Tko je tko od laburista u Hrvatskom saboru?

Zagreb, 16. siječnja — Završeni su pregovori parlamentarnih stranaka oko podjele mjesta predsjednika, potpredsjednika i članova radnih tijela Hrvatskog sabora. Radi jasnoće, postupak podjele mjesta u odborima temelji se na rezultatima parlamentarnih izbora. Izbori pokazuju tko je vlast, a tko je oporba odlučuje se na sjednici Sabora na kojoj se izglasava povjerenje Vladi. Oni koji daju povjerenje Vladi svrstavaju se uz vlast i pozicija su, oni koji ne (bez obzira da li su protiv ili suzdržani) opozicija su. Oporba, kako se hrvatski kaže.

Mi smo bili suzdržani kod izglasavanja povjerenja Vladi pa smo, slijedom toga, dio opozicije. U Hrvatskom Saboru postoji 29 odbora i povjerenstva i dobri običaji nalažu da vlast prepusti vođenje određenog broja odbora opoziciji. Prvi zajednički dogovor pokazao je da oporbi pripada vođenje 12 odbora i povjerenstava, vlasti 17. Poslovnik Hrvatskog sabora govori da potpredsjedničko mjesto u radnom tijelu pripada opoziciji ako ga vodi vlast i obrnuto. Predstavnik Kukuriku koalicije dao nam je popis 12 radnih tijela koja opozicija može voditi, po sustavu „uzmi ili ostavi“. Većinom u parlamentu i onako mogu izglasati što god žele.

Nakon toga, oporba je ostala sama (ne posebno tužna). U oporbi sjede pored Laburista HDZ, HDSSB, HSS, lista Don Ivana Grubišića (koja se, doduše nije pojavila ni na jednom dogovoru jer čelnik liste tvrdi da on nije ni vlast ni opozicija), te HSP Ante Starčević. U skladu s brojem osvojenih mandata i nakon dosta pregovaranja, koje je uključilo i dva potpredsjednička mjesta u Saboru i delegaciju promatrača u Europskom parlamentu, kao i izaslanstva Sabora u raznim europskim tijelima, dogovorili smo raspodjelu.

Treba reći da se tu ne radi ni o kakvoj suradnji među strankama nego jednostavno o obvezi da se formiraju radna tijela Sabora i da Sabor otpočne s radom. A to je svima u interesu, i vlasti i opoziciji i svakoj pojedinačnoj stranci u vlasti i u opoziciji.

Hrvatski laburisti – Stranka rada, odnosno naši saborski zastupnici sudjelovat će u radu sljedećih radnih tijela:

1. Predsjednik Kluba zastupnika Dragutin Lesar bit će član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, te Nacionalnog vijeća za provedbu strategije suzbijanja korupcije,

2. Nansi Tireli predsjedat će Odborom za ravnopravnost spolova i bit će članica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb i Odbora za zaštitu okoliša.

3. Nikola Vuljanić bit će član Odbora za zakonodavstvo,

4. Mladen Novak bit će potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove i član Obora za obitelj, mladež i sport, te Odbora za pomorstvo promet i veze,

5. Branko Vukšić vodit će Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a bit će član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za gospodarstvo,

6. Zlatko Tušak bit će potpredsjednik Odbora za rad i socijalno partnerstvo i član Odbora za predstavke i pritužbe.

Od izaslanstava Sabora u raznim internacionalnim tijelima Hrvatski laburisti – Stranka rada vodit će Izaslanstvo Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini OESS-a, a dužnost voditelja preuzet će Branko Vukšić. Isto tako, jedan od članova našeg kluba bit će u delegaciji promatrača u Europskom parlamentu, kad za to dođe vrijeme.

Dakle, počelo je za ozbiljno i sa vašim sugestijama, prijedlozima i svim drugim možete se po temama obratiti vašim zastupnicima.

— Nikola Vuljanić

| Broj posjeta: 1.911 |

Želite li komentirati? Objava: "Tko je tko od laburista u Hrvatskom saboru?"

Imate li komentar?