Lesar demantirao najave kako će se novim zakonom građanima olakšati isplata zaostalih plaća

U SABORU traje rasprava o prijedlogu novog ovršnog zakona. Vlada njime odustaje od instituta javnog ovršitelja, a trebao bi osigurati bržu naplatu novčanih kazni i neisplaćenih plaća.

Njime se omogućuje izravna naplata novčanih tražbina putem Fine na temelju presude, rješenja ili odluke suda, kao i na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine. Kada je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, predviđena je aktivnija uloga ovrhovoditelja, koji će morati nazočiti ovrhama.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt objašnjava da su javni ovršitelji skuplji i da ne bi rasteretili sudove.

“U ovom sistemu do rasterećenja sudova na bi došlo zato što bi se povodom svih žalbi i prigovora na rad ovršitelja određivala nadležnost općinskih sudova. Dakle, oni bi zasigurno imali povećanje broja predmeta umjesto smanjenje”, rekla je Artuković Kunšt.

Laburist Dragutin Lesar upozorio je na brojne slučajeve gdje je država zatvarala oči na kršenje ovršnog zakona.

“Svi vjerovnici prema građanima, ili su fingirali pokušaj dostave ili direktno išli na oglasnu ploču suda, vršili ovrhe i zbog toga j u ovrhe ušlo preveliki broj zaštićenih primanja jer se građani na vrijeme nisu mogli zaštititi”, smatra Lesar koji je demantirao najave kako će se novim zakonom građanima olakšati isplata zaostalih plaća jer će na temelju potvrde poslodavca moći dobiti novac iz FINA-e.

“Poslodavci koji ne isplaćuju plaću, ne daju radnicima niti obračun da nešto nisu isplatili i ovdje se radi opet o jednoj lažnoj nadi koja se radnicima nudi da će ovršnom isplatom moći ovršnim postupkom blokirati i s računa poslodavca skinuti potraživanje”, rekao je Lesar.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/grubisic-naljutio-hdzovce-vi-ste-opljackali-drustvenu-imovinu-a-kukuriku-vlada-sada-pljacka-gradjane/638880.aspx

| Broj posjeta: 904 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar demantirao najave kako će se novim zakonom građanima olakšati isplata zaostalih plaća"

Imate li komentar?