenoj i lošoj odluci da se bavi javnom politikom, sve postaje jasno i razumljivo. Time se, kao, mogu opravdati svi promašaji i nedorečenosti Kerumove gradske politike jer su gospodarske prilike djelovale na političke odluke i obrnuto. Split je na koljenima, iako se stanje jeftinim PR trikovima i raznim eufemizmima pokušava prikazati donekle boljim. Besmisleno je i promašeno podsjećati javnost na svu silu neostvarenih predizbornih obećanja (tu se ne razlikuje od ostalih hrvatskih političara), ili uvažavati kao opravdanje realizaciju Zapadne obale ili splitskih dječjih vrtića npr. kao uspješnih projekata, kad i sami znamo koliko je tu nebuloza, raznih pogodovanja i sukoba interesa bilo. Gradonačelnik je vješto mijenjao svoje pozicije u igri Keruma poduzetnika i Keruma javnog službenika, uvijek ostajući nedodirljiv i dosljedan osobnom i vrlo osebujnom poimanju javne demokratske vlasti. Ali, pravo mu budi, glasači su mu to legalno osigurali.

Ono što najviše boli i smeta, nije toliko gospodarska stagnacija Splita uz negativnu investicijsku klimu koja ne obećava u skoroj budućnosti neke promjene, već nešto sasvim drugo. Ono što nas duboko uznemirava i smeta je novostvorena slika našeg grada u našim vlastitim očima i očima drugih, a koji nas gledaju izvan „gradskih zidina“. Ostavljamo dojam grada koji više nije građanski u pozitivnom značenju toga pojma, koji se izgubio u „bespućima“ vlastitog kulturnog i urbanog identiteta, postali smo betonska arena raznih „primitivizama“, promreženi rodijačkim i obiteljskim interesima raznih lokalnih profitera koji sve gledaju i prilagođavaju interesu i uspješnosti vlastitih malih ili velikih biznisa. Bahati monolozi su postali zamjena za politički i argumentirani dijalog. Grad je postao samo proširenje nečijeg vlastitog dvorišta! Svaki izvorni splitski duh i senzibilitet je osakaćen do neprepoznavanja, zabetonirani smo u „splitskom stanju uma“. Pokušava nas se učiniti urbanim barbarima namećući nam kao ispravan i jedini moguć svjetonazor uspjeha pod svaku cijenu, cilja koji može opravdati sva sredstva gdje je i podmićivanje ili kupovina političara jednostavna i očekivana praksa. Doima se da su građani tražili baš to, pa su to i dobili. A dobili smo grad koji „spava“ i nad kojim kao da lebdi neki zao duh.

Ali to nije pravi Split, Split nije Kerum!

Pravi Split je spreman za buđenje iz „poduzetničke narkoze“ koja je mamila obećanjem svima, ali je na kraju samo sebi davala. Ružan san završava, realnost nije puno bolja. Ne želimo plesati na političkoj lešini gradonačelnika koji odlazi, ne želimo mu propast poslovnog carstva jer ne želimo nove tisuće nezaposlenih, ne želimo mu osobno zaista ništa loše. Ali želimo da ostane zauvijek primjer onima koji biraju „poteštata“ iz „dišpeta“, pa ma koliko on opravdan bio. Želimo da nam se ovako nešto više nikad ne ponovi! Želimo da Split zaista opet pripada splićanima, građanima koji zaslužuju i mogu bolje! Naš grad ima pravo povratka svojim stvarnim vrijednostima za koje je Kerum prolazna elementarna nepogoda! Novokomponirani političari unazadili su Split, valjda je to sada svima jasno!

Sramotno je slušati govor mržnje i svaljivanje krivice za svoje neuspjehe na Srbe. Zar smo tolike budale? Hoćemo li i dalje govorom mržnje maskirati svoj lažni,ali zato profiterski patriotizam? Hoćemo li i dalje to slušati bez osjećaja srama?

Mi, splitski Laburisti pozivamo naše sugrađane na jedinstvenu akciju „Vratimo dobri duh Splita“, jer zaista samo onaj koji voli svoj grad iznad svih drugih osobnih ili poslovnih interesa znat će služiti svojim građanima. Splite, probudi se!

Ogranak Split

| Broj posjeta: 629 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti: Zbog Keruma smo izgubili svoj urbani i kulturni identitet"

Imate li komentar?