ISTRA Hoće li Holcim spaljivati SRF otpad?

Laburisti o zbrinjavanju SRF otpada

Hrvatski laburisti podružnice Istre danas su održali konferenciju za novinare na temu „Nebriga o mogućem ekološkom genocidu na području Istre“. Konferenciju su održali Istarski laburisti, županijski vijećnici Mario Radešić, Ticijan Peruško i Damir Ilić.

Budući da je, po informacijama koje dolaze, Županijski centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“ dobio i posljednju građevinsku dozvolu čime je ušao u završnu fazu realizacije, laburistima je neprihvatljivo da se ne zna gdje će završiti i tko će preuzimati briketirani otpad SRF. SRF kao frakcija iz komunalnog otpada bi mogao preuzimati „Holcim“ kao gorivo u proizvodnji cementa, a uslugu bi vjerojatno plaćao „Karštijun“, odnosno, građani.

Kako tvrde laburisti sagorijevanje SRF-a, što su zapravo briketi proizvedeno od otpada, i sličnih materijala, te loše projektiranih sistema, oslobađaju najotrovnije spojeve poznati znanosti kao što su dioksini i furani, koji su vrlo postojani i štetno djeluju izravno na ljude i životinje.

Nadalje kažu, da je spaljivanje otpada danas veliki biznis, pa tako pojedine cementare ostvaruju veći profit spaljivanjem otpada nego od prodaje cementa.

Zbog svega toga oni inzistiraju da nadležna županijska tijela i tvrtka „Kaštijun“ izađu u javnosti s informacijama o plasmanu SRF-a te jasno kažu hoće li se on spaljivati u Holcim-u i hoće li Holcim preuzimati SRF iz“Marišćine“ kada bude dovršen projekt PG Županije ili nekog drugog odlagališta EU.

Ako je Holcim definiran kao konačna lokacija, traže formiranje povjerenstva na razini Istarske županije, sa zadaćom kontinuiranog praćenja i kontroliranja podataka o ispuštanjima prilikom spaljivanja. Pod nadzorom tog povjerenstva trebali bi biti i ostali zagađivaći, poput Plomina I, kod kojeg je ovih dana zabilježeno prekoračenje satnih vrijednosti za sumpor dioksid, čime je ugroženo zdravlje stanovnika.

Nevezano za ovu temu laburisti obavještavaju da je nakon dužeg vremena ponovno započeo sa svojim radom Odbor za pitanja antifašističkih boraca NOP-a i veterane domovinskog rata Istarske županije. Stoga pozivaju sve udruge i pojedince na području Istarske županije da im se jave radi uspostavljanja suradnje i rješavanja aktualnih pitanja.

Izvor: http://regionalexpress.hr/site/more/laburisti-o-zbrinjavanju-srf-otpada/

| Broj posjeta: 654 |

Želite li komentirati? Objava: "ISTRA Hoće li Holcim spaljivati SRF otpad?"

Imate li komentar?