(Ne)aktivnost zastupnika u Hrvatskome saboru

Na kraju svake sjednice Sabora (upravo je završila 8. u ovom sazivu), zbrajaju se mrtvi i broje žrtve. Srećom, radi se samo o zastupnicima koji se ponašaju ko mrtvi (niti ih nema na sjednici, a kad dođu igraju kružić-križić sami sa sobom), a žrtve su samo bubnjići nevinih građana koji redovito prate Sabor, pa se naslušaju koječega. I opet srećom – ponekad se stvarno čuju dobre rasprave, a naši se zastupnici trude biti među njima. Svaka izgovorena riječ u Saboru bilježi se. Poznato je da su govori nekih saborskih zastupnika ušli u legendu (još se danas objavljuju saborske rasprave pokojnog Vlade Gotovca), a odemo li još dalje u hrvatsku povijest – govoriti u Saboru bila je čast koja se shvaćala ozbiljno. Saborska je govornica tada bilo mjesto gdje su se obznanjivale velike državotvorne ideje i vodile rasprave koje znanstvenici i dan-danas proučavaju.

>> Statistički prikaz aktivnosti zastupnika Hrvatskih laburista

Fonogram (pisani zapis saborske rasprave) je dosta korisna stvar za naš Klub zastupnika. Kako vrijeme odmiče a mjere gospodarskog oporavka ne daju rezultate, sve se češće dešava da netko od naših zastupnika kaže: „Kada ste predlagali tu mjeru, upozoravali smo vas da ćete pogriješiti i da će se desiti točno ovo što imamo sad!“ Uvidom u fonogram svatko se može uvjeriti da su naši zastupnici STVARNO to rekli, i da su točno predvidjeli mnoge probleme s kojima se naše gospodarstvo sada bori.

O aktivnosti naših zastupnika govore i brojke: od početka mandata do 05.07.2013. naši zastupnici na sjednicama su govorili ukupno 1.543 puta. Usporedbe radi, zastupnici Kluba SDP-a govorili su ukupno 2.936 puta, iako imaju gotovo 10 puta više zastupnika od nas. Naš zastupnik Branko Vukšić drži 2. mjesto po aktivnosti u saborskim raspravama, zbog čega je postao omiljen među potpredsjednicima Sabora koji najčešće vode poslijepodnevno zasjedanje. Naš Klub zastupnika ima vodeće mjesto po broju postavljenih zastupničkih pitanja – do danas smo postavili ukupno 793 zastupnička pitanja, najčešće na temelju dopisa i upita građana, pokušavajući riješiti neki konkretni problem. Za ilustraciju, sljedeći na ljestvici po broju postavljenih zastupničkih pitanja je HDZ s 201 pitanjem (i sedam puta više zastupnika od nas).

Posebno smo ponosni na naše zakonodavne inicijative (prijedloge zakona i zaključaka) – iako su ih vladajući sve od reda odbili, uspjeli smo postići da javnost sazna za neki problem i da se vladajući pritisnu da ga počnu rješavati. Najbolji primjer za to je Prijedlog zaključaka o stečaju (nakon upoznavanja javnosti s konkretnim brojkama beskonačnih stečajnih postupaka, ovo se pitanje počelo rješavati) i Prijedlog zaključaka o upravljanju državnom imovinom (upozorili smo javnost da Vlada bez zakonskog temelja rasprodaje HPB, Croatia osiguranje i dr.). Pored toga predlagali smo i zakon o povećanju minimalne plaće, zakon kojim bi se ukinula valutna klauzula a domaća plaćanja vršila isključivo u kunama, zakon kojim bi se Poreznoj upravi naložilo da oduzme svu imovinu za koju vlasnik ne može dokazati zakonito porijeklo, predlagali smo promjenu Ustava kako bi se ublažili rigorozni uvjeti za raspisivanje referenduma, te u posljednjoj inicijativi predložili smanjenje plaća svim državnim dužnosnicima (premijeru, ministrima, zastupnicima) kako bi ipak podijelili sudbinu svojih građana i ponašali se kao dio njih, a ne kao vladajuća kasta s Gornjeg Grada. Ovaj zakon je još u proceduri, tj. NIJE JOŠ odbijen, pa Milanovićeva Vlada još uvijek ima priliku pokazati da se solidarizira sa svojim građanima. Iako, sudeći po dosadašnjoj praksi, moglo bi se desiti da naš prijedlog zakona odbiju, a onda sami odluče srezati si plaće i kazati da su se sami toga sjetili.

| Broj posjeta: 887 |

Želite li komentirati? Objava: "(Ne)aktivnost zastupnika u Hrvatskome saboru"

Imate li komentar?