Tjedni pregled aktivnosti – željeznice, sudbena vlast, kreditne institucije, RBA zadruge (video)

Ovaj tjedan u Hrvatski sabor vratio se zastupnik Nikola Vuljanić, čime je prestala zastupnička dužnost zastupniku Nenadu Plešeu, zastupnica Tireli u sabornici je tražila stanku u vezi kredita RBA zadruga, a raspravljalo se i o našim željeznicama, sudbenoj vlasti te o kreditnim institucijama i tržištu kapitala.

Zastupnica Nansi Tireli u srijedu je na sjednici HS zatražila stanku kako bi još jednom iznijela problem građana koji su uzimali kredite banaka Reiffeisen grupe. Prozvala je HNB za ovu situaciju jer je HNB znala što se događa, opet je pozvala DORH da surađuje i s austrijskim državnim odvjetništvom u ovom slučaju te je naglasila da se zna tko je sudjelovao u ovim poslovima u Hrvatskoj, koji su to odvjetnici i koji javni bilježnici te da se problem bez odgađanja riješi. „Ako ponovno zašutimo doći ćemo do rečenice „ovo je izvanredno stanje“. Izvanredno stanje u našoj državi traje već nekoliko godina i uistinu molim da to izvanredno stanje prestane i da se poduzmu konkretne akcije“. Stoga su laburisti uputili u saborsku proceduru Zaključak kojim Sabor zadužuje Vladu da poduzme konkretne mjere za rješavanje ovoga problema.

U srijedu se također raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama i tržištu kapitala. Vlada je naime podnijela amandman na čl.157. Zakona o kreditnim institucijama čime je zaštitila OPG-e i obrtnike od pogubnog utjecaja rasta švicarskog franka. Zastupnik Tušak je podsjetio sve zastupnike da je to prvotno bio prijedlog laburista i da će stoga podržati izmjene ovog Zakona. Također je naglasio da treba pronaći bolje rješenje od fiksiranja tečaja jer ako franak opet padne, problem nije riješen. „Što se tiče banaka, one uspješno posluju, no koje koristi od toga imaju građani i naše gospodarstvo, banke su se znale naplatiti u vrijeme krize, ali što je sa drugima“, pita se Tušak.

Zastupnik Vuljanić u raspravi ukazuje na to da propisi zapravo služe bankama koje su profitne institucije, te da bankarske unije trebaju služiti da zaštite građana, no one to ne čine. Obzirom na situacije poput te da razne kriminalne zadruge i danas upropaštavaju građane Republike Hrvatske i naplaćuju im „kamatarske“ kamate, Vuljanić smatra da treba resetirati kapitalistički sustav te krenuti ispočetka.

Na dnevni red ovaj tjedan došle su izmjene i dopune Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava. Zastupnik Novak u svojem izlaganju dotakao se mnogih tema, poput problema s HŽ Cargom, starosti voznog parka, održavanja željezničkih vozila, tj. Gredelja. Nadalje, tu je tvrtka Pružne građevine, ali i nove prakse kadroviranja u HŽ-u, zbrinjavanje HDZ-ova kadra. U slučaju HŽ Carga Novak napominje da je „državni odvjetnik upoznat s tim da neki iznutra rade na urušavanju vlastite firme“. Dotakavši se i aktualne teme – projekta rekonstrukcije pruge Dugo Selo-Križevci, posla teškog 200 milijuna eura, Novak ističe da je učešće hrvatske strane svega 15%. “Imate priliku, vjerujem najkvalitetniju hrvatsku građevinsku firmu uposliti, ne mi to ne dozvoljavamo, mi ju malterne svjesno uništavamo“.

Raspravljalo se ovaj tjedan o sudbenoj vlasti u RH povodom Izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti u RH za 2013. g. Zastupnik Vuljanić raspravljao je o jednoj zakonskoj pa i ustavnoj odredbi koja se tiče sudovanja, a to je suđenje u razumnom roku. Spomenuo je slučaj Zorana Goluba koji je u radnom sporu već 14 godina. Za neke sudske odluke u njegovom slučaju nije ni znao jer su mu poštu slali na krivu adresu, ali nakon ispravka greške svejedno mu žele naplatiti sudske troškove. Vuljanić karakterizira slučaj „fantazmagoričnom, kafkijanskom“.

Vuljanić povodom Izvješća ukazuje na neprovođenje trodiobe vlasti kod nas u praksi jer suci kod nas često ne djeluju samostalno, već pod pritiskom politike ili se sami bave politikom, stoga se zakonodavna i izvršna vlast u Hrvatskoj miješaju. Također smatra da suci u Hrvatskoj trebaju biti nezavisni i od biznisa te da se reorganizacija sudstva ne smije raditi samo da se zadovolji zakonodavna forma, već se treba težiti tome da sudovi zaista budu pravedniji i pravičniji.

Slijedeći tjedan u HS na redu je jedna vrlo važna tema, a to su izbori za zastupnike u Hrvatski sabor. SDP ima svoj prijedlog zakona koji čini male izmjene na način da pogoduje dvjema velikim strankama da zadrže svoje pozicije. Laburisti će se naravno boriti protiv toga. Koliko će uspjeti, čitajte slijedeći tjedan. (IV)

| Broj posjeta: 636 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – željeznice, sudbena vlast, kreditne institucije, RBA zadruge (video)"

Imate li komentar?