Tjedni pregled aktivnosti – blokade, porezi, prosvjedi bivših branitelja

Laburisti su još jedan tjedan u Hrvatskom saboru započeli traženjem stanke zbog blokiranih građana, odnosno uskraćivanja prava otvaranja zaštićenog računa nekim građanima pod ovrhom. Također su se osvrnuli na uskratu povrata poreza blokiranima, što je informacija koja se ovih dana pojavila u medijima.

Zastupnik Tušak protivi se rješenju naše birokracije da novac od povrata poreza blokiranih građana ide vjerovnicima i smatra da „se ne radi o zakonu, ovdje se ne radi o prijedlogu, ovdje se radi isključivo o dobroj volji Porezne uprave, Ministarstva financija koje bi trebalo pomagati građanima, a ne kroz ovakve birokratske načine postupanja ljudi koji su u nezavidnoj situaciji dovesti ih još u goru situaciju“. Tušak je bio i glas honoraraca i studenata čiji su računi blokirani, a koji zbog ne-koordinacije Porezne uprave i FINA-e ne mogu ostvariti svoje pravo zaštite određenog dijela primanja i kao jedino rješenje da ne ostanu gladni mogu vidjeti rad na crno.

Situacija na Markovom trgu u četvrtak i petak izazvala je i brojna oglašavanja zastupnika u Hrvatskome saboru pa tako i Laburista. Zastupnik Lesar referirao je na raširenu tezu da braniteljski prosvjedi koriste dvjema najvećim suprotstavljenim strankama te istaknuo da oni ne smiju nikome koristiti i da je podjela hrvatskog društva otišla predaleko. „Jer ako ćemo na podjelama graditi društvo i državu i dalje ju razvijati onda to neće biti ni dobro društvo niti dobro uređena država. I pozivam sve, prestanite koristiti tu podjelu, prestanite koristiti tu podjelu koja je očito namjerno stvorena i projicirana“, rekao je zastupnik. Iako je Lesar svojedobno predlagao amandman na odredbu Zakona o javnom okupljanju prema kojoj se prosvjed ograničava na od 8.00 do 22.00 sati, istaknuo je da ipak brani taj zakon jer je izglasan u Hrvatskome saboru i nitko se ne može staviti iznad zakona. Pozvao je premijera da održi dijalog s braniteljima i predsjednicu da pozove branitelje na poštivanje zakona, ali pozvao je i na odgovornost one koji su „ovu političku akciju organizirali“.

Konferenciju za medije naziva Predstavljanje Interpelacije o ulozi Vlade RH u postupku pregovora Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP-a) laburisti su održali u srijedu, 27.05.2015., u Hrvatskom saboru. Javnost su upoznali s problematikom oko TTIP-a i zatražili od Vlade i Sabora da aktivnije sudjeluje u pregovorima o ugovoru koji će imati moguće štetne posljedice za mnoga prava građana (vidi https://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=2953).

Zastupnica Nansi Tireli sudjelovala je ovaj tjedan u raspravama o godišnjem Izvješću Pučke pravobraniteljice za 2014. godinu i Izvješću o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. godinu. Tireli je u raspravi o Izvješću Pučke pravobraniteljice rekla da je nepovjerenje građana u institucije u Hrvatskoj i dalje veliko te da građani ne znaju kojoj se obratiti kada imaju problem. Tu bi mogla pomoći pučka pravobraniteljica, predlaže Tireli, tako da javnosti predstavi korake koje treba poduzeti za određeni problem. Zastupnica smatra i da su uredi pučke pravobraniteljice nedostupni u svim dijelovima zemlje što otežava građanima da ostvare svoja prava. Tireli je naglasila da je najveći hendikep ovog instituta ipak nepostojanje mehanizma sankcija kojim bi se osiguralo djelovanje prema preporukama pravobraniteljice.

Što se tiče Izvješća Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, zastupnica je pohvalila njezin rad općenito, ali i kada se radi o slučajevima nasilja u obitelji posebice. Ured za ravnopravnost spolova zaslužan je za senzibiliziranje policijskih službenika koji se na terenu suočavaju sa slučajevima nasilja u obitelji. Nažalost, kod pravosuđa još postoji nerazumijevanje u smislu donošenja nejednakih presuda, rekla je Tireli i predložila kako to ispraviti. Također je predložila kako da Ured što efikasnije djeluje u ruralnim područjima, izrazila svoj stav o skupinama koje se bore protiv prava na pobačaj i dotaknula se Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova opravdava svoju svrhu i vrijedi ga imati pogotovo kada njegov čelnik/ca spremno preuzima svoju odgovornost, zaključila je zastupnica.

| Broj posjeta: 406 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – blokade, porezi, prosvjedi bivših branitelja"

Imate li komentar?