Na pobjedničkom postolju, s brončanom medaljom

Kolumna Branko VuksicU predizbornim maratonima, iako najneiskusniji, s najmanje utrka u nogama Laburisti su se učvrstili na pobjedničkom postolju. Iz utrke u utrku osvajaju brončanu medalju. I u posljednja dva istraživanja objavljena protekloga vikenda odmah nakon Kukuriku koalicije, koju čine četiri stranke, te HDZ nalaze se Hrvatski laburisti – Stranka rada.

U Jutarnjem listu je objavljeno istraživanje Mediane, u kojemu se osim odgovora na klasično pitanje: „Za koga bi ste glasali?“ tražio od anketiranih građana stav prema strankama. Čak 33,9 posto ispitanika ima pozitivan a 31,4 posto negativan stav prema Laburistima. O HDZ-u ima pozitivan stav 23,1 a negativan čak 70,6. SDP smatra pozitivnom strankom 49,8 a negativnom 37,3 posto građana.

Istraživanje Jutarnjeg i Mediane pokazuje da bi ovoga trenutka za Kukuriku koaliciju glasovalo 35,8, za HDZ 18,3 a Laburiste bi zaokružilo 3,9 posto građana. Iza gornjega doma smjestili su se na četvrtome mjestu HSP s 3,8 posto, blok Umirovljenici zajedno s 3,3, HSLS i HSS s 2,4 i HDSSB s 1,6 posto naklonosti glasača.

Za Hrvatsku televiziju istraživanje je obavila agencija Hendal na uzorku od tisuću ispitanika. Anketa je bila telefonska i bez ponuđenih odgovora, što u startu snižava apsolutne vrijednosti nefavoriziranih stranaka. Po Hendalovom istraživanju čak je 40,2 posto ispitanika koji će sigurno izaći na izbore – neodlučno.

Prva je Kukuriku koalicija s 33,4 posto naklonosti birača, drugi HDZ s 10 a treći su Laburisti s 2,4. Ispod Laburista su HSP s 1,9 posto, HSLS s 1,6 a HDSSB i HSS s 0,9 posto. U tom istraživanju, kao što vidite, nema bloka Umirovljenici zajedno, nema ni Kerumove Građanske stranke a niti Bandićeve liste.

Zašto?

Zato što ih glasači – bez ponuđenih odgovora – nemaju na pameti.

Na prvi pogled apsolutne vrijednosti rejtinga stranaka mogu zbuniti, poglavito ako se prisjetimo da su Laburisti u prethodna dva istraživanja koje su provele dvije – kažu stručnjaci – najrelevantnije agencije, zabilježili 4,9, odnosno 5,3 posto naklonosti hrvatskih građana. Brojke mogu zbunjivati samo ako se ne obraća pozornost na trend, koji je, bez dvojbe najvažniji putokaz ili barometara strankama. U svim istraživanjima Laburisti su treći, u svim istraživanjima Laburisti bilježe rast, što je tri mjeseca prije izbora i te kako važno.

No, trend rasta Laburista nije slučajan. Na sva bitna pitanja Laburisti imaju spremne, jasne i nedvosmislene odgovore. Čim se rasplamsala jedna od više stotina HDZ-ovih afera, ovaj put – crni fondovi, Laburisti su jedini jasno i glasno zatražili od Vlade i premijerke –ostavku, poručivši da J. Kosor nema kredibilitet ne samo dalje voditi Vladu već se i natjecati na predstojećim parlamentarnim izborima. Kada se saznalo da je Vlada u tišini, na prepad, odlučila prodati čak 29 posto dionica zlatnih koka, Croatia osiguranja i Janafa, laburisti su reagirali a mediji zabilježili stav da je to daljnja rasprodaja suvereniteta. Građani su, uostalom, shvatili da su raspravu o deviznoj klauzuli, i pravednoj ovrsi te povratku iz drugog u stup međugeneracijske solidarnosti pokrenuli upravo Laburisti.

Dakle, pametni su shvatili čemu služe Laburisti. I zato im je pripala brončana kolajna, odnosno treće mjesto.

| Broj posjeta: 1.538 |

Želite li komentirati? Objava: "Na pobjedničkom postolju, s brončanom medaljom"

Imate li komentar?