KARLOVAC Karlovački tjednik postao dio Radio Karlovca

– Nemojte se prema ovom gradu i firmama ponašati kao štetočine! Znam da imate većinu i možete donositi odluke kakve hoćete, ali politika im je napravila štetu i sad je ne zna popraviti, kazala je Kirinić, pa zaradila Stanišićevu opomenu za povredu Poslovnika zbog psovke.

– Rekli ste da je “štetočina” psovka. Ovo je psovka – pas mater politici koja gasi gradske tvrtke! Tako je Snježana Kirinić (Laburisti) zaključila svoju raspravu o pripajanju Karlovačkog tjednika Radio Karlovcu, zbunivši čak i predsjednika Gradskog vijeća Mihovila Stanišića (HSP AS) koji je, valjda, već bio iscrpljen od danas učestalih duela i s njom i Marinom Novaković Matanić (SDP), pa je uspio samo reći “Rječnik najbolje govori o svakome”.

Ponavljala je Kirinić prije toga da tu točku treba skinuti s dnevnog reda jer nema ni plana ni simulacije kako će to izgledati kad Radio i Tjednik budu jedna tvrtka, da je politika medije i dovela u situaciju u kojoj jesu, pa sad kad nema bolje ideje, posegnulo se za njihovim spajanjem.

– Nemojte se prema ovom gradu i firmama ponašati kao štetočine! Znam da imate većinu i možete donositi odluke kakve hoćete, ali politika im je napravila štetu i sad je ne zna popraviti, kazala je Kirinić, pa zaradila Stanišićevu opomenu za povredu Poslovnika zbog psovke.

Da “štetočina” nije psovka ustvrdio je Davor Petračić (nezavisni), ali se Stanišić nije dao.

– Za mene jest, upristojite se, rekao je Stanišić.

Kirinić je, izašavši ponovo za govornicu, rekla kako se uštedjeti moglo na drugim stvarima, a ne na gradskim medijima.

– Koliko je novca ovaj grad bacio kroz prozor: 8,5 milijuna bazeni, 11 milijuna auto kamp, 6 milijuna sudovi, Nehajeva 2 milijuna… i tako se dođe do 32 milijuna kuna?! A onda se licemjerno govori o uštedi kod spajanja HKR i KT, s tim da ste Vi, gradonačelniče, dozvolili prijašnjem direktoru Marijanu Stavljeniću, s dvije lažirane diplome, da vodi taj Radio i upropasti ga do kraja; to nije išlo bez politike. Kad govorimo o uštedama, kažnjavajte krivce, još nije procesuiran taj čovjek, izjavila je Kirinić.

Izvor: KAportal

Tko zna, a tko ne, haiku točka i direktor iz HSP-a

SDP-ovci su, pak, ponavljali da nije predočen plan poslovanja buduće tvrtke, ni strategija razvoja, da o svemu vijećnicima nije dato dovoljno informacija, ni zašto se uopće ide u spajanje.

– Vi možda znate, vijećnici ne, dovodite nas pred gotov čin. Tko je znao da će ovo biti točka dnevnog reda i kakav smo plan mogli napraviti? Prije mjesec dana tražila sam financijske izvještaje i planove oba medija, odgovoreno mi je da ću na ovoj sjednici dobiti informacije. Toliko o vašoj transparentnosti, a vi onda prozivate nas da nemamo informacije, kazala je Novaković Matanić.

– Imali ste dobrih šest mjeseci za mogućnost prijedloga, a ne tjedan dana. Druga je stvar što vi ne znate sačiniti prijedlog na koji način sačuvati medije. Vaša opcija je održati oba po svaku cijenu, a ako ta opcija stoji 2-3 milijuna godišnje, onda ste u krivu, odgovorio joj je Stanišić.

Ona je na to ustvrdila da ih vrijeđa, a on kako je neistina da su vladajući prije godinu dana znali za spajanju dviju kuća, pa je već dobro poznato “Oduzimam Vam riječ” i “Ne morate mi dati riječ”, koje je posljednjih nekoliko sjednica bilo u zapećku, opet došlo na red.

