Direktan primjer političkog klijentelizma

Kad se u svibnju ove godine po hitnim postupku mjenjao zakon o grobljima u Hrvatskom saboru, naš saborski zastupnik Zlatko Tušak, kritizirao je opravdano izmjenu zakona po kojem se stupanjem na snagu istog, mrtvačnice mogu graditi van groblja.

Zakon je donesen i mrtvačnica se počela graditi u Gorici Svetojanskoj, mjestu nedaleko grada Jastrebarskog. U to vrijeme gradonačelnik grada Jastrebarskog bio je sadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Kao provjereni kadar premijera Milanovića, tim činom dobio je zeleno svijetlo u ostvarivanju svog projekta izgradnje mrtvačnice izvan terena mjesnog groblja koje po starom zakonu nije bilo moguće.

I vrapcima na grani je jasno da se tom izmjenom zakona pogodovalo ministru Zmajloviću.

Isto tako, svima je potpuno jasno da je mjestu Gorici Svetojanskoj mrtvačnica nužno potrebna i neophodna. Zar je to uopče potrebno naglašavati. Ali…

Je li potrebito graditi mrtvačnicu na glavnom mjesnom trgu?! Je li potrebno utrošiti 3.500.000 kn u mrtvačnicu koja ima cca. 35 ukopa godišnje?

I ta činjenica je svima potpuno jasna.

Ako se zna da je Arhitektonski fakultet u Zagrebu napravio studiju o lokaciji izgradnje iste i lokaciju na središnjem mjesnom trgu proglasio potpuno neprihvatljivom i dodao: ”Treba uzeti u obzir činjenicu da će lokacijom mrtvačnice na glavnom gradskom trgu naselja, biti umanjene sadržajne i doživljajne karakteristike prostora koji bi u budućem razvitku i uređenju naselja, trebao imati značaj reprezentativnog javnog i društvenog središta”.

Nakon toga zatraženo je i mišljenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, koje je potvrdilo mišljenje i suglasilo se u iznesenoj studiji Arhitektonskog fakulteta.

31. kolovoza 2012. na svojoj sjednici Zagrebačka nadbiskupija donijela je zaključak kojim ne podržava gradnju mrtvačnice.

Ovim zaključkom Zagrebačka nadbiskupija direktno je prozvala ministarstvo zaštite okoliša i prirode kojem je na čelu famozni Zmajlović.

Gotovo sam siguran da bivša ministrica Holy, ne bi dozvolila ovakvu devastaciju mjesnog trga, ali kako oni političari koji rade u interesu zajednice i misle svojom glavom, nisu podobni i zato su, bivši.

Početkom izgradnje gradilište je ograđeno ogradom, udaljenom tri metra od vatrogasnog doma DVD-a Sveta Jana i tako je onemogućen ulaz i izlaz vatrogasnom vozilu u garažu. Treba li se tome što dodati? Pametnome dosta.

Na jednoj strani imamo protivljenje Arhitektonskog fakulteta, Ministarstva Kulture i Zagrebačke nadbiskupije i s druge strane ministra Zmajlovića.

Pitam se, nije li ovo direktan primjer političkog klijentelizma?!

Na sve ovdje izrečeno Hrvatski laburisti – Stranka rada iznijeli su sve ove podatke na konferenciji za medije 28. kolovoza 2012., a jučer su na tu temu gostovali u emisiji HTV-a ”Hrvatska uživo”. (Damir Hrdas)

| Broj posjeta: 881 |

Želite li komentirati? Objava: "Direktan primjer političkog klijentelizma"

Imate li komentar?