Milanović laburistima: "Odgovora na pitanje koje ste postavili nema" (video)

Na aktualnom prijepodnevu 4. sjednice Hrvatskoga sabora laburisti Zlatko Tušak i Dragutin Lesar postavili su vrlo aktualna zastupnička pitanja Mirandu Mrsiću i Zoranu Milanoviću. Ministar rada i mirovinskoga sustava odgovarao je na pitanje kada će osigurati barem 5 tisuća novih radnih mjesta, a da to ne budu ona za besplatni rad, već plaćena za obavljeni posao, dok je premijer pokušao odgovoriti na pitanje do koje nove granice će Vlada nastaviti smanjivati cijenu rada i prosječne plaće, kupovnu moć i standard građana u Hrvatskoj.

Ministar Mrsić rekao je između ostalog kako je “činjenica da Hrvatska nije napravila promjene koje je trebala napraviti od 2005. do 2008. I zato imamo to što imamo u ovom trenutku da hrvatskog gospodarstvo praktički ne funkcionira. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Zavod za zapošljavanje ne otvara nova radna mjesta. To ministarstvo i Zavod za zapošljavanje je mjesto gdje mlade ljude i sve one koji su nezaposleni omogućavaju im da steknu nova radna iskustva da steknu nova zanimanja i da podignu zapošljivost radne snage u onom trenutku kada se pokrene hrvatsko gospodarstvo i kada se počnu otvarati nova radna mjesta.”

Cijeli odgovor pročitajte ovdje.

Za razliku od ministra, premijer Milanović je imao malo više problema s odgovorom na pitanje. Pred njega je Lesar stavio čitavu lepezu informacija i brojaka koje Vladi nikako ne idu u prilog: “Kupovna moć građana Hrvatske je u padu. Prema GFK-u 5011 eura godišnje, u kunama 3127 mjesečno. Pali sa 27. na 31. mjesto. Prema podacima Međunarodne organizacije rada po paritetu kupovne moći prosječna plaća u Hrvatskoj vrijedi tek 1756 dolara. Prosječna plaća 3 mjeseca uzastopno pada. Zadnji pad je za 30 kuna, a u cijeloj prošloj godini ona je pala za 0,8%. 22% zaposlenih prima plaću do 3100 kuna, a čak 55% do 5000 kuna u neto iznosu. Zaduženost građana raste. Samo u prošloj godini, odnosno za godinu dana dug građana povećan je za 2 i pol milijarde i sada je negdje oko 128,8 milijardi. Rastu i cijene na malo. Siječanj 1.2, veljača 1.3, ožujak 1.5 posto. Benzin po redoslijedu plin, voda, struja, vrtići, odvoz smeća, komunalni troškovi, javni prijevoz. I dobro, ovrhe nisu u cijenama ali i one rastu i po broju i po obimu.

Prema makroekonomskoj projekciji koju ste predstavili Saboru za 2012. vaša je Vlada predvidjela pad osobne potrošnje za 0,3% u 2012. To ste obećanje ispunili već u prva tri mjeseca ove godine.”

Premijer u svom poetskom odgovoru utvrđuje kako “nakon ovakvih stvari, nakon što čujem ovakve stvari zaista ispada da nikakvog izlaza nemamo. Ja nisam maneken niti trgovac lažnim optimizmom. Pokušavam u stvari promijeniti iz zatečenog stanja kojim se ne pravdamo, koje nije dobro, ne upiremo prstom u krivce, ne tražimo ih oko sebe. Radimo svoj posao.”

Cijeli odgovor pročitajte ovdje.

— Uredništvo

| Broj posjeta: 1.259 |

Želite li komentirati? Objava: "Milanović laburistima: "Odgovora na pitanje koje ste postavili nema" (video)"

Imate li komentar?