Zbog čega su laburisti različiti od svih ostalih?

Kolumna Jakoba Matovinovica JakseVećini nas izgleda uopće nije jasno što su to laburisti, još manje što to znači za jednu Hrvatsku. Uz par natuknica i linkova, probat ću malo pripomoći oko toga da se lakše shvati tko su laburisti u Australiji, u tom demokratskom svijetu gdje sam odrastao, neopterećen i bez straha od onih koji vladaju, za razliku od ovih 15-ak godina ovdje u RH.

Stranka rada = Laburisti.

Naziv laburisti smetati će najviše sljedećima:

1. HDZ-u

2. SDP-u

3. Ostalim dosadašnjim parlamentarnim strankama.

4. Ne parlamentarnima strankama.

Vrlo vjerojatno i nekim inertnim sindikatima koji će u laburistima prepoznati konkurenciju.

Zašto bi to smetalo, recimo, jednom HDZ-u i onda, drugom po redu, SDP-u?

Kao prvo, s osnivanjem Hrvatskih laburista – Stranke rada, koja će najvjerojatnije imati slična načela rada i razvoja kao i ostale afirmirane stranke takvog naziva u svijetu, laburisti postaju sila koja iza sebe ima kalup rada koji je dokazan kao jedan od najmoćnijih načina djelovanja u najstarijim demokracijama.

Sada se neki možda pitaju: a što je to drugačije u njihovom načinu rada?

Umjesto da nabrajam neka svoja razmišljanja, predviđanja ili da namećem onu klasičnu spiku (kako me je kod nas u Australiji jedan kolega nedavno paušalno optužio), dajem vam linkove uz kratke prijevode određenih tekstova:

Genuine Labor Party (http://www.alp.org.au/australian-labor) ili PRAVA LABURISTIČKA STRANKA (Stranka rada/radnika)

– ALP(Australska laburistička stranka) je jedna od mnogih radničkih stranaka u svijetu, gdje su radnici, zastupljeni od strane svojih matičnih sindikata, uključeni u rad stranke i gdje sami donose odluke. Drugim riječima, o radnicima uključenim u sindikate brinu sindikati, dok radnici u radničkoj stranci, ako su parlamentarna stranka, donose odluke i predlažu zakone po njihovoj mjeri. Ovo je osnovna razlika između radničkih stranaka i socijaldemokratskih partija (iako mnogo njih ima slične ideale ili filozofije) i drugih stranaka..

– Jedine druge stranke u svijetu koje se mogu usporediti s australskom su laburističke stranke Novog Zelanda i Velike Britanije, i sa kojima ALP ima usku suradnju. Laburističke stranke Švedske i Norveške su također slične, a usko surađuju s lokalnim sindikatima. Slične stranke postoje u Kanadi, Irskoj i Izraelu.

– Iako je Australska laburistička stranka pod utjecajem radničkog pokreta (sindikalista), nikada se nije isključivo zalagala za interese sindikata. Uvijek je zastupala široki spektar socijalnih ekonomskih interesa svih slojeva građanstva. Raznovrsnost je glavna riječ za ovu stranku. Od najranijim dana, od osnutka, tražili su podršku i od poljoprivrednika, malih poduzetnika i radnika koji nisu bili članovi nikakvih sindikata, uključujući i administrativce i radnike iz ostalih branši koje su vezane za uredske poslove.

Sličan način rada može se vidjeti u Velikoj Britaniji (http://www.labour.org.uk/policy_commissions).

Da sada ne duljim, Hrvatski Laburisti – Stranka rada imaju idealnu priliku napraviti ono što su napravili laburisti u Velikoj Britaniji, Australiji, Irskoj, Novom Zelandu, Švedskoj, Norveškoj, ili mogu čak ukomponirati i nešto od onoga što su napravile neke partner-stranke laburista iz SAD-a, Njemačke, Francuske ili drugih zemalja. Moja osobna preporuka ja da se prihvate dokazanog uspješnog kalupa Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda, te definitivno (uz neke odrednice i prijepise) iz Švedske i Norveške.

Zašto bi netko izmišljao toplu vodu osim naravno ako nije Hrvat?

Izvolite linkove na neke web stranice laburista iz navedenih zemalja i uvjerite se sami kako su definitivno jači od bilo kakve tzv. “demokratske” partije koja postoji u RH – i po načinu rada, i po načinu donošenje odluka, pa sve do provođenje tih odluka.

http://www.labour.org.uk/future-fair-for-all

http://www.alp.org.au/

http://www.labour.ie/

http://splash.labour.org.nz/

http://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_Labour_Party

http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_Social_Democratic_Party

Sada će možda nekima biti jasnije da se napokon rađa opcija u RH koja narušava sve principe dosadašnje režimske doktrine koja je vladala ovim krajevima od vremena Turaka, pa do danas.

Je li sada malo jasnije svima što HR. Laburisti donose na scenu ovdje?

Je li sada malo jasnije zašto se SDP u Hrvatskoj nikada nije prihvatio kalupa rada stranaka sličnih naziva u Švedskoj i Norveškoj?

Je li sada malo jasnije zašto HDZ nije želio da SDUZU (Središnji državni ured za upravu ) stavi Hrvatske laburiste u registar stranaka?

Nije sve crno niti je bijelo, ali sigurno dolaze nova vremena koja donose pravo na slobodu i demokraciju SVIMA, A NE SAMO NJIMA!”

U Hrvatskoj je od rata na djelu zloupotreba povjerene moći. Država, kojoj je u neoliberalnom teatru namijenjena uloga otimača, u stvarnosti ostaje opljačkana, a korupcija postaje moćna privredna grana za isisavanje novca iz bespomoćnog stanovništva. U nas, iluzija slobode pod imenom demokracija zapravo vodi u ropstvo. Vrijeme je za promjene.

Jakob Matovinović – Jakša

Ostali članci iz serijala:


| Broj posjeta: 3.662 |

Želite li komentirati? Objava: "Zbog čega su laburisti različiti od svih ostalih?"

Imate li komentar?