Snijeg u Dalmaciji ili država od ćaće

Kolumna Nikole VuljanicaOni koji politiku gledaju kao rat (ili, možda bolje, kao tučnjavu u selskoj krčmi) i koji talentirano pronalaze neprijatelje na svim stranama, nastojeći obezvrijediti suparnike (koji im nisu po definiciji neprijatelji), ako nekim slučajem, dobrim koalicijskim sporazumima, trgovinom, lažima i praznim obećanjima, pobijede, nakon takve pobjede rade veliku feštu, pale vatre, arogantni su do neba i još malo više i rade nepodopštine. Cilj im je pograbiti što je moguće više ratnog plijena (jer, o ratu se rade iz njihove perspektive) i unovčiti taj plijen. Ionako ih u sljedećem mandatu neće biti, pa dok traje da se podijeli ono „što je nama naša borba dala“.

U Dalmaciji pao snijeg. Jest da je čudo, ali nije baš neko čudo neviđeno. I prije je u Dalmaciji padao snijeg i prije je splitska riva bila pokrivena tim bijelim smećem koje pada iz nebesa, ali prije nije imala ratnog pobjednika Keruma. Kad je Split dobio kombinaciju snijega i Keruma, stvari su se zakomplicirale. Naime, što? Kerum očito i nije došao u Split za gradonačelnika da nešto uradi za Split, to se vidi i o tome nitko ne dvoji. Krenuo je u taj rat zbog ratnog plijena i ratni plijen je ubrao. I u Splitu i u Saboru. Grad se nije priredio ni za što, pa ni za snijeg. Postoji i u Splitu komunalno poduzeće, postoje valjda i neki škovacini, postoje i lopate (ako ih nema mogu se uvesti) i krampovi i ostali alati. Ali kad u Splitu padne snijeg onda se zlatna mladež okuplja u toplim kafićima i promatra more, komunalnim se poduzećima i svima drugima dade sniježni dan, građani lome ruke i noge u ogromnim količinama, ali gradonačelniku ne pada na pamet da bilo koga od tih angažira i da se vražji snijeg i led uklone s ulica. On pozdravlja svoj grad iz Zagreba. A kad se vrati kući onda ustanovi da stvari i nisu tako ozbiljne.

A što radi državna vlast, ova novoizabrana? Šalje vojsku na splitske ulice da razbija led i uklanja snijeg. Drugdje to rade komunalna poduzeća i građani, a ako ne urade naplate im se kazne. Kerumu dolazi vojska upomoć. Istovremeno, starce u Zagori izvlači iz snijega GSS. A vrhovni zapovjednik o tome šuti i valjda je takvu naredbu i potpisao. Premijer se bavi nećim drugim, ne zna se čim, alito se nikad ne zna. A Kerum koristi Hrvatsku vojsku kao da mu ju je ćaća ostavio. Nije to Vaša vojska gradonačelniče! Za povjerovati je da se i državna vlast umiljava Kerumu iz svojih nekih tajnovitih razloga. Ili prihvaća ideju da je Kerum dobio rat u Splitu i da ima pravo na ratni plijen – vojsku koja čisti led.

A da se radi o logici podjele ratnog plijena jasno govori i Čačić svojim povjerenjem u osuđenog Ferenčaka i nepovjerenjem u sudove države u kojoj je PRVI (ovo sam dobro naglasio) potpredsjednik vlade. Ferenčak je nakon nepravomočne presude pošten, a presuda je politička. Zato jer je Čačić dobio izbore i zato što pobjednik u eratu odlučuje što je pošteno a što nije. On je po definiciji pošten. I to mu je ostavio ćaća.

Podjela ratnog plijena je i ovo što rade državne tvrtke i ustanove (kao i one u vlasništvu lokalne samouprave). Te su tvrtke, po vlastitim riječima, „društveno osjetljive“ pa izdašno sponzoriraju kojekakve aktivnosti, od humanitarnih do sportskih i umjetničkih. Njihovi sindikati financiraju se iz sredstava tvrtke, djelatnici se uvelike rekreiraju u vlastitim sportskim društvima i na sportkim igrama, koje se također organiziraju iz novca tvrtki. Kao da su to osvojili u ratu, kao da je to njihovo i kao da im je tvrtku ostavio ćaća. Oni su, naime, vlast, pa je stvar jasna sama po sebi.

