Kakve nam to poruke šalje ministrica Dalić?

Mada je tek par izjava dala za javnost, ministrica Martina Dalać pokazala je da je pravi Premijerkin kadar. Narodu treba dati na znanje samo pozitive činjenice ako se i naslute, a sve one negativne nisu za javnost.

Hvala ministrici na tolikoj obazrivosti. No morala bi znati da nije sva pamet ove Zemlje na Markovu trgu te da dolje ima znatiželjnih, da će možda vidjeti i dalje i bolje. A ima nas, ima.

Obmane, zablude, neiskrenost, nesposobnost, kukavičluk, pohlepa i sljepilo izveli su na ulice širom Hrvatske desetke tisuća ljudi, zato što vide ono što one misle da ne vide. Nisu to samo facebookovci i djeca interneta. Pa i da jesu, ne smije ih se podcjenjivati. Tko je samo jednom bio vidio je da su se u povorke slile sve generacije, najviše omladine, nezaposlenih i umirovljenika. Oni koji se ne boje jer nemaju što izgubiti. Svi oni jako dobro znaju što hoće a čega, ili koga im je dosta. Znaju i kako da to manifestiraju, koga treba posjetiti, gdije će ga se naći i što mu treba reći. Da sam na mjestu Premijerke bila bih, iskreno, na velikim mukama. Na jednom od meni najljepših transparenata, koji su nosili jedna djevojka i dečko piše:

JADRANKA IMAŠ IME KO MORE

A UNIŠTILA SI NAŠE SNOVE

Prišla sam im i rekla da im je transparent najljepši. Obradovali su se i zahvalili mi. A mene je nešto u grudima steglo gledajući ih onako zajedno, bez perspektive, posla, doma, snova. Bože …… zašto? Pomislila sam na svoga sina koji će uskoro navršiti 18.godina. Perspektiva…? Pomislila sam što ako ne bude novaca za mirovine ….. i počela skandirati jače, žešće.

Da, da se vratim temi?

Kad je Premijerka nedavno izjavila da će se u 2011.g. radno aktivirati 150.000 nezaposlenih i to prezentirala kao veliki očekivani uspjeh Vlade, nisam bila zgranuta kao mnogi ali bila sam ljuta. Štrajkala sam tjedan dana od čitanja bilo kakvih vjesti na bilo kojem mediju, nisam niti pisala za našu web stranicu a HTV već odavno ignoriram. Ali da nas u 21. stoljeću, kad su znanstvenici nadomak otkrića božanske čestice, želi pretvoriti u čobane, iako Hrvatska nema ovaca niti za 20 pravih čobana, više nisam mogla šutjeti. Sjela sam i demistificirala njezin potencijalni uspjeh. ( Ako još niste, svakako kliknite na link i pročitajte, naročito podatke iz tablice) https://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=440

Čista obmana bila je i izjava ministrice Dalić 2. ožujka, da novi podaci o punjenju državnog proračuna nude tračak optimizma jer se u siječnju slilo 7,89 milijardi kuna, što je 2 % više nego u istom razdoblju 2010 g.

Zanimljiv je i podatak da je u siječnju za 2,1 % porastao prihod od socijalnih doprinosa (za zdravstveno i mirovinsko osiguranje po osnovu plaća zaposlenih za ukupno 65 miliona kuna više), iako je na Zavodu za zapošljavanje bilo više nezaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine.

Bolje se ubirao i PDV. U prvom mjesecu ove godine uprihodovano je 2,68 milijardi kuna, što je za 300 milijuna kuna više nego prije 12 mjeseci

To jesu činjenice ali One i mi znamo da je, zbog donošenja nekoliko novih zakona i mjera, Država efikasnija u prisiljavanju poslodavaca na plaćanje doprinosa za svoje radnike, što je i morala uvijek činiti, a nije. Svi bismo bili sretniji da je to uistinu rezultat rasta gospodarske aktivnosti i da je doista najgore iza nas. No ono što ministrica Dalić smatra da nije za javnost ili je podlegla prstu Premijerke, i nije navela u izvješću, govori nam nešto sasvim drugo:

