Dan ludila

Kolumna Dragutina LesaraDuže vrijeme nije bilo mojih novih tekstova. Nije da nisam imao o čemu pisati ili da mi se nije dalo. Naprosto su me brojne obaveze otjerale od računala. A ne dozvoljavam da umjesto mene moji suradnici pišu. Ali danas sam morao sjesti za računalo i napisati ovaj tekst. Naročito nakon što sam odgledao središnje informativne emisije naših televizija.

Ovo je bio dan pravog ludila. Ne znam imali s tim kakve veze ovaj meteor koji je proletio blizu zemlje ili sparni dani, ali danas su građanke i građani Hrvatske bili darivani s podosta političkog ludila i gluposti.

Najprije mi je uši zaparala izjava Jadranke Kosor kako je Državni zavod za statistiku prve, preliminarne rezultate pospisa stanovništva morao dati njoj ili njezinoj vladi. Jer, kaže ona, popis je platila Vlada. I, javlja TV, ostala živa. Odakle vladi tajni fondovi za financiranje popisa? Je li im to ostavio njihov doktor Sanader? Ili njihovi torbari?
Ispada da sam cijelo vrijeme bio u zabludi jer sam mislio da vlada upravlja JAVNIM novcem. Novcem građana ove zemlje koje ubire kao poreze, Saboru predlaže u što će se koliko utrošiti a Sabor kroz državni proračun donosi odluku.
Ovaj izraz JAVNI NOVAC ni Kosorica ni nitko iz vlasti nikada nije izustio. Oni govore „vlada je osigurala… vlada je platila… vlada je financirala“. Vlada nema svoj novac pa stoga ništa ne može platiti ni finacirati. A najstrašnije je kada kaže „ Moja vlada je platila…“
Još malo i zatražiti že da se je oslovljava s Vaša Visočanstvo.

No, nije tu kraj. Nakon toga dolazi Zoran Milanović. I napada našu dragu premijerku zato što je najavila da će razgovarati s Državnim odvjetnikom Bajićem o mogućoj korupciji prilikom prodaje ili još bolje rečeno predaje INE MOL-u. Ako Bajić doista ima dokaze da je INA poklonjenja MOL-u uz koruptivna kaznena djela, njegova je obaveza da tu informaciju da izvršnoj vlasti jer se doista radi o nacionalnim interesima. Radi se o energetskoj suverenosti Hrvatske. Ova polenika Kosorici je došla kao naručena.
A umjesto toga moglo ju se pitati kako to da ona, po vlastitom priznanu, ne zna jeli MOL uložio u rekonstrukciju rafinerije Sisak ugovorenih 300 milijuna eura ili nije?
Je li bi i nakon toga pitanja mogla vrijeđati?

I kada čovjek pomisli da je ono najgore prošlo eto ti nekog komedijaša iz Hrvatske udruge poslodavaca koji na najavu da bi neisplata plaće moglo (konačno) postati kazneno dijelo kaže da će to otjerati investitore iz Europe jer takvog zakona nema nigdje u Europi.
Nisu ga dalje pustili pa nisam čuo jeli taj komedijaš ustvrdio da je u članicama EU sasvim zakonito radnicima ne isplaćivati plaće, ne plaćati socijalne doprinose, ne plaćati prekovremen sati, tjerati radnike da rade 210 pa i 220 sati mjesečno…
Naravno da samo kazneno gonjenje zbog neisplata plaća neće puno radnicima pomoći ako istovremeno ne donesemo i zakon o plaćanju i za početak sva plaćanja svedemo u 60 a kasnije, kao što je to i u EU, 30 dana.

I na kraju Zagreb. Građani Zagreba koji imaju djecu u vrtićima već su izludjeli od svađe i natezanja na relaciji Bandić – Skupština. Skupština ne dozvoljava povečanje vrtića a Bandić ustraje na dohodovnom cenzusu. I večim cijenama za neke. Iako su tri ministrstva potvrdila zakonitost odluke Skupštine Grada, gradonačelnik se ne da. I tko ispašta? Građani! Donesti papire – ne trebate papire – idu više cijene – ne ide poskupljenje.

