Zašto sam protiv bilo kakvog sporazuma sa Slovenijom oko izmjene linije razgraničenja u piranskom zaljevu

1. Arbitražni sporazum koji je potpisala premjerka već u svojem sadržaju i definiciji predodređuje da se Sloveniji treba na neki način omogučiti izlaz na otvoreno more. Sudu ostaje samo da to adekvatno formulira. Prema svim informacijama izlaz bi izgledao kao u sporazumu Račan-Drnovšek (Slika-1).

2. Ako (kad) se to ostvari Slovenija će biti jedina država na svijetu koja će imati 17 nautičkih milja teritorijalnog mora (sve ostale imaju 12 nautičkih milja). To će po meni predstavljati opasan presedan!!

3. Izlaskom na otvoreno more, Slovenija stječe puno pravo (s tim se sad već i ja potpuno slažem) na epikontinentalniu pojas, koji će u tom slučaju u najmanjoj širini (a možda i šire) od 5 km prelaziti preko svih naših plinskih polja, koja su prikazana na Slici-2 (smjer epikontinentalnog pojasa prikazan strelicom). Sad bi trebalo od stručnjaka ″INAgip″-a zatražiti da izračunaju o kolikim količinama plina se tu radi, koje bi Hrvatska morala dati Sloveniji.

Ovom prilikom čestitam zastupnicima (dolje spomenutim), koji predpostavljam da nisu znali za ove detalje, ali nisu bili uvjereni da su namjere susjeda dobre za Hrvatsku.

″Za arbitražni sporazum, za čije je potvrđivanje (ratifikaciju) potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika, u poimeničnom je glasovanju bilo 129 zastupnika, a njih šest bilo je protiv – SDP-ovci Ivo Josipović i Ivica Pančić, Boro Grubišić (HDSSB), Silvano Hrelja (HSU), Damir Kajin (IDS) i nezavisni zastupnik Dragutin Lesar″.

Tekst, koji slijedi o istoj problematici djelomično je skinut sa nekih portala uz moj komentar, ali je vrlo poučan i dobar. Uživajte u čitanju ponuđenog.

>>> https://www.laburisti.com/uploads/5d8829e0-8ae4-4a35.pdf

Stanko Kadija

| Broj posjeta: 1.112 |

1 komentar u "Zašto sam protiv bilo kakvog sporazuma sa Slovenijom oko izmjene linije razgraničenja u piranskom zaljevu"

  1. Ovo može podpisati samo glup ili izdajnik!
    Baba

Imate li komentar?