Iako su sveukupni prihodi državnog proračuna u siječnju 2011.g. porasli u odnosu na siječanj 2010. g. za ukupno 167,4 milijuna kuna (To je onih 2 % što budi optimizam kod ministrice Dalić), realizacija nekih od vrlo značajnih prihoda lošija je.

poreza na dohodak za -10,50%

poreza na dobit -15,01%

poreza na imovinu – 27,6%

Ukupna manja realizacija prihoda od ove 3 kategorije poreza iznosi – 113 milijuna kn.To govori o značajnom smanjenju zarada stanovništva (veća nezaposlenost) i mirovina (neusklađivanje), o značajnom smanjenju profitabilnosti gospodarskih subjekata i naročito o smanjenju prometa nekretnina.

Da su porasle naplaćene trošarine na:

naftu i naftine derivate za 21,6% ili 81 milijun kuna

kavu 14,74% ili 1,4 mil.kn.

Da su pale naplćene trošarine za:

aklohol -43,72%, pivo -11,93% i cigarete -12,17% ili svi ukupno – 40 mil.kn.

Ovo nam govori da je tolika kriza da se ljudi postupno odriču svega što nije nužno za goli život a da Vlada manjak od priliva prihoda trošarina na alkohol, pivo i cigarete nadoknađuje na većim prihodima od trošarina zbog utjecaja rasta cijene nafte.

Da su porasli i sveukupni rashodi državnog proračuna za 37,67 milijuna kuna.

Da su u okviru rashoda državnog proračuna porasli izdaci za:

plaće koje se financiraju iz proračuna za 23,5 milijuna kuna,

korištenje dobara i usluge 8,7% ili za 47,2 mil.kn.

kamate 79,82% ili za 343,55 mil.kn.

Ali su neki izdaci i pali u odnosu na siječanj prošle godine kao za:

subvencije – 20,6% ili za – 85,1 milijun kuna,

pomoći inozemnim vladama, međunarod. institucijama i unutar opće države

za -11,23% ili za – 65,5 mil.kn.

socijalne naknade za -0,62% ili – 27,95 mil.kn.

ostali razni tekući i kapitalni rashodi za – 38,33% ili za – 197,1 mil. kn.

Dopuštanje poasta plaća korisnika proračuna, na račun smanjenja subvencija, pomoći i socijalnih naknada licemjerno je i nedopustivo, pogotovo kad se kreditima krpaju rupe i plaćaju ogromne kamate u uvjetima kad kriza galopira i ne nazire joj se kraj. Kao što je nedopustivo i licemjerno u ovim uvjetima otpustiti kočnicu rastu plaća korisnika proračuna, umjesto da su smanjene 10%, i istovremeno stopirati usklađivanje mirovina.

Mada sam sve ovo izanalizirala, nisam odmah reagirala, ali sam isto bila ljuta. Ali kad je ministrica jučer ponovila istu metodu obmanjivanja javnosti, shvatila sam da je to i njezin stil te sam odlučila napisati sve.

Druga obmana, koju je jučer izjavila je kako će se zbog vladine odluke o smanjenju trošarina na pogonska goriva za 15 lipa po litri, izgubiti 300 milijuna kuna iz proračuna. To je točno ali, da ima ali. Istina je kako će zapravo država samo zbog rasta cijene goriva, u PDV-u biti najmanje 300 milijuna kuna u plusu. Dakle, gledajući ukupno nema minusa za proračun, kako proizlazi iz izjave ministrice Dalić. E tu se izgubi dobročinstvo i žrtva, umanjuju se problemi koji su pred Vladom pa o tome ne treba pričati a građani se i tako ne razumiju u zatvaranje proračuna niti ih zanima njegov deficit. Zašto i bi. Oni sami su se kandidirali, natjecali i izborili da to rade pa neka rade. Bar su sigurni da će dobiti plaću.

Marija Hećimović, dipl. oec.
Ekonomski analitičar stranke

| Broj posjeta: 1.037 |

Želite li komentirati? Objava: "Kakve nam to poruke šalje ministrica Dalić?"

Imate li komentar?