Nema komplota!

Kolumna Branko Vuksic“Vjerovao sam vam da niste isti i zato sam glasao za Laburiste a kad ono; Lesar se dogovora s HDZ-om. Čak se pohvalio u medijima da je on sam inicirao sastanak s HDZ-ovcima. Za nevjerovat! Možete li mi objasniti – zašto?” – u protekla dva, tri dana tu i slične pritužbe slušam ili dobivam pismenim putem. Zbilja, što to rade Hrvatski laburisti?

Prvo; jedini smo se nakon izbora pojavili u Saboru ne bi li što spremniji dočekali konstituiranje a zatim i rad u parlamentu. Izuzmu li se portiri, konobari.osiguranje i stručne službe, Hrvatski sabor je bio pust. Ni bivšim a ni, bogami, budućim zastupnicima ni traga ni glasa. Nova vlast ispunjava kadrovske križaljke a stara se, valjda, oporavlja od šoka jer nakon osam godina odlazi više nego zasluženo u opoziciju.

Mediji iz sata u sat slažu Vladu, ispisuju biografije novih ministara, nagađaju o prvim Milanovićevim potezima te se snebivaju nad eskapadama budućeg potpredsjednika, pardon; prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, koji pokušava svima dati do znanja da je od sada pa u iduće – najmanje – četiri godine nedodirljiv i nedostupan. Naročito za pitanja koja mu idu na živce.

Sabor, iznad kojega je samo – reče jednom prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman – samo Bog, malo tko i spominje. A Hrvatska je, navodno, parlamentarna država. No, i po Milanovićevoj, i po Čačićevoj ali i po retorici svih ostalih budućih drugih i trećih potpredsjednika Vlade, po budućim ministrima… parlament će plesati tako kako će Vlada svirati. Ponovo će se – upamtite ovo – članovi Vlade s visoka obraćati Saboru.

Hrvatski laburisti se neće miriti s tom lošom praksom jer su legalisti te zagovornici parlamentarne demokracije a ne kancelarske autokracije. Zato smo na vrijeme, poštujući glasače, došli na svoja radna mjesta te poticali međustranačke dogovore o sudjelovanju u radu odbora, koji su, naravno, i te kako važni ta funkcioniranje parlamentarne demokracije. Zato su se Laburisti sastajali i s predstavnicima pozicije i s predstavnicima opozicije s kojom izravno dogovaramo kvote u odborima. Naravno, prema rezultatima izbora.

Demokracija pretpostavlja i poštivanje procedure, i civilizirani dijalog među najudaljenijim političkim svijetovima poput, recimo, našeg, laburističkog i onog HDZ-ovskog. Naravno, s HDZ-om osim dogovora o odborima drugih dogovora nije bilo, ne može i neće biti. Osim Kukuriku koaliciji, Laburisti će biti žestoka opozicija i opozicijskom HDZ-u.

Dakle, ne brinite, ne dogovaramo ni s kim nikakav komplot. Ostajemo vjerni svojemu programu i datoj riječi građanima, radnicima, svima onima koji žive od svojega rada, svim svojim glasačima i simpatizerima. Igramo, kao i do sada, otvorenih karata. Uostalom, upoznati ćete nas već na prvim sjednicama Sabora, gdje će i političkom slijepcu biti jasna pozicija Hrvatskih laburista. Mi smo uz radnike, uz obespravljene… za poštenje, pravedniju raspodjelu bogatstva… Ništa se nije promijenilo, osim jedne bitne stvari; šest puta smo jači. I biti ćemo šest puta glasniji. Poput kakvog moćnog zbora.

— Branko Vukšić

| Broj posjeta: 2.068 |

Želite li komentirati? Objava: "Nema komplota!"

Imate li komentar?