Nizozemski laburisti

Kolumna Jakoba Matovinovica JakseKako smo najavili ovdje na stranicama Hrvatskih laburista – Stranke rada, svakog ćemo mjeseca pregledati neke osobine i rad stranke rada – laburista u drugim zemljama.

Stranka rada je jedna od najuspješnijih sukreatorica standarda života u velikom broju zapadnih zemalja.

Ovaj će se članak fokusirati na uporan dugogodišnji rad stranke rada u Nizozemskoj, zemlji koja je poznata po svom geografskom položaju, niskoj stopi nezaposlenosti i naravno po visokom standardu života.

Krenimo od početka, Nizozemska Stranka rada (Partij van de Arbeid – PvdA) osnovana je 1946. godine. Naslijedila je prije ratnu Socijal demokratsku stranku (SDAP) koja je orginalno bila osnovana 1894. godine.

pvda

Nova se stranka povezala sa radničkim pokretom i uzela još opširniji pogled na potrebe nizozemskog društva. U prvim danima nakon osnivanja izgledalo je kako će biti vrlo uspješna stranka i to u vrlo brzom roku, no nije trebalo puno da padnu na istu razinu nepopularnosti koju je prije ratna socijaldemokratska stranka imala.

Bez obzira na sve, PvdA je velikim djelom sudjelovala u poslijeratnoj rekonstrukciji Nizozemske, i dugi niz godina su bili u koalicijskim vladama (obično u koaliciji sa Katoličkom Narodnom Strankom – KVP). Nakon promjene društvenih uvjeta u zemlji u kojima se Katolička Narodna Stranka polako gasila, nizozemskim je laburistima bilo teško doći do izražaja jer su izgubili svog dugogodišnjog koalicijskog partnera.

Dugi su niz godina lobirali za uvođenje zakona kojima se osigurava veči standard socijalne ravnopravnosti. Kritikom prema američkim utjecajima i prema NATO-u i u koaliciji sa nekoliko manjih stranaka stvorila se jaka stabilna vlast u Nizozemskoj. Ova je vlast na čelu sa laburistima konačno uvela zakone po kojima je država bila dužna osigurati osnovne elemente svim državljanima u Nizozemskoj, od radničkih prava do zdravstva i školstva. Ideje koje su laburisti predlagali od prvog dana.

Stranka rada u Nizozemskoj nikada nije ulazila u koaliciju s ciljem da budu dio Vlade. Svojih su se načela i principa držali strogo. Početkom 80-ih bilo je prilike uči u koalicijsku vlast, ali to nisu učinili iz prostog razloga što ostale stranke koje su bile u toj koaliciji nisu imale konkretan program za izlazak iz financijske krize. Povukli su se u opoziciju i konstruktivno sudjelovali kao takvi.

1989. godine nizozemski laburisti sudjeluju u vladi i strateški postavljaju svog ministra financija iz razloga što su bili fokusirani na fiskalnu reformu i smanjenje deficita, te socijalnu reformu u gradovima, ulaganje u zaštitu okoliša, obrazovanje, pošteniji raspon plaća, smanjenje utroška u obrani i smanjenje ulaganja koja nisu bila u Nizozemskoj. U svemu ovome bili su uspješni.

1998. godine PvdA na izborima dobiva oko 33% glasova uz slogan stranke je „Jak i socijalan“ te osiguravaju premijera. U tom mandatu su ispunili sva svoja predizborna obečanja.

Stranka rada – Nizozemske je uspješno bila jedna od najutjecajnijih čimbenika u provođenju programa kojima su povečali broj zaposlenih, smanjili poreze za poštene poduzetnike, zakonima odredili povečanje plaća, podržali investicije koje su sudjelovale u kreiranju novih 500.000 radnih mijesta.

Rezultati Stranke rada u svakoj vladajućoj koaliciji bili su impresivni, svaki put je ekonomija ojačala, obrazovanje, socijalna sigurnost, mirovine i zdravstvo se poboljšalo. Također, sustavno su ulagali u zaštitu okoliša i prirodnih resursa kao i u jačanje međunarodne suradnje i infrastrukture. Uspješno su srezali broj nezaposlenih te prvi puta doveli državni proračun u plus, s kojim su opet rezali dugove i ulagali u razvoj socijalnog segmenta.

Nakon 2002. godine Stranka rada je gledala kako provesti potrebne reforme unutar stranke u cilju adaptacije sa novim uvjetima i potrebama nizozemskog društva. Povečali su stupanj interne demokracije u stranci. 2003. nakon ozbiljnih pregovora nisu pristali na koaliciju sa Demokršćanima i radije su prihvatili biti u opoziciji, a ne u vladi pod svaku cijenu.

2004. godine za Europski Parlament dobili su najveći broj glasova ikada.

pvda 2006. godine na lokalnim su izborima pomeli konkurenciju i bili čisti pobjednici. Prvi puta u povijesti Nizozemske laburisti su imali večinu u skoro svim lokalnim vlastima. Te iste godine u parlamentarnim izborima su bili jako uspješni i osigurali stabilnu vlast, no 20. veljače 2010. godine zbog nesuglasica oko slanja nizozemskih vojnika u Afganistan, laburisti su se razišli sa vladajućom koalicijom i otišli u opoziciju.

2010. godine u lokalnim izborima Stranka rada je opet bila uspješna, ne kao u 2006. ali opet puno bolje od drugih stranaka.

Stranka Rada je druga stranka u Nizozemskoj po svemu – od broja članova stranke do broja članova u parlamentu i kao takvi su utjecajna karika u razvoju te države i sigurno najutjecajniji sudionik u razvoju društvenog standarda u kojem Nizozemci danas uživaju.

Linkovi:
http://www.english.pvda.nl/home
http://en.wikipedia.org/wiki/Partij_van_de_Arbeid

Čitajte i ostale članke iz istog serijala:

| Broj posjeta: 2.062 |

Želite li komentirati? Objava: "Nizozemski laburisti"

Imate li komentar?