Novi program gospodarskog oporavka

Kolumna Ivana PavlekePritisak javnosti na Vladu se iz dana u dan povećava, i za razliku od uobičajenih dnevnopolitičkih prepucavanja s političkim oponentima, premijerka je jučer obznanila Vladin novi antirecesijski paket mjera. U svakom slučaju je pohvalno što se Vlada prilikom izrade svojega Programa poslužila i programom Hrvatskih Laburista – Stranke rada (fleksigurnost, profesionalizacija upravljanja javnim poduzecima itd.). No, očito ga nisu u potpunosti razumjeli.

Tako naprimjer, u ovom novom Vladinom programu nije spomenut, čak što više, potpuno je izostavljen ključni element rasipanja državnog novca, bar kada se o javnim poduzecima radi.

A to nije 5% zaposlenih manje, već bitno smanjenje i definitivni otklon korupcije prilikom ustupanja usluga izvan temeljne djelatnosti (outsourcing non-core-business procesa.)

Naprotiv, “Novi program” predviđa nastavak i proširenje ustupanja usluga (outsourcinga) !

A outsourcing u Hrvata nije samo prostor za široku manipulaciju prilikom ugovaranja poslova, već, u nekim krajnjim slučajevima, predstavlja i opasnost za provođene temeljne djelatnosti, pa čak i života ljudi.. Prisjetimo se 6 poginulih u Rudinama, čiju je pogibiju, izravno ili manje izravno, uzrokovao upravo “outsourcing”.

Stoga, nije dovoljno samo konzultirati dobar program, potrebno je i znati sto se pod pojedinim aktivnostima podrazumijeva.

Ivan Pavleka

| Broj posjeta: 1.041 |

Želite li komentirati? Objava: "Novi program gospodarskog oporavka"

Imate li komentar?