I sve dok je tome tako, sve dok se izborni rezultati ne doživljavaju kao obveza nego kao pravo na dijelove vlasti, sve dok je vlast vlast a ne služba, nema nama sreće. U suštini, gotovo da je svejedno da li se dirigent zove Ivo, Ratko, Jadranka ili Zoran. Što se mene tiče, može biti i Sirimawo ili Winetou, potpuno mi je svejedno.

— Nikola Vuljanić

| Broj posjeta: 1.393 |

2 komentara u "Snijeg u Dalmaciji ili država od ćaće"

 1. U Splitu se redovno ubire komunalna naknada i iz gradskog proračuna godišnje izdvaja cca. 24 milijuna kuna za održavanje prometnica, međutim Grad nema svoje komunalno poduzeće koje obavlja te poslove, već po koncesijskom (i monopolnom) ugovoru te poslove obavljaju dva privatna poduzeća!
  Poduzeće “Cestar” u vlasništvu Ivice Nuića koje održava kolnike i poduzeće “Point” u vlasništvu Stipe Latkovića koje održava nogostupe uz te kolnike(!?).
  Uprkos pozamašnim prihodima koje inkasiraju iz gradskog proračuna, ta poduzeća ne posjeduju niti jednu vlastitu ralicu, a kamoli kamion posipač?
  Dvije ralice koje su Splićani vidjeli na ulicama Splita pripadaju Županijskim Cestama-Split koje održavaju 32 km gradskih prometnica koje po kategorizaciji spadaju u županijske ceste.
  Znači, godišnje Splićani izdvajaju 24 milijuna kuna za održavanje cesta i onda “koncesionari” jedino boga mole da u Splitu ne padne snijeg i da taj novac ostane u njihovom đepu.
  Zadnji snijeg koji je bio svega tri centimetara manji od ovog koji je pao u petak, bio je u Splitu prije tri godine i na jedan dan izazvao slični kolaps kao i ovaj, samo što je sutradan zahvaljujući “južini” i suncu on sam nestao sa splitskih ulica i nije dobio primjeren medijski tretman kao ovaj.
  “Koncesionari” te ugovore dobivaju već puno desetljeće i ta priča nije Kerumova izmišljotina, samo što je on u maniri svojih prethodnika tu korupcijsku priču jednostavno nastavio!
  Sve pet, samo da uz snijeg nije zahladilo tako da ovaj put sunce ipak nije uspjelo odraditi svoj “posao”!
  No, da je vojska poslana da uz prilaze Firilulama (bolnica) čiste i prilaz Sveučilišnom kampusu(!?), a da komunalno redarstvo neće naplaćivati kazne građanima, a ni pravnim osobama, jer je veliki šerif jučer “reka”….”Daću sve od sebe da se te kazne ne naplate, jer mislin da je sirotnja vec nastradala od države”!?
  Naravno, ne treba posebno naglasiti da ni njegovi radnici nisu očistili snijeg ispred vrata njegovih trgovina!:)
  E.B.

 2. Ovi na vlasti ne mogu funkcionirati bez neprijatelja. Smisao njihova postojanja su oduvijek bili neprijatelji. Zato su se sada i dohvatili Keruma i Splita. HDZ faktično ne postoji kao oporba pa je vlast izvan sebe jer se nema s kim svađati. Svjesni su da ne znaju raditi i da ne vole raditi i stvarati i da nemaju nikakve vizije. Vođenje države njih i nije stvarno zanimalo, oni će to jednostavno riješiti tako da će zvati MMF i prodati što se pradati dade ili dati u koncesiju. To su njihovi limiti. Stvarni razlog njihove borbe za vlast je podjela ratnog plijena, a ne vođenje države!

Imate li komentar?