Daruvarski laburisti na sjednici Gradskog vijeća grada Daruvara

Vladan IvkovićU ponedjeljak, 30. travnja 2012., nas troje laburista iz Ogranka Daruvar, prisustvovali smo 32. sjednici Gradskoga vijeća Grada Daruvara. Odmah moram reći kako je to bilo dragocjeno iskustvo. Na temelju toga usudit ću se poslati poruku svim općinskim i gradskim ograncima Hrvatskih laburista koji nisu to činili prije: Idite na sjednice svojih općinskih i gradskih vijeća!!!

Promatrajući i slušajući tijek sjednice, aktualni sat – pitanja vijećnika i odgovore gradonačelnika i predsjednika Gradskoga vijeća te uzevši u obzir atmosferu i zainteresiranost vijećnika o odlukama koje su donosili, nameće se jedan, za sve nas važan zaključak: Mi tamo imamo itekako što za reći! Zaključili smo kako smo nas troje u svojstvu promatrača na Sjednicu došli spremniji od većine vijećnika. Iako su se donosile važne odluke (odluke vezane uz izvršenje proračuna, program održavanja komunalne infrastrukture, javnih potreba u kulturi i sportu, koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada…), nije bilo značajnije rasprave i značajnijih prijedloga i Vijeće je djelovalo više kao jedan složni, veseli, dobro raspoloženi skup bližih i daljih rođaka jedne velike obitelji koji se, eto, dugo nisu vidjeli. Kako je vrijeme odmicalo, neki članovi obitelji nisu mogli sakriti dosadu popraćenu zijevanjem i nemirom u potrazi za udobnijim položajem u stolici. Jest, da smo si bliski, ali vruće je i, brate, pa vidjet ćemo se opet. Neupućeni promatrač stekao bi dojam da je riječ o gradu u kojem vlada smijeh, sreća, blagostanje i red. Sada neću spominjati nezaposlenost, jadnu gospodarsku sliku grada, prometnu izoliranost i 152. mjesto po transparentnosti u nedavnom Gongovom istraživanju. Doduše, dvoje ili troje vijećnika istaknulo je ovaj posljednji problem, ali bez ikakve pretjerane zabrinutosti ostalih.

No, prestali smo se šaliti kada smo se podsjetili da takvi skupovi kroje sudbinu preko deset tisuća duša ovoga grada. I to je zaista zastrašujuće. Nama se činilo nekako čudno i nelogično da se licitira i ofrlje (odoka) spuštaju ili dižu iznosi gradskih poreza bez rasprave ili izračuna što te promjene znače za one koji će ga plaćati i za one koji će taj novac ubirati, tj. što to znači za proračun. Isto se radilo kada se usvajala odluka o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada. Odluke su se donosile jednoglasno! Sve! Zato, zbog vlastite budućnosti, budućnosti svoje djece i svih građana, ne smijemo posustati i trebamo nastaviti raditi ozbiljno i uporno do kraja. Iskreno sumnjamo da je u drugim sredinama bolje. Stare političke „elite“ uljuljale su se u inertnosti napaćenog građanstva koji rijetko pita i propitkuje. Dakle, red je da mi to pokušamo promijeniti. Vrijedi se angažirati i vrijedi ustrajati jer smo u mnogočemu spremniji i bolji od mnogih. Nama je stalo!

Zato, idite na sjednice svojih općinskih i gradskih vijeća i uvjerite se. Osim toga, dobit ćete još više snage i volje da pokušate mijenjati stvari. I možda nije tako važno, ali vaša nazočnost može i postati vijest na lokalnom radiju, i to je neki početak.

— Vladan Ivković

| Broj posjeta: 1.161 |

Želite li komentirati? Objava: "Daruvarski laburisti na sjednici Gradskog vijeća grada Daruvara"

Imate li komentar?