KARLOVAC Kirinić komentirala izmjene Poslovnika

Nove izmjene Poslovnika Gradskog vijeća grada Karlovca bile su tema današnje konferencije za novinare koju je sazvala predsjednica Podružnice Hrvatskih laburista – Stranke rada Karlovačke županije Snježana Kirinić. Istaknula je kako je ovo pokušaj da se vijećnicima ograniče prava te da javnost bude što manje obaviještena o propustima Gradske vlasti.

Dodala je kako su neka od pitanja koja se postavljaju na Aktualnom satu pitanja građana, ali i da je on važan jer ga građani slušaju te su tako informirani o tome što vijećnici rade za grad.

– Predsjednik Gradskog vijeća Mihovil Stanišić obrazložio je svoje postupke kao želju da sjednice budu što konstruktivnije. Međutim, mi tu ne vidimo ništa konstruktivno, osim zadatka koji je on dobio, a to je da trenira strogoću nad vijećnicima oporbe. Također, ne vidim problem u tome da sjednica traje do 17 sati ili duže jer za to svi vijećnici dobivaju naknadu od 400 kuna, a predsjednik Gradskog vijeća i više, što je i više nego solidno za današnje prilike kao jedna dnevnica. Dobiva se dojam da u ovom gradu bahato odlučuje 13-ero ljudi, tj. HDZ s koalicijskim partnerima i svaka demokracija koja je do tada bila prisutna u Vijeću je nestala nakon što su koalicijski partneri dobili ono što su tražili, izjavila je Kirinić.

Naglašava i kako je vrijeđanje koje joj je uputio Gordan Vukelić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na prošloj sjednici Gradskog vijeća neprihvatljivo i nedemokratsko te je to prijavila nadležnim institucijama.

– Predlažem glavnom partneru koalicije HDZ-u da ono „D“ u sredini, koje inače označava „demokratska“, promijeni u „diktatorska“, pa da nazovemo stvari pravim imenom. Vlast koja se ovdje panično boji pitanja vijećnika, a koja nisu uvijek ugodna i pred javnošću iznose ono što Gradskoj vlasti trenutno nikako ne odgovara, stoga je posegnula za najnižim oblikom kukavičluka, a to znači ukidanje određenih vijećničkih prava, kao što je broj pitanja, replika itd. Vlast koja se tako očajno boji oporbe i pitanja nije vlast koja bi imala ideju kako pokrenuti grad s mrtve točke, već vlast koja bi mogla pribjeći na takav način i diktaturi i gušenju demokracije, dodala je Kirinić.

Kirinić postavlja pitanje što će karlovačka pozicija raditi na državnoj razini ako bude izabrana, ako sada guše vlast na lokalnoj razini te poziva građane da razmisle kome će drugi put dati glas. Dodala je i kako će i ona potpisati Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Gradskog vijeća Mihovilu Stanišiću.

Izvor: http://www.hrk.hr/clanak.asp?VijestiId=10379

| Broj posjeta: 984 |

Želite li komentirati? Objava: "KARLOVAC Kirinić komentirala izmjene Poslovnika"

Imate li komentar?