Na koje nas sve načine ignoriraju

Kolumna Nikole VuljanicaOtprilike mi je jasno (mada to teško prihvaćam) da poneki novinari i urednici po nalogu gazde ignoriraju jednu stranku, promoviraju drugu, iskrivljuju rezultate ispitivanja javnog mišljenja, „zabune“ se na naslovnici jer neke stranke imaju slične nazive, pozivaju na razgovore prvog, drugog, četvrtog i petog, a trećeg zaborave. Ali kad to isto radi sveučilišni profesor Fakulteta političkih znanosti, koji bi trebao biti autoritet ne samo za poznavanje političke situacije i njenu procjenu, već bi trebao biti i nepristrani moralni autoritet, kojem su činjenice svetinja, onda se dovoljno iznenadim da se delićevski upitam „ma, ljudi, je li to moguće“.

Gospodin profesor kao komentator u trećem dnevniku (HRT, 3. studenog 2011.) komentira tzv. male stranke i procjenjuje njihove izglede da uđu u Sabor i odmah odokativno ocijeni da sasvim sigurno u parlament ulazi Ljubo Jurčić i njegova desna koalicija pokreta bliskih sadašnjoj vlasti, da velike šanse ima Darinko Kosor i HSLS, da bi se moglo dogoditi i da uđu Bandić i Kerum, a ni don Grubišić, kaže profesor, nije bez šanse. Ni u primisli mu nije da spomene još jednu stranku koja, eto, slučajno, ničim izazvana i bez podrške svih sponzora prethodno narečenih stranaka, osvaja po svim (ali baš SVIM) anketama najmanje pet-šest mandata, a po nekima i značajno više. Pa se gospodin profesor i pozove na jednu od tih anketa i izjavi kako baš njoj najviše vjeruje, ali ne spomene da su baš po toj agenciji Hrvatski laburisti treća stranka i uvjerljivo ispred svih drugih koje je nabrojao.

Dobro, znali smo da će nas neki mediji ignorirati. Razlozi su jasni i svima razumljivi, više svjetonazorski nego politički i tu pomoći nema i ne treba je ni biti. Ali da se ovakav stav, kojim se ignorira ne samo stvarno stanje stvari već i dobar ukus, a znanstveni ugled stavlja u funkciju promocije ove ili one političke opcije (odnosno potpunog ignoriranja i spominjanja jedine stvarno suprostavljene opcije), dakle da se takav stav promovira preko Hrvatske televizije (javnog servisa) neoprostivo je i u najmanju ruku bezobrazno.

Ono što poštovani gospodin profesor ne zna, a ne zna jer živi u svijetu svojih floskula i doskočica, ignorirajući stvarnost pa time i svoje nominalno opredjeljenje znanstvenika, jest jednostavna činjenica da to što on ignorira laburiste i ne želi im (ili ne smije) spomenuti niti ime, s uspjehom laburista nema i neće imati veze. Naš je rejting zaslužen tamo gdje gospodina profesora nema – među obespravljenim i opljačkanim građanima ove zemlje kojima ovakva intelektualna elita nije ni pokušala pomoći, o kojima ovakva intelektualna elita šuti. Jer ih se boji. Valjda zna i zašto.

— Nikola Vuljanić

| Broj posjeta: 1.701 |

3 komentara u "Na koje nas sve načine ignoriraju"

  1. Odgledao sam isti HRT Dnevnik, žao mi je jedino što nisam stigao upamtiti ime tog “profesora”.
    Profesor je zaslužio suspendiranje diplome.

  2. Gledala taj Dnevnik i iznenadila se. Ali, uzalud im trud, jer se gnjev strpljivog, a opljačkanog i poniženog hrvatskog građanina neće dati ignorirati. I hvala im na takvim pokušajima – imat ćete više glasova!

    7.Izborna

Imate li komentar?