Inicijativa povodom ukidanja poduka plivanja i vožnje biciklom u osnovnim školama

Povodom ukidanja poduke plivanja, te poduke vožnje biciklom u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, sisački ogranak Hrvatskih laburista – Stranke rada doskočio je rješenju tog problema, barem za sisačke osnovnoškolce. Pročitajte kakvo rješenje predlaže predsjednik sisačkog ogranka naše stranke Mladen Novak jer vjerujemo da postoje i druga mjesta koja bi mogla iskoristiti isto rješenje.

Gradsko poglavarstvo
GRAD SISAK
Rimska 26, Sisak

Poštovani,

Sabor Republike Hrvatske je na svojoj 18. sjednici, dana 15. srpnja, usvojio Izmjene i dopune Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja koje su objavljene u Narodnim novinama 90/2010 od 21. srpnja 2010 godine.

Ovim Izmjenama i dopunama ukinuti su između ostalih članci 40. i 41. Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja, a koji su definirali obvezu omogućavanja svim osovnoškolskim učenicima poduke plivanja, te poduke vožnje biciklom. U obrazloženju prijedloga navedeno je da je za provedbu potrebno dodatno zapošljavanje odnosno osiguravanje sredstava iz državnog proračuna za učitelje koji bi provodili program poduke vožnje biciklom. S obzirom da je na snazi potreba racionalizacije, sukladno mjerama gospodarskog opravka, nije čudno da se na ovaj način vrši štednja proračunskog novca.

Činjenica je da osnovni tekst Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja (NN 63/08. od 02.06.2008. godine) u čl. 47 propisuje način financiranja provedbe Standarda, te da pri tome kao mogući izvor spominje proračun lokalne zajednice. Uzimajući u obzir činjenicu da je grad Sisak 100 %-tni vlasnik Sportsko rekreacijskog centra SRC-e Sisak u sklopu kojeg je i bazen, te prijevozničkog poduzeća Auto promet Sisak, očito je da bi izdvajanje dodatnih sredstava za ispunjenje ove obveze bilo minimalno, ako bi uopće bilo i potrebno. Vjerujemo da bi preraspodjela rada između i onako postojećih radnika bila dovoljna da se i ove godine nastavi s obukom neplivača. Sigurno ja da bi Gradsko poglavarstvo ovim omogućilo da se amortizira udar tereta krize na one koji su najslabiji, našu djecu. Vjerujemo da će ovaj prijedlog podržati i oporba, ali što je bitnije i cjelokupna sisačka javnost.

Predsjednik Ogranka:

Mladen Novak

| Broj posjeta: 1.093 |

Želite li komentirati? Objava: "Inicijativa povodom ukidanja poduka plivanja i vožnje biciklom u osnovnim školama"

Imate li komentar?