Raspravljajući o, kako ju je nazvao “haiku točki”, Petračić je kazao kako bi htio da netko napiše nekakav plan i program rada, te da bude proveden “zaista javni natječaj” za izbor direktora, na kojem će pobijediti najsposobniji za taj posao, koji će poslovanje Radija okrenuti na bolje.

– U Naprijed Karlovac je stigla informacija da će na čelu te tvrtke biti netko iz politike i to iz jednog HSP-a. Je li to istina ili nije, možda sam nepristojan, začinio je ironijom pitanje Petračić.

Po javno izrečenom obećanju predsjednika Vijeća, iako se u kuloarima već odavno priča da će nova direktorica Radija biti poznata članica HSP, nitko iz pravaških stranaka neće biti niti kandidat za čelnog čovjeka Radio Karlovca kojem je Grad pripojio Tjednik.

gradsko-vijece_112- Garantiram da se nitko ni iz jednog HSP-a neće ni prijaviti na natječaj! Svi vijećnici imali su prilike slušati o ove dvije kuće nekoliko puta, od godišnjih izvješća do tematske točke; apelirao sam nekoliko puta da izađu s prijedlogom koji način je najbolji za njihovo očuvanje. Nisam vidio ni jedan prijedlog, nego samo “želimo očuvanje oba”, na bazi da Grad pokriva razlike u poslovanju. Ovo rješenje ima pravnu osnovu, a samo u startu donosi uštedu od 500 tisuća kuna. Zagovarat ćemo da bude sinergijski efekt oba medija i da doista dođe na čelo netko drugi ili sadašnji direktor s konkretnim programom, naglasio je Stanišić, pa se obratio Petračiću: “Imate krivu informaciju”.

Četiri godine za četiri koraka do stabilizacije

Zagovarajući pripajanje Tjednika Radiju, vladajući su naglašavali da će ono donijeti moderan medij, postavljen na racionalniji način, više otvoren tržištu, koji će Grad smjeti podupirati s europskom regulativom dozvoljenih pola milijuna kuna godišnje, ali i da svako odgađanje takve odluke drastično smanjuje mogućnost opstanka obaju medija.

– Smatramo da se ovim putem čuva tradicija jednog i drugog medija i tradicija grada Karlovca. Voljeli bismo da ova jedna tvrtka, odnosno, ova dva medija se okrenu i novim medijima, pa svi zaposlenici zajedno slože jedan kvalitetan portal, a obzirom da jesu gradski medij, da imaju još više prostora da budu informatori za sve ono što građane zanima i ono što se za građane radi. Nadam se da će ova odluka rezultirati time da tvrtka bude održiva, rekao je HDZ-ov Damir Mandić.

Gradonačelnik Damir Jelić rekao je da Grad i dalje financijski može poduprijeti oba medija, ali zakonski ne, podsjetivši da je u godinama od kad je on na toj dužnosti za Radio i Tjednik izdvojeno 14,5 milijuna kuna.

– Što se tiče samih sanacijskih programa, već sada je vidljivo da je 2014. temeljni i najbolniji element riješiti ljudski faktor. U 2015. treba doći do ozbiljnije financijske konsolidacije, a programske u 2016. Tek u 2017. moglo bi se govoriti o određenim razvojnim projektima. To je proces pred Upravom, u ovom trenutku to je direktor Radio Karlovca, koji će biti vrlo težak, iznimno zahtjevan i ta četiri koraka će trajati četiri godine. Spajate s nekim tko je relativno financijski zdrav, nekoga tko nije da biste u toj simbioza napravili još bolesnijega, ali s perspektivom, objasnio je Jelić, poručivši Kirinić da je lijepo što je kritična jer i dio njene stranke je sudjelovao u lošim potezima u HRK-u, te da svaki loš potez politike plati neka kasnija politika.

Odluku o pripajanju Karlovačkog tjednika Hrvatskom radio Karlovcu vijećnici su donijeli sa 15 glasova za, 1 protiv i 5 suzdržanih.

Izvor: http://kaportal.hr/stetocina-kirinic-nije-psovka-pas-mater-politici-je

| Broj posjeta: 492 |

Želite li komentirati? Objava: "KARLOVAC Karlovački tjednik postao dio Radio Karlovca"

Imate li komentar?