Poplave prokazale svu bijedu Milanovićeve i HDZ-ovih Vlada (video)

Hrvatska je još jednom pokazala da ima veliko srce, poručio je Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista, no zakazala je vlada, i to ne samo ova. ‘Katastrofalni razmjeri poplava posljedica su političkih naplavina, nečinjenja, nesposobnosti, nebrige, ali ne samo ove, već svih dosadašnjih vlasti. Vlada nije, naravno, odgovorna za prirodnu nepogodu, za nabujale rijeke, za vodostaje koji je metar viši od najvišeg, ali jest odgovorna i jest kriva za lošu zaštitu od nepogoda. Sve Vlade do sad brinule su više o visini rejtinga, odnosno o tome kako ostati na vlasti nego o visini vodostaja i posljedicama visokih vodostaja’, kazao je Vukšić.

Mediji o temi:
>> http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/333707/Zastupnici-smisljaju-nacin-kako-pomoci-unesrecenima-u-poplavama.html
>> http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/123219-sabor-o-poplavama-dorh-treba-provjeriti-sve-ugovore-hrvatskih-voda-i-izvodaca.html
>> http://www.politikaplus.com/novost/103684/sabor-o-poplavi-politicari-se-trebaju-ugledati-na-narod
>> http://www.jutarnji.hr/saborski-zastupnici-o-katastrofi-u-slavoniji–politilcari-se-trebaju-ugledati-u-hrvatski-narod-/1193150/
>> http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-saboru-o-poplavama-dorh-bi-trebao-posjetiti-hrvatske-vode/748698.aspx

Da nešto ne štima pokazuje i nasip u Rajevom Selu. ‘Rekonstrukcija toga nasipa koštala je gotovo 23 milijuna kuna, a nasip je izgrađen doslovno po principu drži vodu dok majstori ne odu’, rekao je Vukšić i pozvao DORH da provjeri sve ugovore koje su Hrvatske vode sklapale s izvođačima radova.

Osvrnuo se Vukšić i na ponašanje premijera Milanovića podsjetivši kako je on kazao kako je obilazak poplavljenih područja naslikavanje. ‘Jest naslikavanje ako se to radi formalno, protokolarno iz nužde, ali ako se to radi s empatijom koja kronično Milanoviću nedostaje, tada jest posjet poplavljenim područjima naslikavanje. Premijeru je mjesto uz narod. U solidarnost, suosjećanje, brigu i odlučnost za buduće poteze trebaju povjerovati građani, a ne Milanovićevi PR-ovci. Za sada se nedvojbeno može vjerovati jedino u veliko srce stotina tisuća građana koji nesebično daju pomoć onima kojima je najpotrebnije‘, kazao je Vukšić.

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/333707/Zastupnici-smisljaju-nacin-kako-pomoci-unesrecenima-u-poplavama.html

NASTAVAK ZASJEDANJA 13. SJEDNICA HRVATSKOGA SABORA ODRŽANE 21. SVIBNJA 2014.

Stanje i okolnosti vezane za poplave u Hrvatskoj

BRANKO VUKŠIĆ:

Uvaženi predsjedniče Hrvatskoga sabora, uvaženi potpredsjedniče Hrvatske vlade, uvažene kolegice i kolege, poplava je simbolika stanja u Hrvatskih, dobrih i loših strana. Vidjelo se da je loše ono što smo činili kroz institucije da bi smo spriječili poplave i da je dobro ono što čine građani Hrvatske. Jedna anketa pokazala je da je čak 86% građana spremno ići na obnovu u Slavoniju. Hrvatska ima veliko srce i unesreći se Hrvatska ujedinjuje.

Katastrofalni razmjeri poplava posljedica su političkih naplavina, nečinjenja, nesposobnosti, nebrige ali ne samo ove već svih dosadašnjih vlasti. Vlada nije naravno odgovorna za prirodnu nepogodu, za nabujale rijeke, za vodostaje koji je metar viši od najvišeg, ali jest odgovorna i jest kriva za lošu zaštitu od nepogoda. Sve Vlade do sad brinule su više o visini rejtinga, odnosno o tome kako ostati na vlasti nego o visini vodostaja i posljedicama visokih vodostaja.

