Kako zbog zločinačkog udruživanja ostajemo bez milijardi kuna

Kolumna Bozidara KolaricaNisam jedno dulje vrijeme pisao za naše stranice no postoji tema o kojoj se ne piše u medijima dovoljno, a osobno sam siguran da je hrvatskom narodu nanijela šteta u milijardama kuna zbog radnji koje ću navesti u tekstu. I dok se još koliko toliko zna o prenamjenama zemljišta na kojima su neke bitange zaradile milijune jer su imali povlaštene informacije, i jer su znali da će na nekoj oranici niknuti trgovački centar ili nešto slično, posebnu pozornost bi trebale imate i procjene sudskih vještaka. Kao primjer koji poznajem jer na tome radim navest ću nešto što je izvan svake pameti.

Varaždinski bazeni, stadion Varteksa, teniski tereni kraj bazena, sve to je nekad bilo u vlasništvu Varteksa kad je u toj firmi radilo 11.000 ljudi. Pa je sve to kasnije pripalo gradu ali su neki privatnici tamo nešto gradili i sad naravno sud odlučuje čije je što i tko koga treba isplatiti. Uglavnom još prije dvije godine predložio sam da se teniski tereni koji graniče sa bazenima (gdje radim) objedine čime bi se stvorila prilično velika čestica za jedan sportsko rekreacioni centar. I ta je ideja, barem su tako odglumili – naišla na izvrstan prijem kod aktualne gradske vlasti.

U prvom stupnju sud je donio odluku da je zemljište teniskih terena gradsko, ali da su nekretnine i tereni od privatnika i sad ulazimo u zonu sumraka. Grad angažira svojeg sudskog vještaka a privatnik svojeg. Kroz duge godine kako sam bio županijski a poslije i gradski vijećnik naučio sam da je nekako normalno kad se te procjene razlikuju do 10%. Dalje postaje sumnjivo jer postoje i pravila i skale i stope amortizacije itd. po kojima se vještači.

Da ne duljim, vještak kojeg je angažirao grad procijenio je da su nekretnine na teniskim terenima koje su izgrađene 1991. godine vrijedne 363.099,75 kuna. Procjena vještaka kojeg je angažirao privatnik je bila 2.904.638,43 kuna ili otprilike osam puta više ili 800%. Naravno da je to izazvalo sumnju pa se sada pokušava sklopiti nekakva nagodba a to je i poanta ovog teksta. Stvar je u tome da se je kada je to bilo potrebno – pojedincima vrijednosti zemljišta ili nekretnina višestruko umanjivale ili uvećavale, ovisno jesu li majstori kupovali ili prodavali.

Koliko je meni poznato u Varaždinu je samo jedan sudski vještak predmet nekakve istrage a iskreno za ostatak države nemam podatke. Ali da se naprave poštene revizije vještačena, da se oduzmu licence nekim vještacima i da ih se procesuira bio bi to prvi korak i da se procesuiraju oni koji su se obogatili takvim radnjama.

Jer bilo bi apsolutno svejedno na koliko će neki vještak procijeniti nekakvu straćaru ili komad zemlje da to nije u pravilu dio dogovora sa vlastima na nekoj razini a onda to uvijek plate građani. Ili još preciznije. Kada bi ja kao privatna osoba kupovao nešto temeljem nekakve procijene vještaka tada je i rizik moj. Ali kad su procjene dio kriminalnih aktivnosti na štetu zajednice to je po meni zločinačko udruživanje – o kojem se to ću još jednom ponoviti premalo piše.

Božidar Kolarić

| Broj posjeta: 942 |

Želite li komentirati? Objava: "Kako zbog zločinačkog udruživanja ostajemo bez milijardi kuna"

Imate li komentar?