Brodsko-posavska: Zbog nemara i neodgovornosti, unatoč fantastičnim preduvjetima – posla nema

Nakon uspješno provedene akcije na pružnom prijelazu Lužani-Malino, na poziv laburista iz općina Brodski Stupnik i Oriovac, izvršni odbor Hrvatskih laburista-Stranke rada podružnice Brodsko-posavske županije ponovno je organizirao terensku akciju na istom prostoru. Ovoga smo puta bili na nekadašnjim jasinjskim ribnjacima – sada zapuštenim, nikome iznajmljenim. Htjeli smo ukazati na situaciju u županijskom ribnjačarstvu.

Osamdesetih godina u Hrvatskoj godišnje se proizvodilo 15.000 tona ribe, a 1995. godine tek 6.000 tona. Posljednjih godina proizvodnja je na gotovo istoj razini. Na području Brodsko-posavske županije bila su tri ribnjaka, dva jasinjska i Vrbovljani kod Okučana koji su se prostirali na 3200 hektara što je bila četvrtina svih površina pod ribnjacima u bivšoj državi, a godišnja proizvodnja u njima bila je oko 2000 tona. Od ova tri ribnjaka preživio je jedino Stari ribnjak koji koristi 600 od ukupno 1200 hektara ovog nekadašnjeg jasinjskog ribnjaka.

Prošle godine cijena šarana pred Božić bila je između 18 i 20 kuna po kilogramu, a ove godine je od 22 do 28 kuna. Nekada se izvozilo 1800 vagona šarana utovljenih na preko 20 tabli od Slobodnice do Oriovca.

Akcijom smo željeli upozoriti i na to da stanovnici naše županije nemaju posao, a imaju sve preduvjete za njega. U akciji su sudjelovali Karlo i Snježana Bodlović općina Oriovac, Nikola Jurišić općina Brodski Stupnik, te članovi izvršnog odbora podružnice Vlado Pavić i Zoran Popović. (zp)

| Broj posjeta: 904 |

Želite li komentirati? Objava: "Brodsko-posavska: Zbog nemara i neodgovornosti, unatoč fantastičnim preduvjetima – posla nema"

Imate li komentar?