Nasrtaj na (preostalo) nacionalno bogatstvo!

Kolumna Stanislav NusbaumU Hrvatskim medijima u zadnjih par mjeseci ponovno se nude analize s ocjenama stanja o hrvatskoj ekonomiji i politici koje prezentira suosnivačica i predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku, Nataša Srdoč, koja inače problemtizira promišljanja o državnim tranzicijama prema otvorenom, slobodnom tržišnom društvu.

Adriatic institut za javnu politiku u svom naumu povremeno organizira „International Leaders Summit„ na kojima se okupljaju svjetski stručnjaci za gospodarske reforme s ciljem promicanja reformi usmjerenih na uspostavu slobodnog tržišta i kako navode, stvaranju što povoljnijeg poslovnog okruženja koje će pogodovati bržem gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta i u zemljama postkomunističkog – tranzicijskog miljea. Sudionici ovih skupova su bili i bivši predsjednik i potpredsjednik hrvatske Vlade, ministri, poslovni lideri iz Hrvatske i dr.

Političke ocjene Adriatic instituta za javnu politiku o stanju u Hrvatskoj znaju se opservirati pravim pojmovima, kao npr.:

„Da je Hrvatska kao zajednica ljudi ogrezlih u kriminal i korupciju koja seže do najviših struktura državne vlasti.“ ili

“U ovom stadiju, borba protiv korupcije izgleda kao kozmetička borba s ciljem učvršćivanja pozicije Jadranke Kosor unutar stranke i završetka pregovora za ulazak u Europsku uniju”, ili

“Jasno je da je glavni cilj HDZ-a pobjeda na izborima 2011. na krilima ulaska u EU te ostanak na vlasti”.

No, ono što je mene zaintrigiralo za pisanje ove kolumne su preporuke koje nudi Adriatic institut za javnu politiku u liku Nataše Srdoč, s ciljem povećanja ekonomskih sloboda građana Hrvatske i slobodna je davati preporuke hrvatskoj Vladi i predlagati hrvatskim građanima da zahtijevaju od Vlade i od svojih zastupnika u Saboru, pored niza konstruktivnih i prihvatljivih ideja i slijedeće:

  1. “U potpunosti privatizirati sve tvrtke u državnom vlasništvu.“

Pitanje je: Što to još privatizirati i izbiti iz portfelja hrvatskog nacionalnog blaga?

Odgovor je: šume, vode, Hrvatske pošte, HEP, luke, HŽ, ACI marine, Vijesnik a tu treba dodati i Croatia osiguranje, Hrvatsku Poštansku Banku, Janaf, INU i dr. Šta je s našom otužnom Slavonijom?

  1. „Osloboditi radno zakonodavstvo svih ograničenja u pogledu zapošljavanja i otpuštanja radnika čime će se povećati nivo zaposlenosti.“

Koja je ovo preporuka, ajme majko: u radnim sredinama sretali bi samo mlade, zdrave tegleče „konje“ i tjeraće „konja“ uz zagarantirano neograničeno jahanje poslodavca i jednih i drugih.

Po ocjeni Adritic instituta za javnu politiku, zemlja koja uz njihove druge preporuke usvoji i primijeni i ove dvije preporuke, biti će ekonomski slobodnija zemlja koja ima budućnost, koja će rasti brže i brže se oporavljati od krize, imati veću stopu zapošljavanja a to su obilježja društvenih zajednica koja su zdrava i prosperitetna.

Znači, prema Adriatic institutu za javnu politiku sve treba prepustiti krupnom kapitalu i to je čarobni štapić za zemlju dembeliju, zemlju neograničene slobode, zemlju blagostanja a tada ljudskoj radosti nikad kraja. Raj na zemlji.

Koja podla prijevara.

Moramo se podsjetiti da je u stručnim krugovima prepoznat model koji preporuča Adriatic institut za javnu politiku kao uzrok – izazivač aktualne globalne ekonomske krize koja guli vrijednosnu, plodonosnu i zaštitnu koru sa nacionalnih zajednica i dobro je prepoznati glasnogovornike gulikoža koji nas tobože prosvećuju i educiraju i usput indoktriniraju u ime onih koji vrebaju k’o mačke miša kako bi se ubacili, ugrabili i pokupili kajmak gdje god stignu.

Oni se ne opterećuju pitanjima o posljedicama njihove politike na narod – građane, baš njih briga za budućnost čovječanstva. Moto im je: Zgrabi sad ili nikad.

Kroz globalno promicanje ideja o slobodarskim društvenim zajednicama vješto se krijumičare i ideje novih oblika ropstva i cementiranja vlasti određenih interesnih skupina uključujući i multinacionalne korporacije.

Hrvatski laburisti – Stranka rada je prepoznala ovu lukavost krupnog kapitala i članovi hrvatskih laburista nisu tražili i neće tražiti od Vlade a ni od zasupnika Lesara a ni od nekih budućih zastupnika hrvatskih laburista primjenu ovih preporuka, a osobito kada su u pitanju glavni izvori bogatstva i to voda, energija i hrana nad kojima multinacionalne kompanije – krupni kapital žele totalno ovladati i kontrolirati ih na globalnoj razini.

Hrvatski laburisti – Stranka rada se bori protiv nasrtaja na nacionalno bogatsvo, nasrtaja na opće zajedničko dobro i radništvo a osobito kada se već jasno ima znanje o učinjenoj nepravdi i lopovluku u pretvorbi i privatizaciji narodne hrvatske imovine – imovine koju su stvorili radnici i koji danas raspolažu i sa neosporivim ustavnim pravom da se nepravde isprave, oteto vrati a pljačkaši kazne.To je specifična stvarnost Hrvatske koju i Evropska komisija mora razumjeti i uvažiti.

Zašto u sadašnjim vremenima ne razmišljati i o tome kako pošteno i pravedno obeštetiti stvaraoce materijalnih nacionalnih vrijednosti a da se budući naraštaji hrvata ne vraćaju u povijest pretvorbe i ne upiru prstom jedan u drugoga.

Kako radnicima vratiti nadu i povjerenje u institucije svoje domovine kad ih proždire osjećaj da su prevareni i da se i dalje varaju iz dana u dan.

Zar nam nije dosta podjela po neznam kojoj sve osnovi? Zar nam treba još jedna?

Pa se mi onda pitamo zašto je/su društvo/a bolesno/a!

Posljedice nepomirljivih podjela unutar nacionalnih zajednica i zablude koje nudi krupni kapital u kojima čovjek nije primarna, krovna vrijednost, ne stvaraju raj nego pakao na zemlji.

I bi tako!

Do kada? Sve dok kritična većina čovječanstva u svojoj evoluciji ne dostigne vrijednost zdrave humane svijesti i ne zauzme stav: Dosta, ustroj planeta Zemlje se mora promjeniti!

I to će se desiti jednog dana, ako u međuvremenu neka budala ne pritisne dugme.

Stanislav Nusbaum

| Broj posjeta: 973 |

Želite li komentirati? Objava: "Nasrtaj na (preostalo) nacionalno bogatstvo!"

Imate li komentar?