Da je nešto trulo u Hrvatskim vodama u njenim upravama s kojima se treba pozabaviti DORH upućuje katastrofa u Rajevom selu gdje je popustio nasip izgrađen 2010. godine kao što je i sam premijer rekao. Rekonstrukcija toga nasipa koštala je gotovo 23 milijuna kuna, a nasip je izgrađen doslovno po principu drži vodu dok majstori odu.

Pozivam DORH da pregleda sve ugovore koje su Hrvatske vode unatrag desetljeća i pol sklapale s izvođačima radova. Tvrdi se da su mnogi dobili novac a da ništa nisu uradili, nisu učvrstili nasipe, nisu očistili kanale, nisu očistili korita rijeka a naplatili su. To se zove pranje novca. Svi ti ne smiju mirno spavati kao što ovih dana, ali i prijašnjih godina za svakih obilnijih kiša, za svakog topljenja snijega mirno ne spavaju deseci tisuća hrvatskih građana.

Hrvatske vode u preventivno održavanje i građenje sustava obrane od poplava godišnje ulažu oko 800 milijuna kuna. Koje rezultate polučuje to ulaganje, po kakvoj se strategiji ulaže ne mali novac? Katastrofa koja se dogodila u Slavoniji ne može i ne smije biti niti jednoj političkoj opciji sredstvo za skupljanje jeftinih političkih poena, ali mora biti itekako bolan povod da se o uzrocima i posljedicama poplava u Saboru povede ozbiljna rasprava. Hrvatske vode moraju položiti račune o prošlom, ali o tome treba najvažniju riječ imati DORH, jer zdrav razum upućuje na zaključak da se novac nije trošio namjenski i da Hrvatske vode trebaju reći što će ubuduće raditi. Što će Hrvatske vode učiniti da se spriječe katastrofe poput one u Rajevu selu, da nam se ne ponove Gunja i Drenovci?

Preskupo je svake godine sanirati štetu. Odveć je bolno i stresno iskustvo desetaka tisuća građana a da oni koji ne znaju ili oni koji teško njima mažnjavaju lovu mirno spavaju. Dakle, tražimo odgovore i plan Hrvatskih voda, ne improvizaciju već plan kako će jamčiti sprječavanje katastrofa ovih razmjera. Svi oni koji kažu da se šteta ne može prevenirati obmanjuju jer iskustva drugih zemalja svjedoče da se štete mogu svesti na najmanju moguću mjeru. Tražimo da su Saboru povede rasprava o funkcioniranju službe za zaštitu i spašavanje, je li ona reagirala?

Samo 48 sati prije katastrofalne poplave Hrvatske vode su uvjeravale Županjce mirno spavajte nema poplave. Tražimo hitan odgovor, ali ne od ministra poljoprivrede Jakovine, jer je on, jer očito ne zna o čemu govori, već od stručnjaka zbog spašena stoka mora na klanje? Jer kao što znate ministar poljoprivrede je rekao da stoka ide na klanje. Pa Hrvatska je i onako višestruko smanjila stočni fond, rade li to Jakovina i drugovi za uvoznički lobi čak i u nesrećama poput ovih poplava? Tražimo da se prvi dio rasprave održi idućega tjedna a drugi s konkretnim planovima za sprječavanje novih poplava do kraja lipnja.

I konačno, riječ dvije o ponašanju premijera Milanovića koji tvrdi da je obilazak poplavljenih područja i unesrećenih ljudi naslikavanje. Jest naslikavanje ako se to radi formalno, protokolarno iz nužde, ali ako se to radi s empatijom koja kronično Milanović nedostaje tada jeste posjet poplavljenim područjima naslikavanje. Premijeru je mjesto uz narod. Uz solidarnost, suosjećanje, brigu i odlučnost za buduće poteze trebaju povjerovati građani a ne Milanovićevi PR-ovci. Za sada se nedvojbeno može vjerovati jedino u veliko srce stotina tisuća građana koji nesebično daju pomoć onima kojima je najpotrebnije.

I još jedna prijedlog, trebamo ovdje sustavno, zakonski osloboditi PDV-a za humanitarne donacije, a ne da se to čini sa odlukama Vlade.

Hvala lijepa.

| Broj posjeta: 802 |

Želite li komentirati? Objava: "Poplave prokazale svu bijedu Milanovićeve i HDZ-ovih Vlada (video)"

Imate li komentar?