Dubrovačko Gradsko vijeće pokazalo da je 'lex Vlahušić' štetan

DUBROVNIK, 9. travnja 2014. (Hina) – Hrvatski laburisti u dubrovačkom Gradskom vijeću izrazili su danas zadovoljstvo zaključcima Gradskoga vijeća o odnosu Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), kojima je izraženo protivljenje rješenju o upravljanju gradskim zidinama koje predviđa izmijenjeni Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, a kojega laburisti nazivaju ‘lex Vlahušić’.

U zaključku s prekjučerašnje tematske sjednice Gradsko vijeće, među ostalim, navodi kako ne podupire stavove iz izmijenjenog zakona, koji je Sabor donio 31. siječnja, a koji je Ustavni sud početkom ožujka privremeno obustavio. Zakonskim je rješenjem pravo upravljanja i gospodarenja dubrovačkim gradskim zidinama, a time i prihodi od prodaje ulaznica, s tog društva preneseno na Grad Dubrovnik.

“Tematska sjednica Gradskog vijeća o odnosima prema DPDS-u pokazala je kako je gradonačelnik Andro Vlahušić dobio jasnu poruku od velike većine vijećnika o tome kako se prema ovom važnom pitanju ponio neodgovorno i nepromišljeno”, ističu laburisti u priopćenju.

Činjenicu da su Vlahušićeve stavove na sjednici podržala samo četiri vijećnika smatraju potvrdom da gradonačelnik više iza sebe nema većinu vijećnika te da više neće moći preko Gradskog vijeća provlačiti “neke svoje, u najmanju ruku, sumnjive prijedloge”.

“Iz njegovih istupa na sjednici Gradskog vijeća jasno je kako u njemu izgara želja za svojevrsnom osvetom prema DPDS-u radi ‘afere Šipan’, zbog koje je ušao u povijest kao prvi za zloupotrebu položaja nepravomoćno osuđeni gradonačelnik Dubrovnika. I zato je naš stav da do pravomoćnosti presude ne smije sudjelovati u pregovorima s Društvom prijatelja dubrovačke starine”, navode laburisti.

Zadovoljstvo zaključcima Gradskog vijeća danas su u priopćenju izrazili i iz DPDS-a, ističući kako su vijećnici ustvrdili da se navedenim zakonom ugrožavaju prava Gradskog vijeća koja Grad ostvaruje kao vlasnik zidina, te da su odredbe štetne za budućnost kulturne baštine dubrovačkog kraja.

“I sami smo od početka zagovarali tematsku sjednicu Gradskog vijeća. A ona je i pokazala kako imamo povjerenje gradskih vijećnika i kako su sve ovo vrijeme pratili rad i napredak Društva. A njihovo povjerenje znači da se taj rad i trud cijeni, kao što to cijene i brojni građani koji nam se svakodnevno obraćaju”, ističu iz tog društva.

Kristić, Lujić, Bupić

| Broj posjeta: 633 |

Želite li komentirati? Objava: "Dubrovačko Gradsko vijeće pokazalo da je 'lex Vlahušić' štetan"

Imate li komentar?