Laburisti upozorili na probleme honoraraca

HRVATSKI je sabor u srijedu zasjedanje započeo stankom, nakon koje je laburist Zlatko Tušak upozorio kako honorarcima i studentima koji rade preko student servisa, a imaju blokirane račune, birokracija onemogućuje otvaranje zaštićenih računa putem kojih bi mogli koristiti dio svojih honorara.

“Rijetko koja zemlja s ovako malim brojem stanovnika ima toliko blokiranih računa – 320.000. Ti su ljudi u nemogućoj situaciji, a državni aparat i birokracija im ne olakšavaju, nego zagorčavaju život”, naglasio je Tušak.

Kazao je kako honorarci koji pokušaju otvoriti zaštićeni račun u Fini, dobiju uputu da se obrate Poreznoj upravi i pribave potvrdu da im je honorar jedini prihod. U poreznoj upravi, međutim, takvu potvrdu ne mogu dobiti, nego im se kaže kako moraju ići javnom bilježniku i dati izjavu koju će odnijeti u Finu.

“Takva izjava košta 50 kuna, a ako ju i donesu u Finu, na temelju nje ne mogu otvoriti zaštićeni račun. Oni su građani drugog reda i što im drugo preostaje, osim da koju kunu pokušaju zaraditi na crnom tržištu”, upozorio je Tušak.

| Broj posjeta: 352 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti upozorili na probleme honoraraca"

Imate li komentar?