Džentlmeni i partneri

HrdasU srijedu 12. lipnja konstruirana je Županijska skupština Zagrebačke županije. Dražen Bošnjaković novi je predsjednik. Hrvatski laburisti – Stanka rada konstituirali su svoj klub.

Kako bih vam malo približio politički “kupleraj” u kojem nismo niti ćemo sudjelovati, opisati ću vam događaj koji je pratio osnivanje skupštine. Možda će vam nakon toga biti jasnije zašto su Laburisti na izbore išli SAMOSTALNO i zašto su tako osvojeni mandati najdragocjeniji.

Prošlog su petka svi nosioci lista stranaka koje participiraju u Županijskoj skupštini imali koordinacijski sastanak na kojem smo dogovorili i usuglasili radnje i predradnje konstituirajuće sjednice. Prošli smo dnevni red skupštine, usuglasili kvote u odborima skupštine – poziciji pripada 60%, a oporbi 40% članova u odborima. Isto tako dogovoren je odabir dva potpredsjednika skupštine u kojoj se jedan potpredsjednik bira iz pozicije, a jedan iz opozicije. Džentlmenski sporazum.

Kako u SDP ovoj koaliciji SDP ima najviše mandata isto tako se podrazumijeva da potpredsjednik na kojeg ima pravo opozicija, polaže pravo Stranka koja ima najviše mandata, tj. SDP, osim, ako nije drugačiji dogovor unutar koalicije. Sukladno tomu SDP je predložio svoju kandidatkinju i prikupio dovoljan broj potpisa za pravovaljanu kandidaturu. Nakon određene pauze od 15 minuta Odbor za izbor i imenovanje odradio je prvu sjednicu.

Ali eto iznenađenja! Predsjednik Odbora za govornicom je obznanio da za drugog potpredsjednika skupštine Zagrebačke županije kojeg predlaže oporba, ima dvije kandidature. SDP-ovu već prije opisanu i prijedlog njihovog koalicijskog partnera HSU-a. Nakon glasovanja o prijedlogu kandidata, prijedlog HSU-ovog kandidata podržala je pozicija i za potpredsjednika Skupštine Zagrebačke županije izglasan je Stjepan Orgulan iz redova HSU-a!

Tako je SDP je unutar koalicije dobio nož u leđa od HSU-a, a HDZ je podržao istog.

Toliko o džentlmenskim nepisanim sporazumima pozicije i opozicije, a okretanje leđa koalicijskih partnera unutar koalicija već na konstituirajuće sjednice, govore o čvrstoći istih.

Nakon neformalnih razgovora saznao sam da je SDP-u, isti koalicijski partner, istu stvar napravio i u prošlom sazivu.

Moralnost u politici i potpisani ugovori, usmeni dogovor..!? Malo morgen.

TO smo mi Laburisti novim ljudima i novom politikom željeli promijeniti, ali eto, birano je.

Damir Hrdas

| Broj posjeta: 809 |

Želite li komentirati? Objava: "Džentlmeni i partneri"

Imate li komentar?