Dvadeset godina igraju ping-pong s narodom. Brod luđaka.

| Broj posjeta: 1.136 |

3 komentara u "Dan ludila"

 1. Nije mi jasno zašto neisplata plača ili doprinosa mora postati kazneno djelo kada Porezna uprava može u trenutku blokirati račun svake pravne osobe u Državi? Porezna uprava znači može i uvijek je mogla blokirati račun, a time i onemogućiti u poslovanju svaku tvrtku koja nije isplatila plače, doprinose,porez ili fakturu za isporučena dobra ili usluge …. drugim riječima, Država, odnosno Vlada je svjesno i namjerno puštala lopovske tvrtke da rade i ne isplačuju plače, ne plačaju dorinose ili ne plačaju ispostavljene fakture. Odobravajući takav način poslovanja su svjsno i namjerno doveli poštene tvrtke u propast, a građane na rub siromaštva, dakle nisu NIKADA obavljali svoju jedinu funkciju, a to je odvajanje radnika od lopova, odnosno jesu, samo je lopov ispao cjenjeni i uspješni član društva, a radnik neuspješni i nepoželjni član društva. Ovo vrijedi za sve Vlade u “slobodnoj” Hrvatskoj.
  Baba

 2. Poštovani g. Lesar, u potpunosti se slažem s Vama oko mnogo bitnih stvari ali nažalost oko zakona da je neisplata plaća kazneno djelo korak naprijed ne, tu ne. Slažem se da poslodavci moraju isplatiti plaću svojim radnicima za rad.
  I sam radim u privatnoj firmi. Zamjenik direktora. S te strane mogu vidjeti probleme i jedne i druge strane. Ja potpisujem isplatu plaća svaki mjesec i određujem dana kada će to biti. Ali to nikako nije zbog moje svojevolje. Svaki mjesec mukom skupljamo novac za proreze prireze plaće i doprinose. Nekada je prvog nekada je 20tog. A gdje je problem? [u]U tome što poslovni partneri ne plaćaju račune. Moramo prijetiti, slati ovrhe, sudski ih goniti kako bi dobili naš novac.[/u] Tek kada ga dobijemo možemo i isplatiti plaće. [b]
  Ovaj će zakon imati za posljedicu još više nezaposlenih jer nitko ne želi u zatvor jer mu treća osoba nije platila, pa on nije mogao platiti radnika. [/b]
  Ako stvarno želite pomoći radnicima da dobiju plaće evo par prijedloga:
  – prvo i najosnovnije je riješiti nelikvidnost.
  – uvesti naplatu poreza nakon naplate računa a ne nakon njegovog ispostavljanja
  – uvesti zakonski granični rok (30 ili 60 dana)
  – velike novčane i zatvorske kazne za one koji se neće toga držati
  – neodgodive ovrhe po ispostavljenim računima ukoliko je jasno da je kupac robu uslugu račun zaprimio
  – efikasno i brzo pravosuđe

  Moj mali prilog boljem hrvatskom gospodarstvu.
  I vjerujte mi kada se ovo riješi isplata plaća i neće biti neki problem.

 3. Želim dodati!
  Pa naravno da to ( neisplata plača-kazneno djelo) ne postoji u EU kada je upravo država TA koja se brine da do takvih situacija niti ne dođe. Prema tome ne može biti kazneno djelo nešto što ustvari niti ne možeš napraviti. To je briga za pravdu!
  Ovo naše je mazanje očiju jer to što je nešto u Hrvatskoj kazneno djelo uopće ne znaći da se konstantno ne ponavlja i da su akteri kažnjeni. To što je nešto u Hrvatskoj kazneno djelo, ne znaći zapravo ništa. Svakodnevno smo svjedoci.
  Pozdrav, Baba

Imate li komentar?